Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Την κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία συζήτησαν σήμερα Σεργκέι Λαβρόφ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Την τηλεφωνική συνομιλία των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας – Τουρκίας, γνωστοποίησε η Μόσχα.  

«Οι πλευρές συζήτησαν λεπτομερώς την διαδικασία της διευθέτησης της συριακής κρίσης, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην κατάσταση στην βόρειοανατολική Συρία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. «Οι υπουργοί συμφώνησαν να συνεχίσουν τον εντατικό διάλογο, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση και ανάπτυξη της ρωσοτουρκικής συνεργασίας προς όλες τις κατευθύνσεις».

Κατά την διάρκεια της συνομιλίας τους, που έγινε με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς, Λαβρόφ και Τσαβούσογλου αντάλλαξαν επίσης απόψεις για την κατάσταση στα Βαλκάνια.

Κανείς δε μας ενημέρωσε, δηλώνει το Κρεμλίνο

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ δεν ενημέρωσαν τη Ρωσία για την αποχώρηση των στρατευμάτων τους από τη Συρία και ούτε η Τουρκία ενημέρωσε για την επικείμενη κίνηση των δυνάμεων της εκεί.

«Όχι κανείς δεν ενημέρωσε», υπογράμμισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ. «Ακόμη δεν γνωρίζουμε τι είδους στρατεύματα αποχωρούν από εκεί, πόσα είναι αριθμητικά και αν αποχωρούν. Υπήρξαν διάφορες δηλώσεις περί αποχώρησης στρατευμάτων από διάφορα μέρη του κόσμου, οι οποίες στη συνέχεια δεν επιβεβαιώθηκαν. Γι’ αυτόν τον λόγο παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά την εξέλιξη της κατάστασης», κατέληξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει την 1η Οκτωβρίου ότι η Άγκυρα προτίθεται να δημιουργήσει μόνη της μια ζώνη ασφαλείας, ανατολικά του Ευφράτη ποταμού, στη Συρία, καθώς δεν μπόρεσε να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα στις συνομιλίες που είχε με την αμερικανική πλευρά.

Χθες, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ άρχισαν να απομακρύνουν τα στρατεύματα τους από την βόρειοανατολική Συρία, όπου η Άγκυρα προτίθεται να πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση, με σκοπό τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει και στις 19 Δεκεμβρίου 2018, την απόφασή του για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την Συρία.