Ο πολυδισεκατομμυριούχος Σαουδάραβας Αλ-Ουαλίντ μπεν Ταλάλ απελευθερώθηκε σήμερα έπειτα από έναν οικονομικό «διακανονισμό» με τις αρχές, σχεδόν τρεις μήνες μετά τη σύλληψή του στο πλαίσιο μιας χωρίς προηγούμενο εκστρατείας κατά της διαφθοράς.
Ο 62χρονος πρίγκιπας ήταν ο πιο υψηλά ιστάμενος ανάμεσα στις περίπου 350 προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων πρίγκιπες, υπουργοί, πρώην υπουργοί και ισχυροί άνδρες, που τέθηκαν υπό κράτηση κυρίως στη «χρυσή φυλακή» του ξενοδοχείο Ritz-Carlton στο Ριάντ.
«Ο γενικός εισαγγελέας ενέκρινε έναν διακανονισμό με τον πρίγκιπα Αλ-Ουαλίντ μπεν Ταλάλ» και στη συνέχεια ο τελευταίος επέστρεψε τις πρωινές ώρες στο σπίτι του, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο κυβερνητική πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για τη… διευθέτηση.
Όταν ρωτήθηκε για το εάν ο πρίγκιπας θα παραμείνει επικεφαλής της Kingdom Holding Copmpany, η ίδια πηγή απάντησε καταφατικά. Θυμίζουμε ότι ο Αλ-Ουαλίντ είχε μηνύσει το περιοδικό «Forbes» με το επιχείρημα ότι η περιουσία του είναι πολύ μεγαλύτερη από 20 δισ. δολάρια.
Το πογκρόμ, στο όνομα της πάταξης της διαφθοράς, εκτέλεσε αδυσώπητα ο Σαλμάν, σε μια προσπάθεια να εδραιώσει την εξουσία του και να διεκδικήσει από καλύτερη θέση τη διαδοχή του πατέρα του, παραμερίζοντας πιθανούς αντιπάλους.
Τις τελευταίες εβδομάδες, πολλές από τις προσωπικότητες, που είχαν συλληφθεί, απελευθερώθηκαν και ο γενικός εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας σεΐχης Σαούντ αλ-Μότζεμπ είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ότι οι περισσότεροι από τους κρατουμένους αποδέχθηκαν έναν οικονομικό διακανονισμό με αντάλλαγμα την απελευθέρωσή τους.
Σύμφωνα πάντα με τον εισαγγελέας, με αυτόν τον τρόπο θα επιστρέψουν στο δημόσιο ταμείο ποσά που οι αρχές εκτιμούν ότι έχουν αποκτηθεί με παράνομο τρόπο.
Ανάμεσα στους ελευθερωθέντες είναι ο πρίγκιπας Μίτεμπ μπιν Αμπντάλα, γιος του εκλιπόντος βασιλιά Αμπντάλα τον οποίο, μετά τον θάνατό του, διαδέχτηκε ο αδελφός του Σαλμάν, καθώς ο πρώτος είχε απολυθεί πριν από τη σύλληψή του.
Ο πρίγκιπας Μετάμπ, πρώην αρχηγός της ισχυρής σαουδαραβικής Εθνικής Φρουράς, υποχρεώθηκε να πληρώσει περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg News.
Χθες αφέθηκε ελεύθερος και ο Ουαλίντ αλ-Ιμπραχίμ, ιδιοκτήτης του αραβικού δορυφορικού δικτύου MBC, τον Χάλεντ Τουαΐτζρι, πρώην αυλάρχης του βασιλιά, και τον Τούρκι μπεν Νάσερ, πρώην διευθυντή της μετεωρολογικής υπηρεσίας της χώρας, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση.
Οι Financial Times μετέδωσαν πως ο Ουαλίντ αλ-Ιμπραχίμ δέχτηκε να παραιτηθεί από τον έλεγχο του MBC (Middle East Broadcasting Company), ενός από τα δορυφορικά δίκτυα με τη μεγαλύτερη επιρροή στον αραβικό κόσμο.
