• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.1°C / 19.2°C
  2 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.2°C / 19.1°C
  3 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.9°C / 17.7°C
  1 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 13.6°C
  0 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.0°C / 16.5°C
  1 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.4°C / 12.9°C
  2 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.4°C / 17.8°C
  4 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.4°C
  5 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  1 BF
  49%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 11.5°C / 17.7°C
  1 BF
  50%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  0 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.3°C / 19.0°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.7°C / 17.2°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  49%

Μαγικοί επίγειοι παράδεισοι όπως αυτός κινδυνεύουν να καταστραφούν από τις παράνομες πωλήσεις περιοχών του παρθένου δάσους μέσω Facebook

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξεπουλώντας τον Αμαζόνιο

 • A-
 • A+
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη το ένα τρίτο της αποψίλωσης των δασών παγκοσμίως συντελείται στα δημόσιου χαρακτήρα τμήματα του παρθένου δάσους.

Μπορεί το τροπικό δάσος του Αμαζονίου να συνιστά το ύστατο καταφύγιο της φύσης, δυστυχώς όμως αποψιλώνεται παράνομα με γοργούς ρυθμούς.

Εκτός δε από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, απέκτησε πρόσφατα έναν όψιμο όσο και αμφίβολο προστάτη: το Facebook, που επιτέλους ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να περιορίζει την παράνομη πώληση προστατευόμενων περιοχών του τροπικού δάσους του Αμαζονίου στον ιστότοπό του!

Οπως γράφει στις στήλες Τεχνολογίας το BBC, αυτό βεβαίως δεν έγινε άμεσα και χωρίς πίεση πριν ο γίγαντας των κοινωνικών μέσων αλλάξει την πολιτική του, μετά από ενδελεχή έρευνα του βρετανικού δικτύου για παράνομη πρακτική πώλησης περιοχών του Αμαζονίου μέσω των αγγελιών του! Οσο δε για τα νέα μέτρα, θα ισχύουν μόνο για προστατευόμενες περιοχές και όχι για δημόσια δάση και η «κίνηση καλής θέλησης» θα περιοριστεί στον Αμαζόνιο και όχι σε άλλα τροπικά δάση και καταφύγια άγριων ζώων σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη από το think tank IPAM (Instituto de Pesquisa Ambental da Amazonia), το ένα τρίτο της αποψίλωσης των δασών παγκοσμίως συντελείται στα δημόσιου χαρακτήρα τμήματα του παρθένου δάσους.

Στη σχετική ανακοίνωσή του το Facebook δήλωσε ότι δεν θα αποκαλύψει πώς σχεδιάζει να βρει τις παράνομες διαφημίσεις, αλλά ανέφερε ότι «θα επιδιώξει να εντοπίσει και να αποκλείσει νέες καταχωρίσεις» που αφορούν προστατευόμενες περιοχές του τροπικού δάσους του Αμαζονίου.

Τον Φεβρουάριο, το ντοκιμαντέρ του BBC «Our World Selling the Amazon» αποκάλυψε ότι οικόπεδα τροπικών δασών έκτασης έως 1.000 γηπέδων ποδοσφαίρου διατίθενται προς πώληση στις διαφημίσεις ακινήτων και γης του Facebook.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι στην πλειονότητά τους τα οικόπεδα ήταν μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών δασών και της γης που ανήκει σε αυτόχθονες πληθυσμούς. Προκειμένου να αποδειχθεί ότι το ρεπορτάζ ήταν πέρα για πέρα αληθινό, το BBC οργάνωσε συναντήσεις μεταξύ τεσσάρων πωλητών και ενός νομικού υπαλλήλου του που παρουσιάστηκε ως δικηγόρος ο οποίος ισχυρίστηκε ότι εκπροσωπεί πλούσιους επενδυτές.

Το καταγεγραμμένο ρεπορτάζ αποκάλυψε ότι ένα από αυτά τα «αρπακτικά γης», όπως τα αποκαλούν οι αυτόχθονες, προσπάθησε να πουλήσει στους δημοσιογράφους ένα οικόπεδο μέσα στην προστατευόμενη περιοχή Uru Eu Wau Wau έναντι 18.000 ευρώ σε τοπικό νόμισμα. Αντιδρώντας στην έρευνα του BBC, το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Βραζιλίας διέταξε ενδελεχή έρευνα για την πώληση προστατευόμενων περιοχών του Αμαζονίου μέσω Facebook.

Θλιβερή εικόνα αποψιλωμένου δάσους στον Αμαζόνιο. Εκτάσεις επιφάνειας έως 1.000 γήπεδα ποδοσφαίρου διατίθενται προς πώληση στις διαφημίσεις γης του Facebook

Οπως τονίζει το ρεπορτάζ, παρά τις εκκλήσεις των ιθαγενών ηγετών να γίνουν περισσότερα για τη σωτηρία του παρθένου δάσους, το Facebook δήλωσε μεν «έτοιμο να συνεργαστεί με τις τοπικές αρχές», αλλά δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει το παράνομο εμπόριο.

Το BBC υπογραμμίζει ότι η ανακοίνωση έρχεται σε μια εποχή που ο κολοσσός των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης δέχεται αυξανόμενη πίεση από νομοθέτες των ΗΠΑ, μετά από κάποιες διαρροές-βόμβες για το ότι στην εταιρεία το κέρδος είναι πάνω από την ηθική, που έκανε το πρώην στέλεχος του Facebook Φράνσις Χάουγκεν.

Επιπροσθέτως πριν από λίγες ημέρες το Facebook επικρίθηκε σκληρά όταν κατέρρευσε ολόκληρη η πλατφόρμα για πέντε ώρες παγκοσμίως, ενώ το Instagram και το WhatsApp, τα οποία αμφότερα δύο ανήκουν στο Facebook, ήταν επίσης εκτός σύνδεσης στο ίδιο διάστημα.

Αναφορικά με το νέο σύστημα που θα εντοπίζει τις παράνομες πωλήσεις και διαφημίσεις και θα «πιάνει» εγκληματίες πωλητές, το Facebook ανακοινώνει ότι χρησιμοποιεί μια βάση δεδομένων που διαχειρίζεται το Unep World Conservation Monitoring Center.

Πάντως, στην έρευνά του, το BBC αναφέρει ότι εντόπισε ορισμένες διαφημίσεις με δορυφορικές εικόνες και συντεταγμένες με GPS, αλλά δεν είχαν όλες το απαιτούμενο επίπεδο πληροφοριών, με το Facebook να διευκρινίζει ότι δεν σκοπεύει να απαιτήσει από τους πωλητές να δημοσιεύουν την ακριβή τοποθεσία της διαφημισμένης γης. Επιπλέον, το δημοσίευμα τονίζει ότι η εταιρεία τεχνολογίας δεν θα επιβεβαιώσει εάν θα συνεργάζεται με την αντίστοιχη κυβέρνηση κάθε περιοχής για την ενίσχυση της απαγόρευσης.

Και όλα αυτά ενώ η παγκόσμια σύνοδος κορυφής για το κλίμα COP26 στη Γλασκόβη τον επόμενο μήνα θεωρείται κρίσιμη για να τεθεί υπό έλεγχο η κλιματική αλλαγή. Ενα καίριο ζήτημα της διάσκεψης συνιστά η προστασία του Αμαζονίου και το γεγονός ότι περίπου το 60% του τροπικού δάσους βρίσκεται στη Βραζιλία όπου τα ποσοστά αποψίλωσης είναι στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών.

Και, τι παράξενο! Η βάση δεδομένων της δημόσιας δασικής διοίκησης της Βραζιλίας του Μπολσονάρο, η οποία θα αποτελούσε βασικό εργαλείο για κάθε προσπάθεια ελέγχου των παράνομων πωλήσεων στο διαδίκτυο, δεν χρησιμοποιείται. Πάντως, περιβαλλοντικοί ακτιβιστές στη Βραζιλία εκτιμούν την ανακοίνωση του Facebook ως έστω μια μικρή νίκη ενάντια στη μαζική αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο, η οποία ενισχύεται και από τις αρκετές προσπάθειες του Κογκρέσου να αποδυναμώσει τους νόμους προστασίας του.

Ετσι, με αυτό τον άνισο αγώνα, 30 εκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 350 φυλών ιθαγενών και εθνοτικών ομάδων, που ζουν στον Αμαζόνιο και εξαρτώνται από τη φύση για την τροφή τους, την ένδυση και τα παραδοσιακά φάρμακα, κινδυνεύουν κάθε μέρα και περισσότερο. Ακόμη και από το διαδίκτυο!

Μαγικοί επίγειοι παράδεισοι όπως αυτός κινδυνεύουν να καταστραφούν από τις παράνομες πωλήσεις περιοχών του παρθένου δάσους μέσω Facebook

Θλιβερή εικόνα αποψιλωμένου δάσους στον Αμαζόνιο. Εκτάσεις επιφάνειας έως 1.000 γήπεδα ποδοσφαίρου διατίθενται προς πώληση στις διαφημίσεις γης του Facebook

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο δρόμος για ένα βιώσιμο μέλλον
Aν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πραγματικά βιώσιμο μέλλον δεν θα πρέπει να βασιστούμε στις τεχνοκρατικές λύσεις ανάγκης, αλλά να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε και σκεφτόμαστε τη μετάβαση.
Ο δρόμος για ένα βιώσιμο μέλλον
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η Γη ανασαίνει
Η πρόσφατη 50ή επέτειος της Ημέρας της Γης μπορεί να συνέπεσε με την πανδημία του κορονοϊού ωστόσο μια άλλη καμπύλη αυτή της καταστροφής του κλίματος επιπεδοποιήθηκε εντυπωσιακά.
Η Γη ανασαίνει
ΝΗΣΙΔΕΣ
Πως θα σωθούμε από το πλαστικό
Η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με συντριπτική πλειοψηφία, να καταργήσει οριστικά τη χρήση πλαστικών σε σειρά προϊόντων καθημερινής χρήσης από το 2021 συνιστά μια σημαντική, πλην όμως όχι...
Πως θα σωθούμε από το πλαστικό
ΝΗΣΙΔΕΣ
Πατάμε γκάζι για το μέλλον
Η συνδεδεμένη και αυτοματοποιημένη οδήγηση (CAD) μπορεί να συμβάλει σημαντικά στους στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση των θανατηφόρων τροχαίων, περιορισμό των επιβλαβών εκπομπών και μείωση της...
Πατάμε γκάζι για το μέλλον
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Παγιδεύοντας» τους ρύπους
Το ερευνητικό σχέδιο Down To Ten έχει εξελίξει μια συσκευή που είναι προσαρτημένη στην εξάτμιση ενός αυτοκινήτου και μετρά τόσο τα νέα όσο και τα «γερασμένα» σωματίδια. Ετσι, καθώς το αυτοκίνητο απελευθερώνει...
«Παγιδεύοντας» τους ρύπους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας