Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι μια συμφωνία με τη Συρία είναι δυνατή και ότι περιμένει πως οι συριακές αρχές θα δημιουργήσουν μια αποστρατιωτικοποιημένη ουδέτερη ζώνη από τη Δαμασκό μέχρι το όρος Ερμών και άλλες περιοχές.
Η δήλωση Νετανιάχου έρχεται μια μέρα μετά την επικοινωνία του με τον Ντόναλντ Τραμπ και τη (δημόσια) δήλωση-προειδοποίηση από τον Αμερικανό πρόεδρο στο Ισραήλ, να μην αποσταθεροποιήσει το καθεστώς της Συρίας και τον πρόεδρό του Άχμεντ αλ Σάρα. Μεταξύ άλλων ο Τραμπ σημείωσε με σαφήνεια ότι «είναι πολύ σημαντικό το Ισραήλ να διατηρήσει έναν ισχυρό και αληθινό διάλογο με τη Συρία και να μην κάνει τίποτα που θα επηρεάσει την εξέλιξη της Συρίας σε ένα κράτος που ευημερεί».
Η Συρία δεν αναγνωρίζει επίσημα το Ισραήλ, το οποίο κατέχει περισσότερο συριακό έδαφος από τον Δεκέμβριο του 2024. Κατέλαβε τα συριακά Υψώματα Γκολάν στον πόλεμο του 1967 και αργότερα τα προσάρτησε, μια κίνηση που έχει αναγνωριστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά όχι από τις περισσότερες άλλες χώρες.
«Αυτό που περιμένουμε από τη Συρία να κάνει είναι, βέβαια, να δημιουργήσει μια αποστρατιωτικοποιημένη, ουδέτερη ζώνη από τη Δαμασκό μέχρι την ουδέτερη ζώνη, περιλαμβανομένων των προσβάσεων προς το όρος Ερμών και της κορυφής Ερμών», δήλωσε ο Νετανιάχου κατά την επίσκεψή του σε τραυματίες στρατιώτες στο κεντρικό Ισραήλ. «Κρατάμε αυτές τις περιοχές προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των πολιτών του Ισραήλ και αυτό είναι που μας υποχρεώνει».
Όπως πρόσθεσε, «με καλή θέληση και κατανόηση αυτών των αρχών, είναι δυνατό να καταλήξουμε σε συμφωνία με τους Σύρους, αλλά θα επιμείνουμε στις αρχές μας σε κάθε περίπτωση».
⇒ Δεκατρείς Σύροι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επιδρομή στη νότια Συρία την Παρασκευή, ανέφεραν κρατικά ΜΜΕ. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι έθεσε στο στόχαστρο λιβανική ισλαμιστική οργάνωση μαχητών. Ο Νετανιάχου επισκέφθηκε σήμερα στρατιώτες που τραυματίστηκαν στη σύγκρουση.
-980x552.png)