Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ακόμη ένα περιστατικό που δείχνει πόσο επικίνδυνα εξελίσσεται η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα, έγινε γνωστό τα ξημερώματα της Πέμπτης. Πύραυλος, ο οποίος εκτοξεύθηκε από τη νότια Υεμένη, έπληξε εμπορικό πλοίο, σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφάλειας Ambrey. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση των ανταρτών Χούθι με την οποία ανέλαβαν την ευθύνη για επίθεση εναντίον αμερικανικού σκάφους.

«Σύμφωνα με πληροφορίες μας, εμπορικό πλοίο έγινε στόχος “πυραύλου” ενώ κινείτο (…) ανοικτά του Άντεν, στην Υεμένη», ανέφερε η Ambrey, επισημαίνοντας ότι το πλήρωμα έκανε λόγο για «έκρηξη» πάνω στο σκάφος. «Η Ambrey πληροφορήθηκε ότι ο πύραυλος αυτός εκτοξεύθηκε από την Τάιζ», επαρχία της νότιας Υεμένης, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Χθες, Τετάρτη, οι αντάρτες της Υεμένης Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν και ελέγχουν το βόρειο τμήμα της χώρας, γνωστοποίησαν πως εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον αμερικανικού εμπορικού πλοίου, το οποίο κατονόμασαν ως KOI και το οποίο, κατ’ αυτούς, είχε προορισμό ισραηλινό λιμάνι. Σύμφωνα με τον Γιαχία Σάρι, εκπρόσωπο των ανταρτών, καταφέρθηκε «απευθείας πλήγμα στο πλοίο» στον Κόλπο του Άντεν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται δεδομένα του τομέα της εμπορικής ναυτιλίας, το KOI είναι πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων υπό σημαία Λιβερίας, το οποίο διαχειρίζεται η ναυτιλιακή εταιρεία Oceonix Services με έδρα τη Βρετανία. Στον στόλο της εταιρείας αυτής ανήκει επίσης το πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο Marlin Luanda, το οποίο υπέστη ζημιά όταν χτυπήθηκε από πύραυλο στην ίδια περιοχή το Σάββατο.

Αμερικανικό πλήγμα σε drones των Χούθι

Στο μεταξύ ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε πως δυνάμεις του κατέστρεψαν κατά τη διάρκεια μεταμεσονύχτιας επιδρομής στην Υεμένη 10 τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μιας κατεύθυνσης των ανταρτών Χούθι.

Στην ανακοίνωση του μικτού διοικητηρίου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, που έγινε μέσω Χ, αναφέρεται ότι τα drones αυτά ήγειραν «άμεση απειλή για εμπορικά πλοία και σκάφη του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή».

Το ανακοινωθέν της CENTCOM επιβεβαιώνει πληροφορίες στις οποίες αναφέρθηκε νωρίτερα δημοσιογράφος του CBS News, επικαλούμενη αμερικανική στρατιωτική πηγή του τηλεοπτικού δικτύου που βρίσκεται στο Μπαχρέιν. Η Νόρα Ο’Ντόνελ ανέφερε ότι «ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας στο Μπαχρέιν μας είπε μόλις πριν από δέκα λεπτά ότι (αμερικανικά μαχητικά) F-18 Super Hornet βομβάρδισαν 10 drones στη δυτική Υεμένη».

Δεκάδες επιθέσεις

Οι Χούθι έχουν εξαπολύσει περισσότερες από 35 επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν από τη 19η Νοεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία από το αμερικανικό Πεντάγωνο, παρεμποδίζοντας τη ναυσιπλοΐα στην καίριας σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο περιοχή.

Οι αντάρτες της Υεμένης υποστηρίζουν ότι σκοπός τους είναι να εμποδίσουν πλοία συνδεόμενα με το Ισραήλ να περνούν από τη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Υεμένης, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, όπου μαίνεται ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς, που όμως έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 27.000 ανθρώπους.

Οι επιθέσεις τους εξώθησαν μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να δώσουν εντολή στα καράβια τους να αποφεύγουν τη θαλάσσια διαδρομή προς τη Διώρυγα του Σουέζ -από όπου υπό κανονικές συνθήκες διέρχεται περί το 12% του παγκόσμιου εμπορίου- και να κάνουν τον γύρο της Αφρικής, με συνέπεια να καταστούν πολύ πιο χρονοβόρες και δαπανηρές οι θαλάσσιες μεταφορές.

Οι ΗΠΑ, ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, ανέπτυξαν πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα για την προστασία εμπορικών πλοίων κι εξαπέλυσαν τον Ιανουάριο σειρά πληγμάτων εναντίον θέσεων των Χούθι, σε κάποιες περιπτώσεις μαζί με τη Βρετανία.

Χθες, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις κατέστρεψαν πύραυλο επιφανείας-αέρος των Χούθι, ο οποίος ήταν «έτοιμος να εκτοξευθεί και ήγειρε άμεση απειλή για αμερικανικά αεροσκάφη», σύμφωνα με ανάρτηση στο X (το πρώην Twitter) του μεικτού διοικητηρίου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

Και προχθές Τρίτη το βράδυ, το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Gravely (DDG 107) «κατέρριψε» πύραυλο κρουζ «που εκτοξεύθηκε από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούθι» εναντίον του.