Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η αρχή έγινε χρόνια πριν, μ’ ένα κόσμημα από την Αίγυπτο, φτιαγμένο από αφρικάνικους καρπούς. Τη μάγεψε η γήινη ομορφιά του και ο ανατρεπτικός ρόλος ενός ευτελούς υλικού. Για πολύ καιρό πειραματίστηκε με καρπούς και κομμάτια ξύλου από δέντρα και θάμνους.

Στη συνέχεια πρόσθεσε υλικά που προμηθευόταν από τα μπαχαράδικα και οι δημιουργίες της είχαν… έντονη μοσχομυριστή ταυτότητα. Τα τελευταία οκτώ χρόνια, η Γιώτα Ζερίτη φτιάχνει ολοκληρωμένες σειρές κοσμημάτων και εξακολουθεί να πειραματίζεται με καινούργια, πρωτότυπα υλικά. Αν και σπούδασε μουσική, την κέρδισε οριστικά η τέχνη του κοσμήματος, ενσωματώνοντας σ’ αυτήν τη δημιουργία την αρμονία από τις νότες του πενταγράμμου.

Οι αφρικάνικες φόρμες και ο τρόπος που στόλιζαν το σώμα τους πρωτόγονες φυλές της Μαύρης Ηπείρου αποτέλεσαν το έναυσμα και «παντρεύτηκαν» σύντομα με φόρμες κοχυλιών, σχήματα φύλλων, γραμμές από κομμάτια ξύλου, χρωματικές εναλλαγές σε πετρώματα.

Η Γιώτα λατρεύει τη φύση, την περπατάει, τη μελετά και κλέβει διαρκώς εικόνες, τις οποίες μετατρέπει σε δαχτυλίδια, σκουλαρίκια, βραχιόλα, κολιέ και καρφίτσες. Κοσμήματα λεπτεπίλεπτα που φλερτάρουν με τον αέρα και κρύβουν μέσα τους ανατροπές.

Για τις δημιουργίες της συχνά την καθοδηγεί το ίδιο το υλικό με τους περιορισμούς και τις δυνατότητές του. Κομμάτια γυαλιού, βινίλιο, μαγνήτες, πετονιές ψαράδων μετουσιώνονται στα χέρια της σε κοσμήματα, τα οποία ανοίγουν διάλογο με αρχιτεκτονικές φόρμες, με σχήματα και χρώματα του γαλαξία.

Το όλο εγχείρημα το ονόμασε «μισινέζα», το κλασικό όνομα που χρησιμοποιούν ακόμη και σήμερα οι ψαράδες για την πετονιά, αυτό τον διαφανή, συχνά αδιόρατο σπάγκο, που καθορίζει την έκβαση της ψαριάς τους.

Μελέτη και έμπνευση

Τη συναντήσαμε πριν από λίγες μέρες να δουλεύει σ’ ένα Κυκλαδονήσι και να πειραματίζεται με τους συνδυασμούς υλικών και χρωμάτων κάτω από το σκληρό καλοκαιρινό φως του Αιγαίου.

«Σέβομαι και θαυμάζω τη δουλειά καλλιτεχνών στην Απω Ανατολή. Μελετώ και εμπνέομαι από το γιαπωνέζικο ντιζάιν και κυρίως από τις μαθηματικές σχέσεις πάνω στις οποίες βασίζονται οι δημιουργίες τους», μας λέει η Γιώτα, ενώ τελειώνει ένα κόσμημα που φέρει το όνομα «φτερά».

«Πατήματα, πόλις, έλλειψη, ομφάλιος λώρος», ονόματα ευφάνταστα και τόσο αυτονόητα για τα έργα που έχουμε μπροστά μας. Ονομασίες παιχνιδιάρικες και υπαινικτικές, αλλά κυρίως αντιπροσωπευτικές για το σύμπαν που κρύβεται πίσω από τις δημιουργίες της.

Info:

Η Γιώτα Ζερίτη ζει και εργάζεται στην Αθήνα και έργα της υπάρχουν σε γκαλερί, πωλητήρια μουσείων και καταστήματα χειροποίητων κοσμημάτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τελευταία της κατάκτηση, η βιτρίνα της γκαλερί Melkart, στο Παρίσι.

Γιώτα Ζερίτη 6973939685

fb:Γιώτα Ζερίτη