«Θολό» παραμένει το τοπίο για τον στρατιωτικό σχηματισμό που έχουν εξαγγείλει οι ΗΠΑ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, που έχουν προκαλέσει και σοβαρά προβλήματα στα εμπορικά δρομολόγια.
Μπορεί ο πρόεδρος Μπάιντεν να επιθυμούσε να παρουσιάσει μια αυστηρή απάντηση στις κλιμακούμενες ενέργειες των ανταρτών της Υεμένης, ωστόσο μια εβδομάδα μετά την «πρεμιέρα» της νέας ναυτικής δύναμης, αρκετοί από του συμμάχους των ΗΠΑ δεν θέλουν να συνδεθούν με αυτό είτε στον δημόσιο λόγο είτε πρακτικά.
Δύο από τους βασικούς συμμάχους της Ουάσιγκτον, η Ιταλία και η Ισπανία, με επίσημες ανακοινώσεις παίρνουν σαφείς αποστάσεις από τον συγκεκριμένο στόλο.
Το Πεντάγωνο υποστηρίζει ότι ο ρόλος του συνασπισμού θα είναι αμυντικός με στόχο να εξασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση πλοίων και, συνεπώς, να μην διαταραχθούν εμπορικές δραστηριότητες αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ωστόσο σχεδόν οι μισές από τις χώρες που υποτίθεται ότι θα συμμετείχαν στον συνασπισμό δεν έχουν τοποθετηθεί επισήμως ούτε έχουν επιτρέψει στις ΗΠΑ να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειές για τις ενέργειές τους που μπορεί να ποικίλουν από αποστολή πολεμικών πλοίων ή απλώς προσωπικού.
Η επιφυλακτικότητα σχετίζεται, φυσικά, με το αιματοκύλισμα στη Γάζα, καθώς η ξεκάθαρη στήριξη Μπάιντεν στο μακελειό που έχει σκοτώσει περισσότερους από 21.000 Παλαιστίνιους έχει προκαλέσει τριγμούς στο δυτικό στρατόπεδο.
Αν και ο Λευκός Οίκος επιχειρεί να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα ως αποκομμένες από το παλαιστινιακό, δεν είναι λίγες οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών που δεν επιθυμούν να φανούν ως άμεσοι υποστηρικτές του Ισραήλ.
Προς το παρόν οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει πως είκοσι χώρες έχουν συμφωνήσει να συμμετέχουν στην ναυτική δύναμη της Ερυθράς Θάλασσας, όμως έχουν ανακοινώσει τα ονόματα μόνο 12, ανάμεσά τους και η Ελλάδα με την κυβέρνηση να σπεύδει πρόθυμα να αποστείλει φρεγάτα στην περιοχή.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανακοινώσει προσεκτικά την στήριξή της προς τον συνασπισμό, όμως δεν είναι λίγες οι χώρες που έσπευσα να πάρουν αποστάσεις από τις εξελίξεις. Η Ισπανία έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα συμμετέχει στην αποστολή, τουλάχιστον υπό την σκέπη των ευρωπαϊκών κανονισμό κατά της πειρατείας.
Από την πλευρά της η Ρώμη ανακοίνωσε ότι θα στείλει πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά μετά από αίτημα Ιταλών πλοιοκτητών και όχι ως μέλος της ναυτικής δύναμης των ΗΠΑ. Παράλληλα η Γαλλία δήλωσε ότι στηρίζει τις προσπάθειες για την ασφάλεια, για να προσθέσει ότι τα πλοία της στην περιοχή θα παραμείνουν υπό γαλλική διοίκηση.
Εκτός Ευρώπης, τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν απορρίψει τον αμερικανικό συνασπισμό.
Η οργή που έχουν προκαλέσει οι ισραηλινές ακρότητες στη Γάζα φέρνει ασφυκτική πίεση σε πολλές κυβερνήσεις, ενώ σε αρκετές πρωτεύουσες υπάρχει και ο φόβος αντιποίνων από τους Χούθι.
