• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 2.8°C / 6.2°C
  2 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -2.9°C / 1.3°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 10.7°C
  3 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.7°C
  2 BF
  59%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -2.7°C / 0.7°C
  1 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -4.3°C
  5 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 7.9°C
  2 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 12.5°C
  2 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 1.9°C / 4.9°C
  3 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.2°C / 12.4°C
  5 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Χιονοπτώσεις
  1°C 1.2°C / 4.6°C
  6 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  4 BF
  71%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.5°C / 1.9°C
  3 BF
  55%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.5°C / 3.4°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 11.8°C
  2 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.0°C / 6.4°C
  2 BF
  84%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.7°C / -0.1°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -1.9°C / 1.4°C
  1 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -5°C -5.2°C / -5.2°C
  2 BF
  79%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αξίζει να τρώμε βιολογικά

 • A-
 • A+

Οι πωλήσεις βιολογικών τροφίμων στην παγκόσμια αγορά ξεπέρασαν τα 50 δισ. δολάρια το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Organic Trade Association στη δημοσιότητα. Ερευνες που δημοσιεύτηκαν μέσα στο 2019 δείχνουν ότι τα βιολογικά προϊόντα γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή, οι πωλήσεις τους παρουσιάζουν σταθερή άνοδο, ενώ φαίνεται να έχουν ιδιαίτερη απήχηση σε νεαρούς καταναλωτές.

Ολοένα και περισσότερες πληροφορίες φτάνουν στους καταναλωτές για τα οφέλη της κατανάλωσης βιολογικών τροφών και γίνονται αποδεκτές όχι γιατί μαθαίνουμε κάτι εκπληκτικά καινούργιο, αλλά γιατί απλά η χρονική στιγμή είναι καταλληλότερη για ευήκοα ώτα. Κι αυτό συμβαίνει γιατί, έχοντας στο μυαλό κανείς όλα τα στοιχεία περί βιώσιμης ανάπτυξης, ανάγκης προστασίας των οικοσυστημάτων και για την παραγωγή ασφαλούς, υγιεινής και θρεπτικής τροφής, δεν μπορεί παρά να υιοθετήσει –στο μέτρο που μπορεί– την κατανάλωση βιολογικών τροφών.

Γιατί τα βιολογικά προϊόντα είναι υγιεινά και για τον πλανήτη, καθώς οι καλλιεργητικές μέθοδοι που ακολουθεί η βιολογική γεωργία (δηλαδή το ότι δεν χρησιμοποιούνται συνθετικά λιπάσματα και εντομοκτόνα), υποστηρίζουν τη βιοποικιλότητα των οικοσυστημάτων όπως και εξασφαλίζουν την υγεία των νερών και του υδροφόρου ορίζοντα, του εδάφους, του αέρα, της άγριας ζωής, των αγροτών και του κλίματος.

Ετσι, στη στοίβα των ερευνών, μελετών και αποδείξεων για τα οφέλη από την κατανάλωση βιολογικών τροφίμων ήρθε να προστεθεί και ο οδηγός «A Guide to Healthy Eating» που εξέδωσε η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Κρατούν βέβαια τις λογικές αποστάσεις, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν απόλυτα καθαρές αποδείξεις πως οι βιολογικές τροφές είναι πιο υγιεινές τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τον πλανήτη, εγκαλώντας όχι τα αποτελέσματα αλλά τη μεθοδολογία μελέτης που δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine το 2018, για τις ανάγκες της οποίας συμμετείχαν 70.000 ενήλικες Γάλλοι για επτά συνεχόμενα χρόνια. Σε αυτή τη μελέτη, διαπιστώθηκε ότι όσοι έκαναν τη μεγαλύτερη κατανάλωση βιολογικών προϊόντων εμφάνιζαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, κατά 25%.

Είναι πολύ σημαντικό ότι ακόμη και στη συνοπτική παρουσίαση του Οδηγού Υγιεινής Διατροφής γίνεται λόγος και δίνονται πληροφορίες για την καταλληλότητα ή μη κάποιων συμβατικής καλλιέργειας προϊόντων όσο και ότι αφουγκράζονται την πραγματικότητα, ότι το βαλάντιο δεν φτάνει για να καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες π.χ. μιας οικογένειας ακόμη και σε συμβατικής καλλιέργειας προϊόντα.

Γι’ αυτό και προτρέπουν στην κατανάλωση των βασικών και αναγκαίων προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας σε όσους μπορούν να έχουν την επιλογή, όπως επίσης αποτρέπουν τους καταναλωτές από το να αγοράζουν συμβατικής καλλιέργειας φρέσκα λαχανικά και φρούτα που, βάσει ελέγχων, εμφανίζονται να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη υπολειμματικότητα φυτοφαρμάκων.

Ας μην ξεχνάμε τη δύναμη που έχει ο καταναλωτής να καθορίζει τις αγορές μέσα από τις αγοραστικές του προτιμήσεις. Αλλωστε, οι τιμές των προϊόντων συμβατικής καλλιέργειας έχουν αυξηθεί κατά πολύ, μειώνοντας σημαντικά την απόσταση από τις τιμές των βασικών τροφίμων βιολογικής καλλιέργειας (κυρίως λαχανικά και φρούτα που θα πρέπει να είναι η βάση της διατροφής μας), καθιστώντας τα έτσι εφικτή επιλογή.

Ας συνυπολογίσουμε δε ότι η επιλογή του έχει θετικό και σαφή αντίκτυπο στην υγεία του με δύο τρόπους, αυτή της ευζωίας του οργανισμού του όσο και του περιβάλλοντός του. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που οι βιολογικοί καλλιεργητές είναι υπερασπιστές της ρήσης του Ιπποκράτη: «Ας είναι η τροφή σου το φάρμακό σου και το φάρμακό σου η τροφή σου». Το περιβάλλον μας δεν είναι η τροφή μας; Η βιολογική καλλιέργεια δεν είναι ο δρόμος για τη βιώσιμη ανάπτυξη; Αυτό λένε όλα τα επιστημονικά δεδομένα πλέον .

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τροφές καλές για εμάς, καλές και για τον πλανήτη
Το 75% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων βασίζεται και προέρχεται από μόλις δώδεκα είδη φυτών και πέντε είδη ζώων. Οι περιορισμένης κλίμακας διατροφικές προτιμήσεις επιδρούν αρνητικά τόσο στην υγεία μας όσο...
Τροφές καλές για εμάς, καλές και για τον πλανήτη
ΝΗΣΙΔΕΣ
Λεμόνι στη ζωή μας
Το λεμόνι είναι καλλιεργημένο υβρίδιο που προέρχεται από άγριες ποικιλίες, όπως το κίτρο και το μανταρίνι και αποτελεί μια μικρή διατροφική έκπληξη.
Λεμόνι στη ζωή μας
ΝΗΣΙΔΕΣ
Κάθε μέρα δεν μπορώ να κάνω δίαιτα
Συνήθως σε μια δίαιτα απαγορεύεται να μη θέλεις. Το «πρέπει να κάνω δίαιτα» είναι μια δεδομένη αφετηρία για τον υπέρβαρο. Η εμπειρία έχει δείξει πως αυτή η πεποίθηση είναι μια ψευδής αίσθηση.
Κάθε μέρα δεν μπορώ να κάνω δίαιτα
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Μίλα μου για μήλα»
Τα μήλα συμβάλλουν στην καλύτερη διατήρηση της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας, γιατί περιέχουν πηκτίνη, έναν δομικό ετεροπολυσακχαρίτη, δηλαδή έναν τύπο ίνας που δρα σαν πρεβιοτικό.
«Μίλα μου για μήλα»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η υπερκατανάλωση κρέατος μας ταΐζει... αντιβιοτικά!
Η υπερβολική χρήση αντιμικροβιακών φαρμάκων στα ζώα παραγωγής τροφίμων έχει δημιουργήσει υπερ-ιούς που παρουσιάζουν αντοχή στα κυριότερα αντιβιοτικά σε ποσοστό υψηλότερο του 50%.
Η υπερκατανάλωση κρέατος μας ταΐζει... αντιβιοτικά!
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το βάρος των κανόνων
Ο υπέρβαρος άνθρωπος δείχνει συνεχώς να συγκρατείται, να αυτοελέγχεται (αλλά και να ελέγχει...). Λες και διαρκώς κάτι απαγορεύει στον εαυτό του να κάνει ή να πει και συνάμα κάτι επιβάλλει.
Το βάρος των κανόνων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας