• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.3°C / 25.8°C
  2 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.6°C / 24.6°C
  1 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 16.0°C / 22.1°C
  0 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 18.1°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 20.5°C / 22.0°C
  1 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 18.4°C
  2 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.3°C
  1 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 23.8°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 22.9°C
  0 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.8°C / 23.4°C
  0 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.2°C / 22.2°C
  2 BF
  46%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 17.5°C / 23.8°C
  0 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 23.8°C
  1 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 22.8°C
  1 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  77%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Μετά τη φυλακή, τι;»

 • A-
 • A+
Αντιμετωπίζουν στη μεγάλη τους πλειονότητα πρόβλημα στέγης και φυσικά σταθερής εργασίας. Πολλοί -ευτυχώς- έχουν υποστήριξη από το οικογενειακό τους περιβάλλον και προσπαθούν να βρουν λύσεις. Να γεμίσουν τα μεγάλα κενά της ζωής τους

Η πανδημία του κορονοϊού έχει σαρώσει κάθε εναπομείνασα κοινωνική δομή, έχει αυξήσει ακόμη περισσότερο τις κοινωνικές ανισότητες, αφήνοντας χιλιάδες ανθρώπους χωρίς στοιχειώδη περίθαλψη και δημιούργησε ήδη τις συνθήκες μιας ακόμη μεγαλύτερης κρίσης σε κάθε τομέα της καθημερινής ζωής.

Το πρόγραμμα «Μετά τη φυλακή, τι;» της «ΑΡΣΙΣ»*, που χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς κυρίως και εθνικούς πόρους, προσπαθεί να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες των ανθρώπων που αποφυλακίζονται.

Παρά τις συνθήκες lockdown που επικράτησαν για περίπου έναν χρόνο, το γραφείο λειτούργησε καθημερινά με ραντεβού, τηλεφωνικά ή διαδικτυακά.

Από τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι τον Μάρτιο του 2021 το Γραφείο Υποστήριξης Αποφυλακισμένων της ΑΡΣΙΣ παρείχε βοήθεια σε 128 άτομα συνολικά. Από τους 18 αποφυλακισμένους που αναζήτησαν δουλειά οι 13 βρήκαν. Εξι από αυτούς αξιοποίησαν το πρόγραμμα επιδότησης ΕΚΟ του ΟΑΕΔ, οι υπόλοιποι βρήκαν εργασία στον ιδιωτικό τομέα χωρίς επιδότηση και ένας ξεκίνησε δική του επιχειρηματική δραστηριότητα.

Οι αριθμοί μαρτυρούν

Οι άνθρωποι που απευθύνθηκαν στο Γραφείο Υποστήριξης Αποφυλακιζομένων και Κρατουμένων είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 45 χρόνια, ήταν άγαμοι ή διαζευγμένοι (80,5%), αντιμετώπιζαν σε μεγάλο βαθμό πρόβλημα στέγης (άστεγοι 26,5%, φιλοξενούμενοι σε φιλικά ή συγγενικά σπίτια 34,7%), ήταν απόφοιτοι Δημοτικού (36,7%), Γυμνασίου (20,4%) ή Λυκείου (30,6%), ενώ η μέση διάρκεια του εγκλεισμού τους στη φυλακή ήταν δύο χρόνια και τρεις μήνες.

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αποφυλακιζόμενοι που έρχονται στο Γραφείο Υποστήριξης Αποφυλακιζομένων και Κρατουμένων είναι σε ένα μεγάλο ποσοστό (65%) το πρόβλημα της στέγης. Πιο συγκεκριμένα, το 25,5% έχει παντελή έλλειψη στέγης, το 33,3% φιλοξενείται σε φιλικό περιβάλλον και ένα 5,9% σε δομές φιλοξενίας», λέει η ψυχολόγος, συντονίστρια του Γραφείου Υποστήριξης Αποφυλακιζομένων και Κρατουμένων της ΑΡΣΙΣ, Κλειώ Σαββάκη.

«Δεύτερο σημαντικό πρόβλημα είναι τα προβλήματα υγείας, με ένα 25% να αντιμετωπίζει ζητήματα υγείας -σωματικής και ψυχικής. Ενα τρίτο πρόβλημα είναι το χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο και η έλλειψη δεξιοτήτων, με το 60% των ατόμων να έχει ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, ενώ ένα 6% είναι αναλφάβητοι. Η ύπαρξη νομιμοποιητικών εγγράφων αποτελεί για το 21% των ατόμων πρόβλημα στη διαδικασία της επανένταξης. Από τη στιγμή που οι αποφυλακιζόμενοι έρχονται στο Γραφείο Υποστήριξης Αποφυλακιζομένων και Κρατουμένων ξεκινάει η διαδικασία της υποστήριξής τους σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από τη σύμβουλο ψυχολόγο, η οποία είναι το πρόσωπο αναφοράς για τον κάθε ωφελούμενο και δρομολογεί διαδικασίες αντιμετώπισης θεμάτων -στέγασης, προνοιακών επιδομάτων ΟΑΕΔ, θέματα υγείας, απεξάρτησης- μέσω της διασύνδεσης των ατόμων με τις κατάλληλες δομές και υπηρεσίες. Σε πολλές περιπτώσεις η σύμβουλος-ψυχολόγος χρειάστηκε να συνοδεύσει ωφελούμενους σε δημόσιες υπηρεσίες λειτουργώντας και η ίδια ως ζωντανό παράδειγμα εκπαίδευσης αναφορικά με το πώς γίνεται η επικοινωνία με μια υπηρεσία. Αυτή αποτελεί τον συνδετικό κρίκο με τις διαδικασίες και για την αγορά εργασίας, αλλά και με τον/την φοροτεχνικό και νομικό σύμβουλο του γραφείου και με την εργασιακή σύμβουλο. Η εμπειρία έχει δείξει όσον αφορά την εύρεση εργασίας ότι όταν το άτομο έχει ως ξεκάθαρο στόχο του την εργασία και συνεργάζεται με τις συμβούλους, ένα μεγάλο ποσοστό μέσα σε διάστημα περίπου δύο μηνών βρίσκει εργασία».

Ενα από τα ζητήματα που προκύπτουν για κάποιον που έχει αποφυλακιστεί και θέλει να επανενταχθεί είναι η διάρκεια και η συνέχεια της υποστήριξης που του παρέχεται. Σημαντικό -ίσως τον σημαντικότερο- ρόλο στην επίπονη διαδικασία παίζει η υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους.

● Η Κοινωνική Υπηρεσία Υποστήριξης Ευπαθών Κοινωνικά Ομάδων και το Γραφείο Υποστήριξης Αποφυλακιζομένων και Κρατουμένων της ΑΡΣΙΣ λειτουργεί στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Συν-Ανθρωπος», το οποίο εντάσσεται στο Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020», με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η τηλεόραση του σήμερα
Ολες οι ελληνικές σειρές έχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε κεντρική θέση τις ευρύτερες οικογενειακές σχέσεις, μέσα από την ανάλυσή των οποίων βλέπουμε ξεκάθαρα τον κεντρικό ρόλο της οικογένειας.
Η τηλεόραση του σήμερα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Μαθητικό «δώρο» για όσους σηκώνουν βάρη…
Η ομάδα ρομποτικής «C’ Εst La Vie» του 8ου Γυμνασίου Καλαμαριάς κατασκεύασε δύο εφαρμογές ανίχνευσης της λάθος στάσης του σώματος κατά τη διάρκεια μιας χειρωνακτικής εργασίας.
Μαθητικό «δώρο» για όσους σηκώνουν βάρη…
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ευτυχισμένα παιδιά - 9 βήματα για γονείς
Συμβουλές που μπορούν να ακολουθήσουν οι γονείς με στόχο ευτυχισμένα και ανεξάρτητα παιδιά μέσα από την οικογένεια και τις συμπεριφορές.
Ευτυχισμένα παιδιά - 9 βήματα για γονείς
ΝΗΣΙΔΕΣ
Μάνα, μητέρα, μαμά
Ο πρώτος εορτασμός της Ημέρας της Μητέρας έγινε το 1908 στο Γκράφτον της Δυτικής Βιρτζίνια, τη γενέτειρα της Τζάρβις - ήταν μια ημέρα πένθους και μνήμης για τους στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο.
Μάνα, μητέρα, μαμά
ΚΟΣΜΟΣ
Ανταλλαγή κρατουμένων στο περιθώριο της έντασης ΗΠΑ - Ρωσίας
Η Μόσχα αντάλλαξε Αμερικανό πρώην πεζοναύτη που είχε καταδικαστεί για επίθεση σε αστυνομικό με έναν Ρώσο πολίτη ο οποίος εξέτιε ποινή 20ετούς κάθειρξης στις ΗΠΑ για διακίνηση ναρκωτικών.
Ανταλλαγή κρατουμένων στο περιθώριο της έντασης ΗΠΑ - Ρωσίας
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οι δρόμοι των νεκρών
Ο περίπατος στα νεκροταφεία των πόλεων όπου οι μνήμες και η ιστορία είναι ζωντανές δεν είναι μέρος μόνο μιας εναλλακτικής τουριστικής διαδρομής (Dark Tourism).
Οι δρόμοι των νεκρών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας