Μελέτη αντισωμάτων στη Γουχάν
Σε μια μεγάλη μελέτη, οι ερευνητές ήλεγξαν τέσσερις ομάδες ανθρώπων στη Γουχάν για αντισώματα στον SARS-CoV-2 προκειμένου να μάθουν για τη μακροπρόθεσμη ανοσία στον ιό. Τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι το 4% των σχεδόν 4.000 υγειονομικών που εξέτασαν είχαν αναπτύξει αντισώματα IgG, σε σύγκριση με σχεδόν το 90% μιας ομάδας 1.470 ασθενών που είχαν νοσηλευτεί με λοίμωξη COVID-19, 4,6% μιας ομάδας περίπου 20.000 εργαζομένων και 1% ομάδας άλλων ασθενών που εξετάστηκαν για εισαγωγή στο νοσοκομείο για άλλες παθήσεις υγείας.
Εκτός από τους ασθενείς με COVID-19, κανένα μέλος των υπόλοιπων ομάδων δεν είχε γνωστή διάγνωση COVID-19. «Μετά τη μόλυνση του SARS-CoV-2, οι άνθρωποι είναι απίθανο να παράξουν μακροχρόνια προστατευτικά αντισώματα έναντι αυτού του ιού», κατέληξαν οι συγγραφείς της μελέτης που δημοσίευσαν τις προκαταρκτικές αναφορές τους, οι οποίες δεν έχουν περάσει από αξιολόγηση, σε σχετικό επιστημονικό ιστότοπο.
Το ερώτημα αν οι άνθρωποι που επιβίωσαν από τον COVID-19 έχουν ανοσία είναι ένα δύσκολο ερώτημα και οποιαδήποτε μελέτη μπορεί να δώσει μόνο μια μερική απάντηση. Προηγούμενη μελέτη είχε δείξει ότι τα αντισώματα COVID-19 μπορούν να εξαφανιστούν 2 έως 3 μήνες μετά τη μόλυνση και ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί μπορεί να μην έχουν εξουδετερώσει αποτελεσματικά τον ιό. Η νέα μελέτη δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα όπως άλλες και δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν τα δεδομένα των ερευνητών υποστηρίζουν το ισχυρό τους συμπέρασμα ότι η μακροχρόνια ανοσία είναι πράγμα «απίθανο».
Μελέτη νυχτερίδων
Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Stony Brook πρόσφατα έλαβε επιχορήγηση για να μελετήσει γιατί οι νυχτερίδες μπορούν να μεταφέρουν κορονοϊούς, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται να μην επηρεάζονται από αυτούς. Η ομάδα θα διερευνήσει τις διαφορές μεταξύ του ρινικού επιθηλίου, ειδικότερα των κυττάρων που εκκρίνουν βλέννα, των νυχτερίδων και των ανθρώπων. «Λόγω των οξέων αναπνευστικών συμπτωμάτων και της περίεργης απώλειας της αίσθησης της όσφρησης σε ορισμένους ασθενείς με COVID-19, υπάρχει μια ένδειξη ότι τα κύτταρα στο ρινικό πέρασμα πλήττονται πρώτα», εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης σε σχετική ανακοίνωση του πανεπιστημίου.
Η προσπάθεια των ερευνητών είναι ενδιαφέρουσα για τη βασική επιστήμη, ενώ η μελέτη θα μπορούσε τελικά να αποφέρει νέες πληροφορίες που θα ήταν χρήσιμες στην ιατρική έρευνα, ωστόσο μόλις ξεκίνησε. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει νέο εύρημα για κοινή χρήση και καμία προφανής άμεση σχέση της προσπάθειας με την κλινική ιατρική.
Πλύσιμο χεριών υψηλής τεχνολογίας
Παρ’ όλο που το πλύσιμο των χεριών φαίνεται ως μια παρέμβαση χαμηλής τεχνολογίας για την πρόληψη της εξάπλωσης των ασθενειών, εταιρείες τεχνολογίας δοκιμάζουν προϊόντα υψηλής τεχνολογίας για να προαγάγουν βέλτιστες πρακτικές. Η επόμενη έκδοση του λειτουργικού συστήματος Apple Watch θα είναι σε θέση να εντοπίζει πότε ο χρήστης πλένει τα χέρια του, να ρυθμίζει ένα χρονόμετρο και να τον ενθαρρύνει το πλύσιμο των χεριών να διαρκεί για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, όπως προτείνουν οι οργανισμοί δημόσιας υγείας, σύμφωνα με ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας από την εταιρεία.
Για όσους δεν έχουν έξυπνο ρολόι, η ιαπωνική Fujitsu Ltd έχει αναπτύξει μια κάμερα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να παρακολουθεί τις κινήσεις των ανθρώπων όταν πλένουν τα χέρια τους και να ανιχνεύει πότε δεν χρησιμοποιούν σαπούνι ή ακολουθούν άλλες οδηγίες, μετέδωσε το Reuters.
Παρ’ όλο που αυτές οι νέες τεχνολογίες μπορεί σε κάποιο σημείο να αποδειχθούν χρήσιμες σε μια πανδημία, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι στον πραγματικό κόσμο τα λογισμικά αυτά θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να πλένουν καλύτερα τα χέρια τους ή ακόμα ότι θα επιβραδύνουν την εξάπλωση του COVID-19. Την ίδια ώρα, ούτε η τεχνολογία είναι ακόμη στην αγορά, οπότε βλέποντας και κάνοντας.
