Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Λεμόνι στη ζωή μας
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λεμόνι στη ζωή μας

  • A-
  • A+

Το λεμόνι είναι ο καρπός του υβριδικού δέντρου που ονομάζεται λεμονιά (επιστ. Κιτρέα η λεμονέα, Citrus × limon) και ανήκει στα εσπεριδοειδή [οικογένεια ρουτοειδών (Rutaceae)]. Ο καρπός αυτός χρησιμοποιείται κυρίως για τον χυμό του, παρ’ όλο που χρησιμοποιούνται επίσης το πιο σαρκώδες μέρος του και ο φλοιός του, ιδιαίτερα στη μαγειρική. Ο χυμός του λεμονιού περιέχει περίπου 5% κιτρικό οξύ, το οποίο δίνει στα λεμόνια τη χαρακτηριστική ξινή τους γεύση, και pH από 2 μέχρι 3. Αυτή η οξύτητα καθιστά το λεμόνι φτηνό και εύκολα διαθέσιμο υλικό για χρήση σε εκπαιδευτικά πειράματα χημείας.

Το λεμόνι είναι καλλιεργημένο υβρίδιο που προέρχεται από άγριες ποικιλίες, όπως το κίτρο και το μανταρίνι. Είναι άγνωστο πού και πότε έγινε αυτή η διασταύρωση. Ο κίτρος, προφανώς ο καρπός στον οποίο αναφέρεται ο Πλίνιος στη Φυσική Ιστορία (XII, vii.15) ως το malum medicum -τον «ιατρικό καρπό»-, είναι, κατά τα φαινόμενα, το πρώτο εσπεριδοειδές που ήταν γνωστό στη Μεσόγειο. Απεικονίσεις εσπεριδοειδών δέντρων υπάρχουν σε ρωμαϊκά μωσαϊκά στη Βόρεια Αφρική, αλλά η πρώτη σαφής περιγραφή του λεμονιού συναντάται στις αρχές του 10ου αιώνα, σε πραγματεία περί γεωργίας του Αραβα Κούστους αλ Ρούμι.

Περί τα τέλη του 12ου αιώνα, ο Ιμπν Τζαμί, προσωπικός γιατρός του μεγάλου μουσουλμάνου ηγέτη Σαλαντίν, έγραψε πραγματεία περί του λεμονιού. Πιστεύεται ότι οι πρώτες λεμονιές καλλιεργήθηκαν στο οροπέδιο Ντέκαν στην κεντρική Ινδία. Η ονομασία «λεμόνι» προέρχεται από περσική λέξη (Limu), η οποία είναι συγγενική με τη σανσκριτική λέξη nimbuka. Λεμονιές καλλιεργήθηκαν στη Γένοβα στα μέσα του 15ου αιώνα και εμφανίστηκαν στις Αζόρες το 1494. Πρόσφατες έρευνες έχουν εντοπίσει λεμόνια στα ερείπια της Πομπηίας.

Τα λεμόνια χρησιμοποιήθηκαν παλιά από το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό για την καταπολέμηση του σκορβούτου, καθώς παρείχαν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C. Πλούσιο λοιπόν σε βιταμίνη C, καθώς και σε βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β6, το λεμόνι αποτελεί μια μικρή διατροφική έκπληξη. Πέρα από τις σημαντικές αυτές βιταμίνες, είναι πλούσιο και σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, πυρίτια, νάτριο, ασβέστιο καθώς και σε μεταλλικά άλατα. Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες το καθιστούν πρωταγωνιστή στην καταπολέμηση διαφόρων ειδών καρκίνου αλλά και στην προστασία της καρδιάς.

Εχει αντιπυρετική δράση, ενώ θεωρείται και ένα από τα αποτελεσματικότερα φυσικά αντιμικροβιακά για την καταπολέμηση διαφόρων ιών, λοιμώξεων και φλεγμονών. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός ότι οι παλιότερες γενιές το χρησιμοποιούσαν για να θεραπεύσουν τσιμπήματα από έντομα ή τσούχτρες, αλλά και για να ρίξουν τον υψηλό πυρετό.

Αποτελεί ιδανικό φάρμακο για την αντιμετώπιση των χειμωνιάτικων λοιμώξεων και άλλων προβλημάτων υγείας, ο χυμός του συστήνεται σε όλες τις προληπτικές και θεραπευτικές αγωγές των λοιμώξεων του αναπνευστικού, αλλά και για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, βοηθώντας την αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων.

Μερικές σταγόνες λεμονιού σ’ ένα ποτήρι νερό ανακουφίζουν αμέσως από τη δυσπεψία και τις καούρες. Ο οργανισμός, για να αφομοιώσει τις τροφές, εκκρίνει διάφορα γαστρικά υγρά, με πιο δυνατό από όλα το υδροχλωρικό οξύ, του οποίου η υπερέκκριση προκαλεί την καούρα. Αν έχετε υπερέκκριση και πιείτε λίγο χυμό λεμονιού (δηλαδή φυσικό κιτρικό οξύ), το στομάχι σας θα πάψει να παρασκευάζει υδροχλωρικό οξύ, έτσι η πέψη θα γίνεται καλύτερα και χωρίς καούρες.

Πιστεύεται συχνά ότι το λεμόνι είναι όξινο, διότι έχει ξινή γεύση. Ωστόσο, σύμφωνα με την επιστήμη, το λεμόνι είναι μια αλκαλική τροφή και εξηγείται ως εξής: Οταν πίνουμε τον χυμό λεμονιού, αυτός οξειδώνεται για να σχηματίσει νερό, διοξείδιο του άνθρακα και μία ανόργανη ένωση. Ο αλκαλικός ή όξινος χαρακτήρα της ανόργανης ένωσης που σχηματίζεται καθορίζει αν το τρόφιμο είναι αλκαλικό ή όξινο. Εάν περιέχει περισσότερο νάτριο, κάλιο ή ασβέστιο, αυτό θα γίνει μια αλκαλική τροφή. Επειδή, οι ενώσεις νατρίου διαλύονται στο νερό, σχηματίζεται ένα αλκαλικό διάλυμα.

Na2CO3 + H2O —> 2NaHCO3
HCO3-+ H2O —> H2CO3 + OH-
2 (Na +) 2O2-+ 2H2O —> 4NA + OH-+ O2

Με το ζεστό νερό πολύπλοκες χημικές αντιδράσεις οξείδωσης θα λάβουν χώρα και το λεμόνι, γρήγορα, θα γίνει αλκαλική τροφή.

Αγαπημένο το λεμόνι για τα οφέλη του.

Η αρωματοθεραπεία με λεμόνι καταπραΰνει το στρες και το άγχος

Χρησιμοποιήστε αιθέριο έλαιο λεμονιού για να κάνετε αρωματοθεραπεία και να απολαύσετε πλήρως τη δύναμη του λεμονιού. Το αιθέριο έλαιο περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις των δραστικών συστατικών των λουλουδιών και του δέντρου. Τα συστατικά αυτά αποτελούν την ουσία του ίδιου του δέντρου και παρέχουν θεραπευτικά οφέλη με μικρό κόστος. Οι ωφέλιμες ουσίες του αιθέριου ελαίου προέρχονται από τα λουλούδια, τον καρπό, τα φύλλα ή τον φλοιό του δέντρου. Οταν εισπνέεται, έχει ορισμένες ισχυρές επιδράσεις. Το αιθέριο έλαιο λεμονιού έχει δράση κατά του στρες και του άγχους.

Μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν άτομα που άγγιζαν αιθέριο έλαιο λεμονιού, λεβάντας και ιλάνγκ ιλάνγκ έδειξε ότι η ενέργεια αυτή μείωσε σημαντικά τη λειτουργία του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Επίσης, το μασάζ αρωματοθεραπείας με λεμόνι, δεντρολίβανο και μέντα ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

📍 Οι πληροφορίες είναι αντλημένες από:

● https://fysiognwsia.blogspot.com/2011/10/limon.html#ixzz6GTEUdU4F,
● https://www.proionta-tis-fisis.com/pos-na-hrisimopoiisete-to-lemoni-therapeftika/,
● https://enallaktikidrasi.com/2016/01/tropoi-xrisis-floudas-kai-xumou-lemoniou/#.

ΝΗΣΙΔΕΣ
Αξίζει να τρώμε βιολογικά
Ολοένα και περισσότερες πληροφορίες φτάνουν στους καταναλωτές για τα οφέλη της κατανάλωσης βιολογικών τροφών και γίνονται αποδεκτές όχι γιατί μαθαίνουμε κάτι εκπληκτικά καινούργιο, αλλά γιατί απλά η χρονική...
Αξίζει να τρώμε βιολογικά
ΝΗΣΙΔΕΣ
Κάθε μέρα δεν μπορώ να κάνω δίαιτα
Συνήθως σε μια δίαιτα απαγορεύεται να μη θέλεις. Το «πρέπει να κάνω δίαιτα» είναι μια δεδομένη αφετηρία για τον υπέρβαρο. Η εμπειρία έχει δείξει πως αυτή η πεποίθηση είναι μια ψευδής αίσθηση.
Κάθε μέρα δεν μπορώ να κάνω δίαιτα
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Μίλα μου για μήλα»
Τα μήλα συμβάλλουν στην καλύτερη διατήρηση της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας, γιατί περιέχουν πηκτίνη, έναν δομικό ετεροπολυσακχαρίτη, δηλαδή έναν τύπο ίνας που δρα σαν πρεβιοτικό.
«Μίλα μου για μήλα»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το βάρος των κανόνων
Ο υπέρβαρος άνθρωπος δείχνει συνεχώς να συγκρατείται, να αυτοελέγχεται (αλλά και να ελέγχει...). Λες και διαρκώς κάτι απαγορεύει στον εαυτό του να κάνει ή να πει και συνάμα κάτι επιβάλλει.
Το βάρος των κανόνων
ΝΗΣΙΔΕΣ
Πώς να τρώω ντομάτα;
Παλιότερες μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λυκοπένιο -με πρώτη την ντομάτα- μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, του παχέος εντέρου, των πνευμόνων και άλλων.
Πώς να τρώω ντομάτα;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τροφές καλές για εμάς, καλές και για τον πλανήτη
Το 75% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων βασίζεται και προέρχεται από μόλις δώδεκα είδη φυτών και πέντε είδη ζώων. Οι περιορισμένης κλίμακας διατροφικές προτιμήσεις επιδρούν αρνητικά τόσο στην υγεία μας όσο...
Τροφές καλές για εμάς, καλές και για τον πλανήτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας