Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
20°C
21.7° 15.6°
3 BF
49%
Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις
19°C
20.0° 15.7°
1 BF
65%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
19°C
18.8° 15.0°
2 BF
61%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
93%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
12°C
13.5° 11.9°
0 BF
94%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.0° 16.2°
1 BF
58%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.1°
3 BF
51%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
18°C
17.6° 17.6°
1 BF
54%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
20.8° 18.8°
4 BF
71%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
16°C
15.7° 15.7°
3 BF
68%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
19°C
19.4° 19.4°
4 BF
63%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
2 BF
70%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
20°C
19.8° 19.8°
1 BF
38%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
14°C
14.6° 13.9°
0 BF
88%
Λαμία
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.2° 14.5°
0 BF
56%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
20°C
20.4° 19.8°
2 BF
71%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
18°C
21.0° 15.8°
1 BF
62%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
0 BF
72%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.4° 13.7°
1 BF
77%
Καστοριά
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
13.7° 13.7°
1 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
| Murat Cetinmuhurdar/Pool Photo via AP

«Θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» (Ταγίπ Ερντογάν)

Οταν, στις 24 Αυγούστου 2016, ο τουρκικός στρατός και οι σύμμαχοί του (σωστότερος χαρακτηρισμός είναι μισθοφόροι) Σύροι σουνίτες αντάρτες εισέβαλαν στη βόρεια Συρία, στην περιοχή μεταξύ των πόλεων Τζαραμπλούς και Αζάζ, είχαν απέναντί τους τις ορδές του «Ισλαμικού κράτους», που ακόμη κατείχε σχεδόν το ένα τέταρτο των εδαφών της Συρίας.

Στόχος της στρατιωτικής επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» ήταν να αποτραπεί η επέλαση των κουρδικών δυνάμεων που είχαν ήδη διαβεί το φυσικό σύνορο του Ευφράτη ποταμού, είχαν καταλάβει την περιοχή του Μανμπίτζ και απειλούσαν να ενώσουν το απομονωμένο εδαφικά κουρδικό καντόνι του Αφρίν με τον κύριο κορμό των υπό κουρδικό έλεγχο περιοχών της βορειοδυτικής Συρίας, τη Ροζάβα.

Το Συριακό Κουρδιστάν

Η Αγκυρα είχε –και έχει– πρωταρχικό στρατηγικό της στόχο την αποτροπή της δημιουργίας ενός Συριακού Κουρδιστάν στα σύνορά της.

Σε περίπτωση που οι Κούρδοι ένωναν τη Ροζάβα με το Αφρίν, η Τουρκία θα είχε αποκοπεί εδαφικά από τον αραβικό κόσμο, καθώς οι Κούρδοι, οι οποίοι στόχευαν μαξιμαλιστικά να φτάσουν μέχρι τη Μεσόγειο, θα είχαν δημιουργήσει μια τεράστια ζώνη-φράγμα ανάσχεσης της τουρκικής επιρροής, που θα εκτεινόταν από τα σύνορα με το Ιράν έως τη θάλασσα.

Η εισβολή δεν βρήκε παρά ελάχιστη αντίσταση, ενδεχομένως προσχηματική, και ήταν ηλίου φαεινότερο ότι επρόκειτο για συναινετική παράδοση αυτών των εδαφών από τους τρομοκράτες του «Ισλαμικού κράτους» στους Τούρκους πρώην συμμάχους τους.

Είναι ενδεικτικό ότι οι απώλειες του τουρκικού στρατού ήταν μόλις λίγες δεκάδες νεκροί και περί τα 12 τεθωρακισμένα άρματα μάχης και μεταφοράς προσωπικού, όσες απώλειες καταγράφονται συνήθως σε μία ημέρα στον πόλεμο της Συρίας.

Τότε, η Δύση συναίνεσε στην παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, με δικαιολογία την καταπολέμηση της τρομοκρατίας (του «Ισλαμικού κράτους») και με ανομολόγητο στόχο την αποδυνάμωση του Ασαντ.

Ομως, η σφήνα που δημιούργησαν οι Τούρκοι μεταξύ των κουρδικών εδαφών ήταν περιορισμένη σε έκταση, αποτελούσε μια προσωρινή «λύση», καθώς ήταν ευάλωτη και δεν θα μπορούσε να αντέξει στον χρόνο.

Το κουρδικό όνειρο για το μεγάλο Συριακό Κουρδιστάν έμενε ζωντανό και η υλοποίησή του απείχε μόλις 60 χιλιόμετρα απόσταση.

Κυπριακό... δεδικασμένο

AP Photo

Η πρόσφατη νέα τουρκική εισβολή στη Συρία, με τον ανατριχιαστικό κωδικό «Κλάδος Ελαίας», ένα όνομα που θα το ζήλευε το υπουργείο Αλήθειας του Οργουελ, έχει στόχο την οριστική επίλυση του «προβλήματος».

Η Αγκυρα επιδιώκει να καταλάβει όχι μόνο το κουρδικό καντόνι του Αφρίν αλλά και το Μανμπίτζ, με στόχο να δημιουργήσει μια συμπαγή παραμεθόρια ζώνη εδαφών της βόρειας Συρίας που βρίσκονται δυτικά του Ευφράτη ποταμού και στη συνέχεια να αναγκάσει τους Κούρδους κατοίκους της περιοχής να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, να αλλοιώσει τη σύνθεση του πληθυσμού μέσω εποίκων, Σύρων Αράβων και Τουρκμένων ώστε να αποτραπεί μακροπρόθεσμα η πιθανότητα δημιουργίας μεγάλου Συριακού Κουρδιστάν.

Πρόκειται για ένα σχέδιο εισβολής, κατοχής και αλλοίωσης των πληθυσμιακών δεδομένων, που έχει το –δυστυχώς επιτυχημένο– προηγούμενό του στην Κύπρο.

Η Τουρκία δεν έκρυψε ποτέ αυτή την πρόθεσή της και είναι χαρακτηριστικός ο πρόσφατος ισχυρισμός του Ταγίπ Ερντογάν πως στο Αφρίν ζούσαν 55% Αραβες και 7% Τουρκμένοι, οι οποίοι εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους και πως οι Κούρδοι αποτελούσαν μόλις το 35% του πληθυσμού.

«Στόχος μας είναι να αποδώσουμε το Αφρίν στους νόμιμους κατοίκους του», κατέληξε σε ομιλία του στην Αγκυρα.

Ντε φάκτο νέα σύνορα

Kayhan Ozer/Pool Photo via AP

«Ο αγώνας μας είναι για αυτούς, βοηθούμε τους αδελφούς μας να προστατέψουν τα εδάφη τους», είχε επίσης δηλώσει στις 16 Ιανουαρίου, ενώ δεν εκτιμήθηκε σωστά και η αναφορά του στα 3,5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενεί η Τουρκία, σχετικά με τους οποίους δήλωσε καθαρά πως στόχος είναι να επιστρέψουν σε ασφαλείς περιοχές στη Συρία.

Σε άλλη του ομιλία, υποστήριξε πως η Τουρκία θα αναγκάσει τους «τρομοκράτες» να εγκαταλείψουν το Αφρίν, όπως έκανε με την Τζαραμπλούς και το Αλ Μπαμπ, «ώστε να επιστρέψουν οι Σύροι στα εδάφη τους».

Η μάχη του Αφρίν δεν είναι απλά μια ένοπλη σύγκρουση Τούρκων και Κούρδων με έπαθλο 136 τετραγωνικά χιλιόμετρα συριακής γης.

Είναι μια αποφασιστική στιγμή που θα κρίνει το ενδεχόμενο να τριχοτομηθεί η Συρία (σε ζώνες τουρκικής, αμερικανικής και ιρανο-ρωσικής επιρροής) και να επαναχαραχθούν ντε φάκτο τα σύνορα της Μέσης Ανατολής.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» (Ταγίπ Ερντογάν)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας