• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.9°C / 8.0°C
  2 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.0°C / 6.0°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.5°C / 10.1°C
  4 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.1°C / 0.9°C
  1 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.9°C / 4.6°C
  2 BF
  70%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.3°C / 4.6°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.6°C / 1.8°C
  3 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.6°C / 8.6°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 11.0°C
  5 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.9°C / 4.9°C
  3 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 9.1°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  5 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.9°C / 11.9°C
  0 BF
  35%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 4.9°C
  2 BF
  49%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.4°C / 4.5°C
  1 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 7.1°C
  3 BF
  36%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 8.1°C
  2 BF
  57%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 4.4°C
  2 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.1°C / 6.1°C
  1 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  1 BF
  41%
The Major Crimes Division Wiki - Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Facebook και LAPD: μια «στενή» σχέση

 • A-
 • A+
Tο 2019 το LAPD χρησιμοποιούσε το λογισμικό παρακολούθησης μέσων κοινωνικής δικτύωσης της Voyager Labs για τη συλλογή δεδομένων υπόπτων, συμπεριλαμβανομένων των λογαριασμών των φίλων τους.

Το Facebook απέστειλε επιστολή στο Αστυνομικό Τμήμα του Λος Αντζελες (LAPD) απαιτώντας να σταματήσει να δημιουργεί πλαστά προφίλ για την παρακολούθηση των χρηστών του ιστοτόπου, γράφει το BBC στις σελίδες Τεχνολογίας.

Επισημαίνει ότι η εξέλιξη έρχεται αφότου ο Guardian αποκάλυψε ότι το συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα των ΗΠΑ συνεργαζόταν με μια εταιρεία τεχνολογίας, αναλύοντας δεδομένα χρηστών για να βοηθήσει στη διαλεύκανση εγκλημάτων. Προσθέτει δε ότι το Facebook απαγορεύει ρητά τη δημιουργία και χρήση ψεύτικων λογαριασμών.

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ τού Guardian υπογραμμίζει: «Οχι μόνο τα εκπαιδευτικά έγγραφα του LAPD χρησιμοποιούν το Facebook ως ρητό παράδειγμα, συμβουλεύοντας τους αξιωματικούς να δημιουργήσουν ψεύτικους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά τα έγγραφα υποδεικνύουν επίσης ότι οι πολιτικές του LAPD απλώς επιτρέπουν στους αξιωματικούς να δημιουργούν ψεύτικους λογαριασμούς για “διαδικτυακή ερευνητική δραστηριότητα”». Αυτό έγραψε ο αντιπρόεδρος του Facebook και αναπληρωτής γενικός σύμβουλος για τα πολιτικά δικαιώματα Ρόι Οστιν σε επιστολή που περιγράφει τις πολιτικές του Facebook.

Επιπροσθέτως τονίζει ότι «ενώ η νομιμότητα τέτοιων πολιτικών μπορεί να εξαρτάται από το LAPD, οι αξιωματικοί πρέπει να συμμορφώνονται με τις πολιτικές του Facebook όταν δημιουργούν λογαριασμούς στις υπηρεσίες μας. Το συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα θα πρέπει να σταματήσει όλες τις δραστηριότητες στο Facebook που περιλαμβάνουν τη χρήση ψεύτικων λογαριασμών, πλαστοπροσωπία και συλλογή δεδομένων για σκοπούς επιτήρησης».

Το άρθρο αναφέρει ότι έγγραφα που ελήφθησαν μέσω του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Brennan Centre of Justice έδειξαν ότι το 2019 το LAPD χρησιμοποιούσε το λογισμικό παρακολούθησης μέσων κοινωνικής δικτύωσης της Voyager Labs για τη συλλογή δεδομένων υπόπτων, συμπεριλαμβανομένων των λογαριασμών των φίλων τους.

Η Voyager Labs ισχυρίζεται ότι το λογισμικό της είναι σε θέση να αναλύει μεγάλους όγκους δεδομένων προκειμένου να βοηθήσει στην επίλυση εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της διάκρισης των κινήτρων και των πεποιθήσεων των χρηστών.

Από την πλευρά του πάντως το LAPD υποστήριξε ότι το λογισμικό αποδείχτηκε ιδιαίτερα χρήσιμο στη διερεύνηση των δραστηριοτήτων συμμοριών του δρόμου και σε ζωτικής σημασίας βοήθεια στο τμήμα ληστειών και ανθρωποκτονιών του.

Το Facebook ωστόσο διατείνεται ότι η κατασκοπία χρηστών και η πλαστοπροσωπία νόμιμων χρηστών έρχεται σε αντίθεση με τον σκοπό του, ο οποίος είναι να επιτρέπει στους ανθρώπους να «συνδέονται και να συνομιλούν με πραγματικούς ανθρώπους χρησιμοποιώντας την αυθεντική τους ταυτότητα». Ενδιαφέρουσα είναι πάντως η θέση του Ρόμπερτ Πότερ, Αυστραλού ειδικού σε θέματα ασφάλειας. Αναφερόμενος στη νόμιμη παρακολούθηση, πιστεύει ότι τα πλαστά ονόματα μπορούν να δικαιολογηθούν σε καταστάσεις όπου ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή δημοσιογράφοι επιδιώκουν να προστατεύσουν το απόρρητό τους στο διαδίκτυο ή για χρήστες σε χώρες όπου υπάρχει λογοκρισία στο διαδίκτυο.

Μάλιστα λέει ότι εκπλήσσεται με τη σκληρή στάση του κοινωνικού δικτύου, ειδικά κατά του LAPD, καθώς στο παρελθόν άργησε να αναλάβει δράση σε ζητήματα όπως οι παραπλανητικές πολιτικές διαφημίσεις, οι παράνομες πωλήσεις μέσω των αγγελιών του, οι διαδικτυακές απάτες και οι επιπτώσεις των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης ειδικά στους εφήβους.

«Είναι πραγματικά ενδιαφέρον να δούμε ότι το Facebook έχει γίνει ο σύνδεσμος για τόσες πολλές προβληματικές επικοινωνίες, από την εμπορία παιδιών και τις επικοινωνίες για την τρομοκρατία μέχρι την παραπληροφόρηση για τον Covid», τόνισε στο BBC. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «στο Facebook φαίνεται να ενδιαφέρονται περισσότερο για την κακή χρήση της πλατφόρμας τους από το LAPD παρά μερικές φορές για την Κίνα ή τη Ρωσία». Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμη ότι τον Αύγουστο το κοινωνικό δίκτυο απαγόρευσε τους λογαριασμούς Αμερικανών ακαδημαϊκών που ερευνούσαν πολιτικές διαφημίσεις στην πλατφόρμα του. Επ’ αυτού το Facebook υποστήριξε ότι το εργαλείο επέκτασης προγράμματος περιήγησης για τη συλλογή δεδομένων των ερευνητών υπονόμευσε την ασφάλειά του, ενώ οι ακαδημαϊκοί από την πλευρά τους επέμειναν ότι το έργο τους ήταν ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της δημοκρατίας και τη διαφάνεια των πρακτικών του κοινωνικού δικτύου.

«Εάν δεν καταπολεμάτε συνολικά τους κακόβουλους παράγοντες που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα σας, τότε θα παραμείνετε αναποτελεσματικοί», είπε ο Πότερ, ο οποίος έχει δημιούργησε το κέντρο επιχειρήσεων κυβερνοασφάλειας της Washington Post.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η τεχνολογία στην υπηρεσία του αστυνομικού Big Brother
Η αστυνομία του Λος Αντζελες δίνει εντολή στους αξιωματικούς να συλλέγουν πληροφορίες λογαριασμών κοινωνικής δικτύωσης και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όταν ανακρίνουν υπόπτους.
Η τεχνολογία στην υπηρεσία του αστυνομικού Big Brother
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο Μεγάλος Αδερφός φακελώνει τις φωνές
Οι νέες τεχνολογίες, οι οποίες στην ουσία αποτελούν τα όπλα για την καταπολέμηση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας είναι, όπως γράφει το περιοδικό «Research EU», πολυάριθμες και οι περισσότερες παρουσιάζουν...
Ο Μεγάλος Αδερφός φακελώνει τις φωνές
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η δουλειά στο σπίτι άνοιξε κερκόπορτες
Η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των ΗΠΑ, η γνωστή μας NSA, αποτελεί αναμφίβολα μία από τις πλέον διαβόητες μυστικές, όσο και πανίσχυρες υπηρεσίες στον πλανήτη. Παρά ταύτα, τρεις φορές μέσα σε ισάριθμα χρόνια,...
Η δουλειά στο σπίτι άνοιξε κερκόπορτες
ΝΗΣΙΔΕΣ
Κίνα: βιομετρική αναγνώριση «ενοχλητικών»
Η κινεζική επαρχία Χενάν κατασκευάζει ένα σύστημα παρακολούθησης με τεχνολογία σάρωσης προσώπου που μπορεί να ανιχνεύσει ενοχλητικούς δημοσιογράφους.
Κίνα: βιομετρική αναγνώριση «ενοχλητικών»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο Εντουαρντ Σνόουντεν και το κράτος των παρακολουθήσεων στην Αμερική
Η «Εφ.Συν.» δημοσιεύει αποσπάσματα από το βιβλίο του Μπάρτον Γκέλμαν «Σκοτεινός καθρέφτης» που αποτελεί ένα λαμπρό δείγμα ερευνητικής δημοσιογραφίας, ένα γνήσιο κατασκοπευτικό θρίλερ βγαλμένο από τη σύγχρονη...
Ο Εντουαρντ Σνόουντεν και το κράτος των παρακολουθήσεων στην Αμερική
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τα αίτια και οι πιθανές λύσεις
Μέρος της πρόκλησης για τους κατασκευαστές τσιπ είναι ότι ορισμένοι πελάτες μπορεί να κάνουν «διπλή παραγγελία» ή να αγοράζουν περισσότερα εξαρτήματα από όσα χρειάζονται.
Τα αίτια και οι πιθανές λύσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας