Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Covid-19: Q&A για εφήβους
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Covid-19: Q&A για εφήβους

  • A-
  • A+
Η υπερπληροφόρηση σχετικά με την πανδημία Covid-19 μπορεί επίσης να είναι αγχωτική.

«Βαριέμαι το σπίτι». «Μου λείπουν οι φίλοι μου». «Πότε θα τελειώσει η πανδημία για να επιστρέψω στο σχολείο μου»; «Ο Covid-19 είναι παντού στις ειδήσεις, συνέχεια. Τι ισχύει και τι δεν ισχύει τελικά»;

Δηλώσεις και απορίες εφήβων που έχουν εγκλωβιστεί στο σπίτι, μακριά από το σχολείο τους και τους φίλους τους, παρέα με έναν υπολογιστή να τηλεκπαιδευτούν. Συγκεντρώσαμε 6 ερωτήσεις εφήβων και επιχειρούμε να τις απαντήσουμε με τη βοήθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της UNICEF, βοηθώντας τους ταυτόχρονα να καταλάβουν τι σημαίνει «πανδημία» και πώς μπορούν να βοηθήσουν.

1. Μπορούν οι έφηβοι να κολλήσουν Covid-19;

Ναι. Ολες οι ηλικιακές ομάδες μπορούν να κολλήσουν Covid-19. Την ώρα που ακόμα μαθαίνουμε για το πώς ο Covid-19 επηρεάζει τους ανθρώπους, τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα (π.χ. άτομα άνω των 60 ετών) και τα άτομα με προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις, όπως είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, η καρδιακή νόσος, η πνευμονική νόσος, ο καρκίνος ή διαβήτης, φαίνεται να αναπτύσσουν σοβαρή νόσο πιο συχνά από άλλους.

Καθώς πρόκειται για έναν νέο ιό, μαθαίνουμε ακόμα πώς επηρεάζει τα παιδιά και τους εφήβους. Τα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν ότι τα παιδιά και οι έφηβοι είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν σοβαρή νόσο, ωστόσο οι σοβαρές περιπτώσεις, ακόμα και και ο θάνατος, μπορούν να επισυμβούν και σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες.

2. Μπορούν οι έφηβοι να διαδώσουν τον Covid-19 σε άλλα άτομα, ακόμη και αν έχουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα;

Ναι. Τα μολυσμένα άτομα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες -συμπεριλαμβανομένων των εφήβων- μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλα άτομα, ακόμα και αν έχουν ήπια συμπτώματα ή δεν αισθάνονται άρρωστοι. Ο ιός εξαπλώνεται από άτομο σε άτομο μέσω μικρών σταγονιδίων από τη μύτη ή το στόμα, που εξαπλώνονται όταν ένα άτομο με Covid-19 βήχει, φτερνίζεται ή μιλάει.

Αυτά τα σταγονίδια μπορούν να προσγειωθούν σε αντικείμενα και επιφάνειες. Οι άνθρωποι μπορούν στη συνέχεια να μολυνθούν αγγίζοντας αυτά τα αντικείμενα ή τις επιφάνειες και έπειτα αγγίζοντας τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα τους.

3. Βαριέμαι στο σπίτι. Αφού είναι πολύ απίθανο να αρρωστήσω σοβαρά ακόμη και αν κολλούσα Covid-19, γιατί είναι σημαντικό να ακολουθώ τις οδηγίες για να αποτρέψω τη μετάδοση, όπως να διατηρώ απόσταση από τους άλλους;

Η διαμονή στο σπίτι είναι δύσκολη και μπορεί να γίνει βαρετή, αλλά μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις κάτι που σου αρέσει: να ακούσεις μουσική, να διαβάσεις βιβλία, να παίξεις παιχνίδια. Προσπάθησε να κρατήσεις επαφή με τους φίλους σου καθημερινά επικοινωνώντας μαζί τους μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου. Εάν μπορείς και ζεις κοντά στον καλύτερό σου φίλο συνάντησέ τον έξω, περπάτησε μαζί του και μιλήστε για λίγο διατηρώντας πάντα την απόσταση του 1,5 μέτρου.

Ταυτόχρονα, εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντικό να μειώσεις τις πιθανότητες μόλυνσης ή εξάπλωσης του Covid-19 πλένοντας τα χέρια σου με σαπούνι και νερό ή χρησιμοποιώντας αντισηπτικό με βάση το αλκοόλ όσο συχνά γίνεται, διατηρώντας τουλάχιστον 1,5 μέτρο απόσταση από τους άλλους και αποφεύγοντας πολυσύχναστα μέρη. Μπορεί να είσαι ένας από τους άτυχους εφήβους που θα αρρωστήσει σοβαρά αν κολλήσει Covid-19 ή θα μπορούσες να τον διαδώσεις στους άλλους και να είσαι υπεύθυνος αν αρρωστήσουν σοβαρά ή ίσως πεθάνουν. Οι επιλογές σου μπορεί να σώσουν ζωές. Οι νέοι μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του Covid-19.

4. Μερικοί από τους φίλους μου δεν τηρούν τους κανόνες σχετικά με τη φυσική απόσταση. Τι πρέπει να κάνω;

Εξήγησε στους φίλους σου γιατί είναι σημαντικό να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους άλλους πλένοντας τα χέρια τους, αποφεύγοντας να αγγίξουν το πρόσωπό τους, βάζοντας πάντα μπροστά τον αγκώνα ή το μανίκι ή χαρτομάντιλο σε βήχα ή σε φτέρνισμα, κρατώντας τις αποστάσεις και περιορίζοντας τις κινήσεις τους όταν τους ζητηθεί. Μπορείτε να κάνετε κάτι μαζί online. Με αυτόν τον τρόπο τους δίνεις εναλλακτικές λύσεις αντί να τους λες να μείνουν στο σπίτι. Ομως, να θυμάσαι ότι δεν έχεις τον έλεγχο των ενεργειών των άλλων, οπότε μην μπεις στη διαδικασία να διαφωνήσεις ή να τσακωθείς για να προσπαθήσεις να τους αλλάξεις γνώμη.

5. Πότε θα τελειώσει αυτή η πανδημία για να επιστρέψω στο σχολείο μου και να συναντηθώ με τους φίλους μου;

Δεν γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει η πανδημία, αλλά γνωρίζουμε ότι η διακοπή της μετάδοσης εξαρτάται από τη συμβολή κάθε ενός από εμάς. Οι θυσίες που έκανες με το να μη βλέπεις τους φίλους σου και να σταματήσεις να πηγαίνεις στο σχολείο και άλλες δραστηριότητες είναι η συνεισφορά σου στην καταπολέμηση της πανδημίας. Με την αναστολή των κοινωνιών και των οικονομιών, μειώσαμε την ικανότητα του ιού να εξαπλωθεί μέσω των κοινοτήτων μας.

Αυτά τα μέτρα άμυνας βοήθησαν στον περιορισμό μερικών από τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις του ιού και μας αγόρασαν χρόνο για να μεταφράσουμε αυτά που μάθαμε για τον ιό σε λύσεις, ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε έναν πιο οικείο τρόπο ζωής. Είναι σημαντικό να συνεχίσεις να εφαρμόζεις τα μέτρα και να ενθαρρύνεις τους φίλους σου να κάνουν το ίδιο.

6. Ο Covid-19 είναι παντού στις ειδήσεις, συνέχεια. Τι ισχύει και τι δεν ισχύει τελικά;

Η συνεχής ροή ειδήσεων, μερικές φορές αντιφατική, μπορεί να κάνει τον καθένα να αισθανθεί χαμένος και στενοχωρημένος. Βεβαιώσου ότι χρησιμοποιείς αξιόπιστες πηγές, όπως είναι η UNICEF ή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για να λάβεις πληροφορίες ή για να ελέγξεις πληροφορίες. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το WHO Health Alert στο WhatsApp για να λαμβάνεις τις πιο πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με την πανδημία.

Πρόκειται για μια νέα υπηρεσία, η οποία είναι δωρεάν στη χρήση, σχεδιασμένη να παρέχει άμεσες, αξιόπιστες και επίσημες πληροφορίες 24 ώρες την ημέρα, παγκοσμίως. Ξεκίνησε κάνοντας κλικ στο WHO Health Alert και, στη συνέχεια, απλώς στείλε τη λέξη «Ηi» σε ένα μήνυμα WhatsApp για να ξεκινήσεις.

Να ξέρεις ότι η υπερπληροφόρηση σχετικά με την πανδημία Covid-19 μπορεί επίσης να είναι αγχωτική, οπότε αναζήτησε πληροφορίες και πρακτική καθοδήγηση μόνο κάποια στιγμή στη διάρκεια της μέρας.

ΥΓΕΙΑ
Νέο αρνητικό ρεκόρ 562 διασωληνωμένων, ανεξέλεγκτη η διασπορά στις κλειστές δομές
Συνεχίζεται το αρνητικό ρεκόρ των διασωληνωμένων με 562 ασθενείς να βρίσκονται σε ΜΕΘ, ενώ τα κρούσματα έφτασαν τα 2.135.
Νέο αρνητικό ρεκόρ 562 διασωληνωμένων, ανεξέλεγκτη η διασπορά στις κλειστές δομές
ΝΗΣΙΔΕΣ
Κρούσμα και κοινωνικό στίγμα
Η επιλογή του συγκεκριμένου, αρνητικά φορτισμένου γλωσσικού όρου από τις αρχές δημόσιας υγείας όχι μόνο δεν εξυπηρετεί τους στόχους της ενημέρωσης, αλλά αντίθετα επιτείνει την αβεβαιότητα, τον φόβο και τον...
Κρούσμα και κοινωνικό στίγμα
ΥΓΕΙΑ
SOS εκπέμπουν τα νοσοκομεία
Αλλη μία μέρα με υψηλά κρούσματα κορονοϊού που έφτασαν τα 2.442, ενώ σε 443 ανήλθαν οι διασωληνωμένοι και σε 63 οι θάνατοι.
SOS εκπέμπουν τα νοσοκομεία
ΝΗΣΙΔΕΣ
Covid θετικός. Και τώρα τι;
Περιμένουμε μερικές μέρες μετά την έκθεση για να κάνουμε το τεστ. Αν το κάνουμε πολύ σύντομα μπορεί το αποτέλεσμα να είναι ψευδώς θετικό.
Covid θετικός. Και τώρα τι;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας