• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 30.7°C
  3 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 29.4°C
  2 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 27.7°C
  0 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  65%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 27.0°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.3°C / 23.4°C
  2 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  1 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.8°C / 27.7°C
  5 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 25.9°C
  4 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  4 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 25.7°C
  2 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  100%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 26.9°C
  0 BF
  57%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.6°C / 28.3°C
  1 BF
  51%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  3 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 29.3°C
  2 BF
  44%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.3°C / 26.0°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 27.3°C
  2 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  0 BF
  67%

Ο Γκίντερ Γκρας

Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΜΕΠ - Γκίντερ Γκρας

 • A-
 • A+
«Ελπίζω να μη συνηθίσετε. Προσέξτε μη σας ξεγελάσουν με κάποιες καλές προθέσεις τους. Οσο κι αν σας τρομάξουν και ξεσπάσουν στις πλάτες σας...»

Θέλουμε να μιλήσουμε σήμερα για την Εταιρεία Μελέτης Ελληνικών Προβλημάτων και την επίσκεψη στην Ελλάδα του αείμνηστου Γερμανού συγγραφέα Γκίντερ Γκρας, στα χρόνια της δικτατορίας.

Ξεκινάμε με το μικρό κατατοπιστικό κείμενο από το πολυσήμαντο βιβλίο της Δήμητρας Σαμίου «Η Εταιρεία Μελέτης Ελληνικών Προβλημάτων ΕΜΕΠ και η ιδιαίτερη Συμβολή της στον Αντιδικτατορικό Αγώνα 1970-1972».

«Η σύντομη ζωή της Εταιρείας Μελέτης Ελληνικών Προβλημάτων, γνωστότερη ίσως ως ΕΜΕΠ, σε εκείνα τα δύσκολα χρόνια 1970-1972, δεν έτυχε μέχρι σήμερα ιδιαίτερης ιστοριογραφικής προσοχής. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει η μελέτη που ολοκλήρωσε η ιστορικός Δήμητρα Σαμίου, αξιοποιώντας το πλούσιο αρχειακό υλικό που διαφύλαξαν τα ιδρυτικά μέλη της ΕΜΕΠ καθώς και τις προφορικές μαρτυρίες ανθρώπων που συμμετείχαν σε αυτή την αντιδικτατορική κίνηση.

Το παρόν βιβλίο ανατρέχει όχι μόνο στις εκδηλώσεις που οργάνωσε η Εταιρεία αλλά και στα γεγονότα που οδήγησαν στη διάλυσή της, μόλις δύο χρόνια αφότου ιδρύθηκε, ταυτόχρονα με τη διάλυση της Ελληνοευρωπαϊκής Κίνησης Νέων (ΕΚΙΝ), καθώς και τη σύλληψη αρκετών μελών των δύο συλλογικοτήτων.

Η ιστορία της ΕΜΕΠ αφορά την πνευματική αντίσταση απέναντι στους δικτάτορες, στα λόγια και τα έργα τους, από μια ομάδα δημοκρατικών πολιτών που θέλησαν να συσπειρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο στην προσπάθειά τους να υποσκάψουν ιδεολογικά τα μυθεύματα της χούντας».

Αυτή είναι η ΕΜΕΠ. Ενα μεγάλο κομμάτι από την ιστορία της Αντίστασης των πνευματικών ανθρώπων στα χρόνια της δικτατορίας. Εμείς θα μιλήσουμε σήμερα και για τον αείμνηστο μεγάλο Γερμανό συγγραφέα που δέχτηκε την πρόσκληση της ΕΜΕΠ και μίλησε σε μια εκδήλωσή της, στο Θέατρο ΑΛΦΑ, τον Μάρτη του 1972.

Το πρώτο αιρετό Δ.Σ. της ΕΜΕΠ: πρόεδρος ο Γιάγκος Πεσμαζόγλου, αντιπρόεδρος ο Ρόδης Ρούφος, γενική γραμματέας η Βιργινία Τσουδερού, ταμίας ο Ιωάννης Μαζαράκης-Αινιάν και μέλη η Ειρήνη Αλιβιζάτου, ο Παύλος Ζάννας, ο Γιώργος Κουμάντος, ο Νίκος Κυριαζίδης και ο Σάκης Πεπονής.

Οι δύο πρώτες δημόσιες εκδηλώσεις της ΕΜΕΠ, Απρίλιος-Μάιος 1971, έγιναν στον Παρνασσό. Οι επόμενες πέντε, στο Θέατρο Αλφα. Ολες με σημαντικά επιστημονικά και ιδεολογικά θέματα: ευρωπαϊκή ενότητα, το γλωσσικό μας πρόβλημα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ελεύθερη έκφραση. Στην τελευταία εκδήλωση στο Θέατρο Αλφα, τον Μάρτιο του 1972, μίλησε ο καλεσμένος τής ΕΜΕΠ, συγγραφέας Γκίντερ Γκρας.

Θα θυμάμαι πάντα εκείνο το βράδυ. Κατάμεστη η πλατεία του θεάτρου και άλλος τόσος κόσμος έξω, στη στοά. Γεμάτοι αστυνομικούς έξω οι δρόμοι. Κι εμείς, να νιώθουμε μέσα ελεύθεροι! Θυμάμαι πώς ξεκίνησε την ομιλία του.

«Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση αυτή... ευχαριστώ το προεδρείο και όλα τα μέλη της Εταιρείας Μελέτης Ελληνικών Προβλημάτων. Ευχαριστώ και όλους εσάς για το θάρρος σας να έρθετε εδώ. Και είμαι βέβαιος ότι θα κατανοήσετε πολύ καλά τι εννοώ... Πόσα περισσότερα θα ήθελα να πω, αλλά δεν μπορώ να τα πω... Πόσα θα μπορούσα να σας πω... αλλά δεν πρέπει να τα πω. Και τέλος, πόσα με τη συγκατάθεσή σας πρέπει να παραλείψω...»

Και συνέχισε: «Ελπίζω να μη συνηθίσετε. Προσέξτε μη σας ξεγελάσουν με κάποιες καλές προθέσεις τους. Οσο κι αν σας τρομάξουν και ξεσπάσουν στις πλάτες σας...»

Και ξέσπασαν μόλις έφυγε ο Γκίντερ Γκρας από την Ελλάδα. Εστειλαν για «αγρανάπαυση», σε διάφορα ελληνικά χωριά, τέσσερα από τα στελέχη του διοικητικού συμβουλίου, διέλυσαν την ΕΜΕΠ και έκλεισαν το Θέατρο Αλφα.

Να γινόταν ένα θαύμα και να ξαναζωντάνευε σήμερα μια σύγχρονη ΕΜΕΠ. Θα είχε τόσα να προσφέρει στον τόπο μας.

Σε αυτές τις μαύρες μέρες που ξαναζούμε...

Θυμάμαι, στο τέλος, τον συγκινητικό αποχαιρετισμό του:

«Σε λίγο θα επιστρέψω στη χώρα μου και θα τους μιλήσω για το θάρρος σας και για την αλύγιστη αντίστασή σας. Θα μιλήσω για τον Γιώργο Μαγκάκη και τον Μπάμπη Πρωτόπαπα, που αυτή τη στιγμή δεν είναι μαζί μας. Είναι στα κελιά της ντροπής μαζί με αμέτρητους άλλους. Ο χαιρετισμός μου είναι και μια υπόσχεση. Δεν πρόκειται να ξεχάσω και δεν πρόκειται να συνηθίσω...».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Δυο φιλενάδες κουβεντιάζουν
Το βιβλίο της. Λ. Διβάνη ανήκει σε μια ομάδα βιβλίων ιστορικών βιογραφιών που με το πλήθος πληροφοριών και την ακρίβεια που τις χαρακτηρίζει αναμοχλεύει τη σύγχρονη κοινωνική συνείδηση και σπρώχνει τον...
Δυο φιλενάδες κουβεντιάζουν
ΝΗΣΙΔΕΣ
Με καταγωγή από τη Μαριούπολη
Η συγγραφέας Νατάσα Βόντιν με το αυτοβιογραφικό της βιβλίο καταθέτει περισσότερο το χρονικό και τη μαρτυρία του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου παρά μία απλή παράθεση γεγονότων ζωής.
Με καταγωγή από τη Μαριούπολη
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η Κρήτη των αντιφάσεων και των παραδόσεων
Μέσα από μια ιστορία αγάπης δυο νέων παιδιών ξετυλίγεται η Κρήτη των αντιφάσεων και των παραδόσεων, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα γεγονότα που την καθόρισαν την περίοδο 1990-91.
Η Κρήτη των αντιφάσεων και των παραδόσεων
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ηρωας δεν είναι ο άσφαλτος
Οι ιστορίες που αφηγείται ο Π. Μπουκάλας για τον Γ. Καραϊσκάκη αντιστέκονται στη γραμμική πρόσληψη κατορθώνοντας τελικά να εκταθούν μέχρι τον ενεστώτα χρόνο και να επιβάλουν τη μετωνυμική τους δυναμική στον...
Ηρωας δεν είναι ο άσφαλτος
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο πολεμικός ιμπεριαλισμός υφάνθηκε με το βαμβάκι!
Ο καθηγητής Ιστορίας στο Χάρβαρντ, Σβεν Μπέκερτ, μάς συστήνει το νέο του βιβλίο με τίτλο «Η αυτοκρατορία του βαμβακιού» και μας μιλά για το σύστημα του καπιταλισμού μέσα στον χρόνο.
Ο πολεμικός ιμπεριαλισμός υφάνθηκε με το βαμβάκι!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας