• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.2°C / 22.9°C
  4 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.5°C / 21.9°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.5°C / 23.3°C
  3 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  4 BF
  52%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.3°C / 22.1°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.4°C / 17.0°C
  3 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  2 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 23.2°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 20.9°C
  5 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 21.8°C
  6 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.5°C / 21.7°C
  4 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  4 BF
  41%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.4°C / 18.9°C
  0 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.5°C / 22.2°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.2°C / 23.8°C
  2 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 22.0°C
  3 BF
  37%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.3°C
  2 BF
  44%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.7°C / 20.0°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  50%

Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος: «Περί Ψυχής και Παιδείας», ένα βιβλίο για το πώς απαντούσαν στα υπαρξιακά ερωτήματα περί ψυχής οι αρχαίοι φιλόσοφοι

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναζητώντας την ψυχή

 • A-
 • A+

Τι είναι η ψυχή; Είναι θνητή ή αθάνατη; Από ποια και πόσα μέρη συνίσταται; Ποιες είναι οι λειτουργίες και οι ιδιότητές της; Διαθέτουν όλα τα έμβια όντα ψυχή; Και ποια είναι η τύχη της μετά τον θάνατό της;

Πριν φύγει από τη ζωή, ο σπουδαίος Ελληνας φιλόσοφος, πολιτικός στοχαστής, αντιστασιακός και πανεπιστημιακός δάσκαλος Κωνσταντίνος Ι. Δεσποτόπουλος μας άφησε ένα σπουδαίο έργο, επιχειρώντας να μας δώσει ένα συγκεντρωτικό βιβλίο για το πώς απαντούσαν στα κυριότερα υπαρξιακά ερωτήματα περίψυχής οι αρχαίοι φιλόσοφοι.

Σε συνεργασία με τις φιλολόγους Κυριακή Ξυλά και Πολυάνθη Τσίγκου, συγκέντρωσε αποσπάσματα έργων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας επιλεγμένα με κύριο κριτήριο τη συμβολή τους στην παιδεία.

Ο καθηγητής ετοίμαζε το «Περί ψυχής και παιδείας» (ΜΙΕΤ) από το 2012 μέχρι και δέκα μέρες πριν από το τέλος της ζωής του, τον Φεβρουάριο του 2016.

Στο «περί της ψυχής» κομμάτι του βιβλίου παρουσιάζονται συνοπτικά ο βίος και τα έργα του Ομήρου, του Σοφοκλή, του Ευριπίδη, του Θαλή, του Αναξίμανδρου, του Αναξιμένη, του Πυθαγόρα, του Ηράκλειτου, του Αναξαγόρα, του Παρμενίδη, του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη.

Στο «περί της παιδείας» κεφάλαιο περιέχεται υλικό επιλεγμένο και επεξεργασμένο κυρίως από τον Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο. Ομως ο θάνατός του δεν επέτρεψε την ολοκλήρωσή του.

Από τις προσωπικές σκέψεις του καθηγητή για την παιδεία μεταφέρω ένα απόσπασμα:

«Κύριο έργο της παιδείας είναι η διάπλαση της ανθρώπινης προσωπικότητας προς ανάπτυξη αισθαντικότητας και νοημοσύνης, έλλογης θεληματικότητας και στέρεης ηθικότητας, ιδιοτήτων συστατικών αληθινής ελευθερίας, του εξαίσιος αυτού χαρίσματος. Εύλογα και ονομάζεται η παιδεία στο κύριο έργο της ανθρωπιστική. Πρώτο μέλημά της είναι να διαπλάσει τον άνθρωπο καθ' εαυτόν ως κάτι αυτάξιο και να τον καταστήσει ικανό για το «ζην» και το «ευ ζην», να κατεργασθεί άρα τον σωματο-ψυχικό δυναμισμό του με την πλαστουργική δύναμη των αγαθών του πολιτισμού».

Είναι σημαντικό να μπει στον σύγχρονο διάλογο η σκέψη των αρχαίων φιλοσόφων για το τι σημαίνει αληθινή παιδεία. Η παιδεία κατά τον Πλάτωνα θα έπρεπε «να έχει σκοπό την αρετή από την παιδική ηλικία και να εμπνέει επιθυμία και έρωτα να γίνει το παιδί πολίτης τέλειος, που γνωρίζει να άρχει και να άρχεται με δικαιοσύνη. Την ανατροφή αυτή, καθώς μου φαίνεται, αφού την ξεχώρισε ο λογισμός αυτός, θα ήθελε τώρα μόνον αυτήν να ονομάζει παιδεία· ενώ, όποια επιδιώκει χρήματα ή κάποια άλλη δύναμη ή άλλη ειδημοσύνη χωρίς νοημοσύνη και δικαιοσύνη, είναι κατ' αυτόν χυδαία και ανελεύθερη και ανάξια ολωσδιόλου να ονομάζεται παιδεία».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η σκέψη του Ισοκράτη για το ποιον θεωρεί μορφωμένο άνθρωπο:

«Ποιους, λοιπόν, αποκαλώ μορφωμένους, αφού εξαιρώ τις τέχνες και τις επιστήμες και τις ιδιαίτερες ικανότητες; Πρώτα, αυτούς που χειρίζονται καλά τις καταστάσεις που προκύπτουν κάθε μέρα, και έχουν για τις περιστάσεις κρίση ορθή και ικανή να επιτύχει σε μεγάλο βαθμό το συμφέρον· έπειτα, αυτούς που συμπεριφέρονται με αρμόζοντα και δίκαιο τρόπο προς εκείνους που συναναστρέφονται υπομένοντας με ευκολία και καλή διάθεση τις απεχθείς συμπεριφορές των άλλων, ενώ οι ίδιοι συμπεριφέρονται με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανεκτικότητα και μετριοπάθεια προς τους άλλους».

Και το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό των αληθινά μορφωμένων ανθρώπων κατά τον Ισοκράτη; Είναι αυτοί που «δεν διαφθείρονται από τις ευτυχίες, δεν επιτρέπουν να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας τους ούτε γίνονται αλαζόνες, αλλά μένουν σταθεροί στα όρια που αρμόζουν στους συνετούς και δεν χαίρονται περισσότερο για αγαθά που τους δόθηκαν εξαιτίας της τύχης, αλλά για όσα απέκτησαν εξαιτίας της δικής τους φύσης και φρόνησης».

Να θυμίσω πως η σχολή του Ισοκράτη ήταν το Πανεπιστήμιο της Ελλάδας και το κύρος του ήταν μεγάλο σε όλον τον ελληνικό κόσμο και αργότερα στον ελληνιστικό και τον ρωμαϊκό.

Η παγκόσμια κοινότητα του έδωσε τον τίτλο «πατέρας του ανθρωπισμού», καθώς, υπηρετώντας επίσης για περίπου πενήντα πέντε χρόνια τη ρητορική παιδεία, έθεσε τα θεμέλια για τη στροφή της δυτικής παράδοσης στα κλασικά γράμματα.

Ξαναγυρνώ στο πρώτο μέρος του βιβλίου που αφορά την ψυχή. Ακόμα μια φορά μένω εκστατική στην ομορφιά του ομηρικού λόγου αλλά και στη διάσταση που δίνει ο ποιητής στην ψυχή ως έδρα συναισθημάτων.

Οι ψυχές συνεχίζουν να υπάρχουν, κατοικούν σε ένα δύσκολα προσβάσιμο για τους ζωντανούς τοπίο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ψυχή της μητέρας του Οδυσσέα όταν εκείνος τη συνάντησε στον Κάτω Κόσμο:

«Παιδί μου εσύ, πώς ζωντανός κατέβηκες στο ζοφερό σκοτάδι; Δύσκολο για τους ζωντανούς αυτά να ιδούν, γιατί ανάμεσά μας βρίσκονται μεγάλοι ποταμοί και ρείθρα φοβερά, ο Ωκεανός ο ίδιος πρώτα…».

Το βιβλίο, στο εξαιρετικά ενδιαφέρον κεφάλαιο «Της ψυχής πάθη», μάς πληροφορεί ότι η ψυχολογία πρωτοεμφανίστηκε και μορφοποιήθηκε στους κλασικούς χρόνους της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας.

Η Ζακλίν ντε Ρομιγί υποστηρίζει ότι ο ομηρικός στίχος «Τέτλαθι δη, κραδίη» (Υπόμεινε, καρδιά μου) «αποτελεί το πρώτο κείμενο “ψυχολογίας”, πάνω στο οποίο θα οικοδομηθεί η συνέχεια».

Και είναι εμφανές πως χάρη στο αρχαίο δράμα καταγράφηκε για πρώτη φορά ψυχολογική ανάλυση των συναισθημάτων των προσώπων και αναζήτηση των αιτιών της δράσης τους.

Το «Περί ψυχής και παιδείας» είναι ένα απαραίτητο βιβλίο για κάθε ενημερωμένη βιβλιοθήκη.

Είναι η αποκρυσταλλωμένη μελέτη του Κωνσταντίνου Δεσποτόπουλου, που στις επεξεργασίες του πρόβαλλε την πρακτική πτυχή του φιλοσοφικού στοχασμού, την πραξιολογία όπως έλεγε, τη σύνδεση της θεωρίας με την ανθρώπινη δράση, την προσέγγιση της φιλοσοφίας με την κοινωνιολογία.

Το ζητούμενο δηλαδή σήμερα για να προχωρήσουν οι κοινωνίες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
Γράφοντας για τη «σοφία των άλλων»
Ενα πολύτιμο βιβλίο είχα την ευκαιρία να διαβάσω –με την προσοχή που του αξίζει– τις μέρες των πασχαλινών διακοπών. Πρόκειται για το «Η σοφία των άλλων» του Θανάση Γιαλκέτση. Ο συγγραφέας...
Γράφοντας για τη «σοφία των άλλων»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Για την αγάπη και την ξενιτιά
Ο καθ. φιλοσοφίας συναντά τον συγγραφέα περισσότερο από όλα τα βιβλία του σ’ αυτό το τελευταίο. Οι δύο ιδιότητες του Θοδωρή Καλλιφατίδη «αγκαλιασμένες» σφιχτά στο βιβλίο «Αγάπη και ξενιτιά».
Για την αγάπη και την ξενιτιά
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο θεός είναι ανεύθυνος
Διαβάζω στο βιβλίο του καθηγητή Φιλοσοφίας Βασίλη Κάλφα «Θεός αναίτιος, Περί του πλατωνικού μύθου του Ηρός», για τον γενναίο Ηρ που πεθαίνει στη μάχη, αλλά έπειτα από 12 μέρες «επιστρέφει».
Ο θεός είναι ανεύθυνος
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οι κοινωνίες στις επιδημίες
Κάθε πέντε χρόνια περίπου ο νομπελίστας Τούρκος συγγραφέας Ορχάν Παμούκ κυκλοφορεί ένα νέο μυθιστόρημα που φωτίζει από μιαν άλλη, διαφορετική γωνία τη χώρα του.
Οι κοινωνίες στις επιδημίες
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η απάντηση είναι στον άνεμο
Ο τρόπος με τον οποίο ο συγγραφέας μάς μεταφέρει το τραύμα της εξορίας είναι τόσο πολύπλευρος και διαφορετικός όσο και οι καταστάσεις που βιώνουν οι «εξόριστοι» χαρακτήρες του.
Η απάντηση είναι στον άνεμο
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το τέρας της εκδίκησης
Ολα στο βιβλίο «Η εκδίκηση είναι δίκη μου» βασίζονται στην εξαιρετική αφηγηματική κατασκευή της Μαρί Ντιάι, που περιγράφει χωρίς να εξηγεί ή να κρίνει.
Το τέρας της εκδίκησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας