Αθήνα, 35°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
35°C
35.7° 33.7°
4 BF
27%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
34°C
35.3° 31.3°
3 BF
38%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
34°C
39.8° 34.4°
1 BF
51%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
35°C
34.9° 34.9°
2 BF
21%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
35°C
34.6° 34.6°
3 BF
42%
Βέροια
Αίθριος καιρός
35°C
34.8° 30.7°
0 BF
36%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
31.2° 31.2°
1 BF
28%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
36°C
35.7° 35.7°
3 BF
21%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
31°C
31.6° 30.8°
4 BF
42%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
33°C
33.3° 32.3°
2 BF
29%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
28°C
27.7° 27.7°
3 BF
62%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
29°C
29.0° 29.0°
3 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
30.0° 30.0°
2 BF
52%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
33°C
32.9° 32.9°
4 BF
24%
Λαμία
Αίθριος καιρός
34°C
34.4° 34.0°
3 BF
35%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
29°C
33.4° 28.8°
3 BF
62%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
35°C
35.0° 34.3°
3 BF
13%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
30°C
29.9° 29.9°
0 BF
61%
Κατερίνη
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
35.5° 31.4°
3 BF
41%
Καστοριά
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
31.3° 31.3°
1 BF
36%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
gaza
AP Photo/Doaa AlBaz, File

Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση εκεχειρίας, χαμηλώνει τις προσδοκίες το Ισραήλ UPD

Οι Παλαιστίνιοι βγήκαν στους δρόμους και πανηγυρίζουν, όμως Ισραηλινοί αξιωματούχοι αναφέρουν πως η πρόταση που αποδέχθηκε η Χαμάς αποτελεί μια πιο «ήπια» εκδοχή μιας αιγυπτιακής πρότασης, την οποία το Ισραήλ δεν μπορεί να δεχτεί.

Ελπίδες για κατάπαυση του πυρός στην πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας σκόρπισε ανακοίνωση της Χαμάς, αν και Ισραηλινοί αξιωματούχοι έσπευσαν να χαμηλώσουν τις προσδοκίες. 

Όπως έγινε γνωστό, η Χαμάς αποδέχθηκε την πρόταση εκεχειρίας που έγινε από τις χώρες που μεσολαβούν στις διαπραγματεύσεις, δηλαδή την Αίγυπτο και το Κατάρ. Σε ανακοίνωση της η Χαμάς ανέφερε ότι ο αρχηγός της, Ισμαήλ Χανίγια, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον αρχηγό πληροφοριών της Αιγύπτου για την αποδοχή της πρότασής τους.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες για το τι συνεπάγεται η συμφωνία αυτή. Πάντως, αξιωματούχος που φέρεται να ενημερώθηκε για τις συνομιλίες είπε πως η Χαμάς συμφώνησε στην πιο πρόσφατη πρόταση που υπέβαλε το Ισραήλ στις 27 Απριλίου και πως δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές από τότε. «Το τι θα συμβεί στη συνέχεια εξαρτάται από αν το Ισραήλ θα δεχθεί ή θα απορρίψει την απάντηση της Χαμάς. Η μπάλα είναι στο γήπεδο του Ισραήλ», δήλωσε η πηγή στο Reuters, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Η πρόταση για κατάπαυση του πυρός στην οποία συμφώνησε η Χαμάς περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός, ανοικοδόμηση της Γάζας, επιστροφή των εκτοπισμένων και συμφωνία για ανταλλαγή κρατουμένων, δήλωσε νωρίτερα ο αξιωματούχος της Χαμάς Τάχερ Αλ Νόνο στο Reuters.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι Παλαιστίνιοι έχουν βγει στους δρόμους και πανηγυρίζουν. Οι άνθρωποι χαίρονται και δοξάζουν τον Θεό, μεταδίδει ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στο σημείο, «άνθρωποι κλαίνε από χαρά και υπάρχουν εορταστικοί πυροβολισμοί στον αέρα».

Τι διαρρέει το Ισραήλ

Μέχρι στιγμής, το Ισραήλ δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως στην ανακοίνωση της Χαμάς. Ωστόσο, Ισραηλινοί αξιωματούχοι –που επικαλείται το κρατικό ισραηλινό δίκτυο Kan– προειδοποιούν να μην παραπλανηθεί κανείς από την ανακοίνωση. Όπως υποστηρίζουν, οι όροι που αποδέχτηκε η Χαμάς δεν είναι αυτοί με τους οποίους έχει συμφωνήσει το Ισραήλ.

Σύμφωνα με αξιωματούχους αυτούς, η πρόταση που αποδέχτηκε η Χαμάς είναι μονομερώς από την Αίγυπτο και δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στην Ιερουσαλήμ πριν αποσαφηνιστούν οι λεπτομέρειες.

Επίσης, Ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε στο Reuters ότι δεν έχει συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, καθώς η πρόταση που αποδέχθηκε η Χαμάς αποτελεί μια πιο «ήπια» εκδοχή μιας αιγυπτιακής πρότασης, η οποία περιελάμβανε «μακροπρόθεσμα» συμπεράσματα που το Ισραήλ δεν μπορούσε να δεχτεί. «Αυτό φαίνεται να είναι ένα τέχνασμα που έχει σκοπό να κάνει το Ισραήλ να μοιάζει η πλευρά που αρνείται τη συμφωνία», είπε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

→ Η ισραηλινή κυβέρνηση μελετά την πρόταση κατάπαυσης του πυρός που η Χαμάς είπε ότι είχε αποδεχθεί, δήλωσε ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος σύμφωνα με τα πρακτορεία ειδήσεων. «Λάβαμε την πρόταση και την εξετάζουμε. Δεν είναι το πλαίσιο που συμφωνήθηκε. Το εξετάζουμε», είπε ο αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Τεθωρακισμένα του ισραηλινού στρατού καθ΄οδόν προς τη Γάζα.

| (AP Photo/Ohad Zwigenberg)

→ Ο Λευκός Οίκος δήλωσε πως εξετάζει την απάντηση της Χαμάς. Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς βρίσκεται στην περιοχή και έχει συζητήσεις για την πρόταση, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι. Αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες, λέγοντας πως δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο οποιαδήποτε πρόοδο προς μια συμφωνία.

Η πρόταση των τριών φάσεων

Η πρόταση δεν έχει δημοσιευτεί, αλλά φέρεται να προβλέπει –σε πρώτη φάση– την απελευθέρωση 33 ομήρων κατά τη διάρκεια μιας εκεχειρίας 40 ημερών, με αντάλλαγμα την ταυτόχρονη απελευθέρωση εκατοντάδων φυλακισμένων Παλαιστινίων. 

Σύμφωνα πάντα με τη συγκεκριμένη πρόταση, οι έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς θα ξεκινήσουν εκ νέου τη 16η ημέρα της εκεχειρίας, για να καθοριστεί ο τρόπος αποκατάστασης της ηρεμίας στη Γάζα κατά το δεύτερο και τρίτο στάδιο της συμφωνίας.

Στη δεύτερη φάση, προβλέπεται να απελευθερωθούν οι υπόλοιποι Ισραηλινοί όμηροι κατά τη διάρκεια μιας περαιτέρω εκεχειρίας 42 ημερών, σε αντάλλαγμα με την απελευθέρωση εκατοντάδων ακόμα φυλακισμένων. Προβλέπεται επίσης να αποσυρθεί ο ισραηλινός στρατός από τη Λωρίδα της Γάζας.

Το τρίτο και τελευταίο στάδιο της συμφωνίας θα διαρκέσει και πάλι 42 ημέρες και η Χαμάς φέρεται να κληθεί να παραδώσει τα πτώματα όσων σκοτώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου ή πέθαναν σε αιχμαλωσία, με αντάλλαγμα τα πτώματα των Παλαιστινίων κρατουμένων που πέθαναν υπό ισραηλινή κράτηση..

Η αποκατάσταση της Λωρίδας της Γάζας θα ξεκινήσει κατά την πρώτη φάση της συμφωνίας, ξεκινώντας με την αποκατάσταση των δρόμων, της ηλεκτρικής ενέργειας, της ύδρευσης, της αποχέτευσης και των επικοινωνιακών υποδομών της Γάζας.

Οι προετοιμασίες για ένα πενταετές σχέδιο ανοικοδόμησης για τα σπίτια και τις μη στρατιωτικές υποδομές της Γάζας θα ολοκληρωθούν κατά τη δεύτερη φάση της συμφωνίας και η κατασκευή θα ξεκινήσει στο τρίτο στάδιο.

Η εντολή εκκένωσης της Ράφα

Η ανακοίνωση της Χαμάς έρχεται λίγες ώρες μετά τις προετοιμασίες του Ισραήλ για εισβολή στην πόλη Ράφα, όπου έχουν καταφύγει και εγκλωβιστεί 1,3 εκατ. άμαχοι Παλαιστίνιοι. Προετοιμασίες που φανέρωναν πως η εισβολή είναι θέμα λίγων ημερών ή ακόμα και ωρών.

Μάλιστα, ο IDF (ισραηλινός στρατός) έχει ήδη ρίξει φυλλάδια στην περιοχή, καλώντας όσους έχουν βρει καταφύγιο σε κέντρα φιλοξενίας και γειτονιές της πόλης να αποχωρήσουν, καθώς η παραμονή θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές τους.  «Ο ισραηλινός στρατός αναμένεται να ξεκινήσει επιχείρηση κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων στην περιοχή που κατοικείτε» αναφερόταν στο φυλλάδιο. 

Υπενθυμίζεται ότι ο διεθνής παράγοντας στέκεται απέναντι σε τυχόν εισβολή στη Ράφα, όμως το Ισραήλ ήταν αμετακίνητο στη θέση του, υποστηρίζοντας ότι η πόλη αυτή αποτελεί το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς.

Μάλιστα, λίγο πριν την ανακοίνωση της Χαμάς, το γραφείο του υπουργού Άμυνας  Γιοάβ Γκαλάντ, εξέδωσε δήλωση, λέγοντας ότι ο υπουργός συναντήθηκε με τον αρχηγό του επιτελείου του IDF και τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων του IDF, με αντικείμενο «τα αναμενόμενα επιχειρησιακά σχέδια του Ισραηλινού Στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, με έμφαση στην περιοχή της Ράφα».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση εκεχειρίας, χαμηλώνει τις προσδοκίες το Ισραήλ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας