• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 7.5°C / 12.3°C
  0 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 1.6°C / 5.2°C
  3 BF
  43%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 8.8°C / 11.2°C
  3 BF
  84%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.7°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  1°C 0.9°C / 1.9°C
  3 BF
  86%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 0.8°C / 4.6°C
  1 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -2.6°C / -0.5°C
  3 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 9.1°C
  1 BF
  95%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 12.8°C
  2 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  3 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 15.7°C
  4 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 7.7°C
  6 BF
  93%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  4 BF
  80%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  3°C 2.9°C / 4.5°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 4.5°C / 9.5°C
  1 BF
  89%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 12.1°C
  2 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 12.5°C
  3 BF
  70%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  2°C 1.6°C / 4.9°C
  1 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.5°C / 5.3°C
  2 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  2 BF
  80%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γερμανικές αποζημιώσεις: Ηταν ιδέα… θα γίνει πράξη;

 • A-
 • A+

Ο ξένος που επισκέπτεται το Δίστομο ίσως να αντιλαμβάνεται την ιδιαίτερη αύρα του μικρού αυτού τόπου στους πρόποδες του Παρνασσού. Εδώ, πριν από 23 χρόνια άνθησε μια ιδέα που προηγούμενή της δεν υπήρχε μέχρι τη στιγμή εκείνη. Επρόκειτο για την ιδέα της δικαστικής διεκδίκησης των πολεμικών επανορθώσεων, τις οποίες η σύγχρονη δημοκρατική Γερμανία οφείλει στους σημαδεμένους –από τις αποτρόπαιες πράξεις των ναζιστικών στρατευμάτων– κατοίκους της μικρής κωμόπολης.

Ηταν Φεβρουάριος του 1995, όταν γερμανόφωνοι ασπρομάλληδες γέροντες έφτασαν στο χειμωνιάτικο Δίστομο, σε μια προσκυνηματική επίσκεψη, με διάθεση μεταμέλειας και απόδοσης τιμής. Δεν ήταν πρωτόγνωρο για τους κατοίκους της πόλης. Γίνονταν συχνά-πυκνά δέκτες τέτοιων επισκέψεων.

Πάντα καλοδεχούμενοι οι εκπρόσωποι του έθνους που τους αιματοκύλησε, 50 χρόνια πριν. Κανείς ποτέ δεν θα μας πει, με βεβαιότητα, αν ήταν άνθρωποι που είχαν βάψει με αίμα τα χέρια τους, εκείνη την αποφράδα ημέρα της 10ης Ιουνίου 1944, ή αν ανήκαν στους γερμανόφωνους εκείνους που κουβαλούν μέσα τους, ακόμη και σήμερα, την αποκαλούμενη «δεύτερη ενοχή». Τους συνόδευε ένας ιερωμένος ο οποίος θεώρησε καλό να δηλώσει ότι «μεταφέρει τον χαιρετισμό της χώρας του».

Στην αντιφώνησή του, ο Γιάννης Σταμούλης, πρώτος αιρετός νομάρχης Βοιωτίας, του αντέτεινε: «Δεν αρκεί ένας χαιρετισμός, Αιδεσιμότατε, η επίσημη Γερμανία οφείλει στο Δίστομο έμπρακτη συγγνώμη!».

Από εκείνη τη σπουδαία στιγμή πέρασαν πολλά χρόνια και το επίσημο ελληνικό κράτος μάλλον ολιγώρησε. Μετά λόγου γνώσεως, υποστηρίζουμε ότι καμία κυβέρνηση της τελευταίας αυτής εικοσαετίας δεν ακολούθησε δομημένο και οργανωμένο σχέδιο, ούτε ποτέ επελέγησαν συγκεκριμένοι στόχοι και μέσα.

Εξαίρεση αυτής της γενικότερης ραθυμίας αποτέλεσε η απόφαση για την άσκηση παρέμβασης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το 2009 και η απόφαση για τη σύσταση και τη λειτουργία της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών.

Εν όψει της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, στις 17 Απριλίου, του Πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής, θα ήταν ίσως σκόπιμο να κάνουμε μια αποτίμηση των όσων έγιναν μέχρι σήμερα αναφορικά με το μείζον αυτό θέμα.

Η κυριότερη και η πιο στενόχωρη διαπίστωση είναι ότι ο μέσος πολίτης δεν αισθάνεται μέχρι σήμερα ισχυρός κοινωνικός εταίρος της υπόθεσης των επανορθώσεων, ενώ όταν απευθυνόμαστε γενικότερα στην κοινή γνώμη διαπιστώνουμε ότι επικρατεί πλήρης σύγχυση γύρω από τη νομιμότητα και τη σκοπιμότητα της διεκδίκησης, αλλά και γύρω από το βασικό διεκδικούμενο. Επιπλέον, υστερούμε στην ανάπτυξη επιχειρημάτων υπέρ της ελληνικής άποψης.

Πώς θα μπορούσε, συνεπώς, η ψήφιση του Πορίσματος να αποτελέσει βάση για περαιτέρω δράση;

Επιτυγχάνοντας την ομόφωνη ψήφισή του, θα σηματοδοτηθεί η έξοδος από ένα πλαίσιο επικεντρωμένο, αποκλειστικά και μόνον, γύρω από τον υπολογισμό του ύψους των επανορθώσεων. Σε δεύτερο επίπεδο μπορούμε, εκκινώντας από την ομόφωνη ψήφισή του, να επικεντρωθούμε στον σχεδιασμό της στρατηγικής εκείνης με την οποία η Γερμανία θα υποχρεωθεί κάποια στιγμή να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θα πρέπει, βέβαια, να βρεθεί ταυτοχρόνως ο τρόπος να αναπτυχθεί μια τέτοια στρατηγική, προκειμένου να παραχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Είναι προφανές πως μόνο με αυτόν τον τρόπο θα αποκρούσουμε τις συντονισμένες και απλόχερα χρηματοδοτούμενες προσπάθειες της επίσημης Γερμανίας να αποδομήσει τη διεκδίκηση που ξεκίνησε από τους πρόποδες του Παρνασσού.

*δικηγόρος – διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια διαχειρίστρια του Αρχείου Ιωάννη Ε. Σταμούλη ΑΜΚΕ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η άγνωστη σφαγή στη Νότια του Νομού Πέλλας
Ενα σχεδόν άγνωστο έγκλημα που διέπραξαν στα χρόνια της Κατοχής οι Γερμανοί ναζί και οι σύμμαχοί τους φασίστες Βούλγαροι κατακτητές, ήταν η σφαγή των κατοίκων της κοινότητας Νότια στην Πέλλα.
Η άγνωστη σφαγή στη Νότια του Νομού Πέλλας
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οι επισκέψεις των ναζί στην Ελλάδα
Κορυφαία στελέχη του χιτλερικού πανθέου έρχονταν τακτικά στην Ελλάδα. Ομως, η επίσημη εκδοχή ήταν πως τα ταξίδια τους ήταν ιδιωτικά και γίνονταν για να δουν τις αρχαιότητες! H ανατριχιαστική αλληλογραφία του...
Οι επισκέψεις των ναζί στην Ελλάδα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η ανακατασκευή της μνήμης, το ασυνείδητο και η πολιτική
Πριν από δύο εβδομάδες, με αφορμή την 80ή επέτειο από την έναρξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, εγκρίθηκε το ψήφισμα σχετικά με τη σημασία της ευρωπαϊκής μνήμης για το μέλλον της Ευρώπης.
Η ανακατασκευή της μνήμης, το ασυνείδητο και η πολιτική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γερμανοί ιστορικοί για τις αποζημιώσεις
Σε μια κίνηση υψηλότατου συμβολισμού, η εθελοντική ομάδα δράσης Ν. Πιερίας «Ο τόπος μου» μετέφρασε στα ελληνικά το βιβλίο του Γερμανού ιστορικού, καθηγητή Dr. Karl-Heinz Roth και του επίσης σημαντικού...
Γερμανοί ιστορικοί για τις αποζημιώσεις
ΝΗΣΙΔΕΣ
«128239»
Εκείνο το βράδυ, άντρες των Ες Ες εισέβαλαν στο σπίτι μας. Με προτεταμένα τα όπλα, βρίζοντας και χτυπώντας μας, μας οδήγησαν μες στη νύχτα στην αίθουσα ενός κινηματογράφου. Οχι! Δεν θα βλέπαμε κάποια ταινία....
«128239»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας