Αθήνα, 25°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
25°C
26.5° 21.2°
1 BF
59%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
23°C
24.5° 19.6°
2 BF
65%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
21°C
21.6° 19.8°
1 BF
62%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
88%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
20°C
19.9° 19.6°
0 BF
73%
Βέροια
Αίθριος καιρός
22°C
22.0° 20.5°
1 BF
66%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
17°C
18.4° 17.4°
2 BF
59%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
18°C
18.3° 18.3°
1 BF
69%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
22°C
23.8° 20.8°
1 BF
75%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
24°C
23.8° 19.0°
0 BF
52%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
23°C
23.8° 23.4°
2 BF
56%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
24°C
24.0° 24.0°
2 BF
63%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
3 BF
83%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
20°C
21.9° 19.9°
0 BF
64%
Λαμία
Αίθριος καιρός
19°C
19.5° 19.5°
1 BF
59%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
24°C
24.8° 24.3°
4 BF
60%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
22°C
26.0° 20.3°
0 BF
48%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
23°C
23.3° 23.3°
2 BF
70%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
21°C
22.8° 21.4°
0 BF
89%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
16°C
15.6° 15.6°
2 BF
77%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
βομβαρδισμοί στη Ράφα
βομβαρδισμοί στη Ράφα | AP Photo/Ismael Abu Dayyah

Κλείνει ερμητικά τα αυτιά του το Ισραήλ στις διεθνείς εκκλήσεις για τη Ράφα

Για «ανθρωπιστικό εφιάλτη» προειδοποιεί ο ΟΗΕ • Οι άμαχοι «είναι ανθρώπινα όντα, όχι πιόνια», τονίζει η Διεθνής Αμνηστία • Κοινή δήλωση από 30 βρετανικές ΜΚΟ.

Μπορεί η Χαμάς να αποδέχθηκε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τον ισραηλινό στρατό από το να ξεκινήσει την εφαρμογή των σχεδίων του για εισβολή στην πόλη Ράφα, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι περίπου 1,3 εκατ. άμαχοι Παλαιστίνιοι.

Έτσι, το Ισραήλ προχώρησε από το βράδυ της Δευτέρας σε βομβαρδισμούς στη Ράφα (με αποτέλεσμα αρκετούς νεκρούς και τραυματίες), ενώ από νωρίς το πρωί της Τρίτης πραγματοποίησε κατάληψη της παλαιστινιακής πλευράς του συνοριακού περάσματος στην πόλη, κλείνοντας, ουσιαστικά, τη δίοδο σε οποιαδήποτε ανθρωπιστική βοήθεια. 

Με τις ενέργειες αυτές, το Ισραήλ αύξησε περαιτέρω την πίεση στη Χαμάς, ενώ παράλληλα έστειλε και αντιπροσωπεία για διαπραγματεύσεις στο Κάιρο, φιλοδοξώντας προφανώς να γείρει το διπλωματικό παιχνίδι υπέρ του.

Ωστόσο, την ίδια ώρα, το Ισραήλ αύξησε κατακόρυφα και τις φωνές που καλούν επιτακτικά τον ισραηλινό στρατό να σταματήσει τις επιθέσεις στη Ράφα (που έχει μετατραπεί σε απέραντο καταυλισμό εκτοπισμένων) και να μην προχωρήσει σε χερσαία στρατιωτική επιχείρηση «ευρείας κλίμακας» στην πόλη: ένα γεγονός που θα σημάνει τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή. 

«Δεν έχουν υποστεί αρκετούς θανάτους και καταστροφές οι άμαχοι;»

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε το Ισραήλ ότι μια επίθεση στη Ράφα θα ήταν «ένα στρατηγικό λάθος, μια πολιτική καταστροφή και ένας ανθρωπιστικός εφιάλτης».

«Μετά από περισσότερους από 1.100 Ισραηλινούς που σκοτώθηκαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου… μετά από περισσότερους από 34.000 Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν στη Γάζα, δεν έχουμε δει αρκετά; Δεν έχουν υποστεί αρκετούς θανάτους και καταστροφές οι άμαχοι; Μην κάνετε λάθος: μια πλήρης επίθεση στη Ράφα θα ήταν μια ανθρωπιστική καταστροφή», είπε ο Γκουτέρες. Απαίτησε επίσης από το Ισραήλ να ανοίξει ξανά τις χερσαίες διαβάσεις που έκλεισε, ώστε οι απαραίτητες προμήθειες βοήθειας να μπορούν να φτάσουν στη Ράφα, όπου ο λιμός έχει ήδη επικρατήσει στα βόρεια της περιοχής. 

Η UNICEF από την πλευρά της υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της πως κάπου 600.000 παιδιά παγιδευμένα στη Ράφα «δεν έχουν πουθενά να πάνε» κι απειλούνται από «νέα καταστροφή».

Παράλληλα, ο ΟΗΕ προειδοποίησε σήμερα ότι δεν διαθέτει περισσότερα αποθέματα καυσίμων παρά για μία μόνο ημέρα για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, εξαιτίας του κλεισίματος του συνοριακού σημείου διέλευσης της Ράφας. «Διαθέτουμε ένα πολύ, πολύ μικρό απόθεμα καυσίμων, περίπου μιας ημέρας», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος τύπου του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, εξηγώντας πως καθώς τα καύσιμα δεν φθάνουν στην περιοχή παρά μόνο από τη Ράφα, αυτό το απόθεμα «είναι για το σύνολο» των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στη Γάζα.

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να πιέσει το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τις χερσαίες επιχειρήσεις του στη Ράφα και να εξασφαλίσει απρόσκοπτη πρόσβαση για ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. 

«Ο ισραηλινός στρατός πρέπει επίσης να ακυρώσει τη διαταγή του προς τους αμάχους να "εκκενώσουν" την ανατολική Ράφα, εκτός εάν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια του πληθυσμού, κάτι που είναι εξαιρετικά απίθανο κάτω από τις έντονες στρατιωτικές επιθέσεις που το Ισραήλ διεξάγει ανηλεώς εδώ και επτά μήνες σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε η αξιωματούχος της οργάνωσης, Erika Guevara-Rosas. Πρόσθεσε ότι η επί μακρόν απειλούμενη, μεγάλης κλίμακας χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα θα επιδεινώσει περαιτέρω «τα ανείπωτα βάσανα των Παλαιστινίων στη Γάζα».

«Οι Παλαιστίνιοι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας είναι ανθρώπινα όντα, όχι πιόνια που πρέπει να μετακινούνται γύρω από μια σκακιέρα κατά το καπρίτσιο των ισραηλινών αρχών. Η ιδέα ότι οι εκτοπισμένοι άμαχοι είναι ασφαλείς οπουδήποτε στη Γάζα έχει αποδειχθεί εσφαλμένη επανειλημμένα, καθώς ο ισραηλινός στρατός έχει επιτεθεί σε περιοχές που είχε προηγουμένως χαρακτηρίσει ως ασφαλείς», τόνισε η αξιωματούχος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η Αίγυπτος, οικοδέσποινα των έμμεσων διαπραγματεύσεων, κάλεσε το Ισραήλ να «επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση», ενώ ο βασιλιάς Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας, που συνομίλησε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να κάνει το παν για να αποτραπεί «νέα σφαγή» στη Ράφα.

Επίσης, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους, ο Τζο Μπάιντεν επανέλαβε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου τη «σαφή θέση» της κυβέρνησής του εναντίον ευρείας κλίμακας χερσαίας επίθεσης στη Ράφα, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει καταστήσει σαφές πως δεν έχει λάβει «αξιόπιστο» σχέδιο για την ασφάλεια των αμάχων κι ότι τέτοια επιχείρηση θα επέτεινε «τα δεινά του παλαιστινιακού λαού».

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο να υπάρξουν νέες μεγάλες απώλειες αμάχων στη Ράφα, όπου ζουν 600.000 παιδιά. Ο Ζ. Μπορέλ χαρακτήρισε «θλιβερό» το γεγονός ότι παρά τις προειδοποιήσεις από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, το Ισραήλ προχώρησε σε επιθέσεις στη Ράφα. 

«Τα τελευταία θλιβερά νέα είναι ότι δεν υπήρξε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Η Χαμάς τη δέχτηκε, το Ισραήλ την απέρριψε. Η χερσαία επίθεση στη Ράφα ξεκίνησε και πάλι, παρά τις εκκλήσεις από τη διεθνή κοινότητα, τις ΗΠΑ, τα κράτη-μέλη της ΕΕ και όλους όσους ζητούν από τον Νετανιάχου να μην επιτεθεί στη Ράφα», δήλωσε ο Ζ. Μπορέλ και εξέφρασε την ανησυχία του λέγοντας: «Φοβάμαι ότι αυτό θα προκαλέσει και πάλι πολλές απώλειες αμάχων. Ό,τι και να λένε υπάρχουν 600.000 παιδιά στη Ράφα. Λένε ότι θα μεταφερθούν στις λεγόμενες ζώνες ασφαλείας. Δεν υπάρχουν ασφαλείς ζώνες στη Ράφα».

«Δεν υπάρχει σχέδιο Β' για τους αμάχους στη Ράφα»

Περισσότερες από 30 βρετανικές ΜΚΟ έχουν υπογράψει κοινή δήλωση, καλώντας την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να εργαστεί επειγόντως για να αποτρέψει οποιαδήποτε περαιτέρω επίθεση στη Ράφα.

Στη δήλωσή τους, οι υπογράφοντες, συμπεριλαμβανομένων των Action Aid UK, Christian Aid UK, Care International UK, International Rescue Committee UK, Medical Aid for Palestinian, Oxfam GB και Save the Children UK δήλωσαν ότι οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις Βρετανών πολιτικών «αγνοήθηκαν από το Ισραήλ». 

Όπως τονίζουν, «η κατάπαυση του πυρός είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει ο θάνατος και η καταστροφή, να δώσουμε περισσότερη βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται απεγνωσμένα και να απελευθερώσουμε με ασφάλεια τους ομήρους».

Και υπογραμμίζουν με σαφήνεια: «Δεν υπάρχει σχέδιο Β' για τους αμάχους στη Ράφα».

Οι βρετανικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που υπογράφουν τη δήλωση:

 • Action For Humanity  
 • ActionAid UK  
 • Amos Trust   
 • Bond  
 • CAFOD  
 • Care International UK  
 • Christian Aid  
 • Council for Arab-British Understanding  
 • Friends of the Earth England, Wales and Northern Ireland
 • Gender Action for Peace and Security (GAPS)  
 • Humanity & Inclusion
 • Humanity First UK  
 • International Rescue Committee UK
 • Interpal  
 • Islamic Relief UK  
 • Lawyers for Palestinian Human Rights  
 • Link Education International.
 • Medical Aid for Palestinians (MAP)
 • Mercy Corps Europe  
 • Omega Research Foundation
 • Oxfam GB  
 • Peace Direct  
 • Plan International UK  
 • Quakers in Britain  
 • Sabeel-Kairos UK  
 • Save the Children UK  
 • SCIAF
 • SOS Children’s Villages UK  
 • Trócaire  
 • War on Want 
 • Welfare Association
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κλείνει ερμητικά τα αυτιά του το Ισραήλ στις διεθνείς εκκλήσεις για τη Ράφα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας