Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας συγκλήθηκε για το πρωί της Τετάρτης εξαιτίας της επίθεσης με τοξικό αέριο, με τον αριθμό των νεκρών να εκτιμάται στους 100 και των τραυματιών στους 400. Αποτροπιασμός από τις σοκαριστικές φωτογραφίες νεκρών παιδιών και ενηλίκων.

Η σύγκληση του Σ.Α. αποφασίστηκε ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, έπειτα από το αίτημα Γαλλίας, Βρετανίας, αλλά και της συριακής αντιπολίτευσης.

Ο Εθνικός Συνασπισμός, σημαντική συνιστώσα της συριακής αντιπολίτευσης, ζήτησε επείγουσα σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να ξεκινήσει έρευνα για την επίθεση, ενώ επιρρίπτει την ευθύνη στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ.

Η επίθεση «θέτει υπό αμφισβήτηση» την ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα στο καθεστώς και τους αντιπάλους του, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμαντ Σάμπρα, επικεφαλής των διαπραγματευτών της αντιπολίτευσης.

«Το έγκλημα αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση το σύνολο της ειρηνευτικής διαδικασίας (…) Αν ο ΟΗΕ είναι ανίκανος να εμποδίσει το καθεστώς να διαπράττει τέτοια εγκλήματα, πώς θα κάνει να επιτύχει μια πολιτική διαδικασία με προοπτική μια μετάβαση);», αναρωτήθηκε ο Σάμπρα, ο οποίος εκπροσώπησε την αντιπολίτευση στον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων στα τέλη Μαρτίου στη Γενεύη.

Στη συνέχεια και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε σύγκληση του Συμβουλίου, έπειτα από τη «νέα και ιδιαίτερα σοβαρή χημική επίθεση». «Μπροστά σε τέτοιες σοβαρές ενέργειες που απειλούν τη διεθνή ασφάλεια, ζητώ απ’ όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους», πρόσθεσε ο Ζαν-Μαρκ Ερό.

Πριν από μια συνάντηση στις Βρυξέλλες για να συζητηθεί η αρωγή προς τη Συρία, ο Ερό δήλωσε πως η Ευρώπη δεν θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν ρόλο στην ανοικοδόμηση της χώρας χωρίς μια αξιόπιστη μετάβαση.

Από την πλευρά του, σε μια σκληρή ανακοίνωση, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, μίλησε για «έγκλημα πολέμου» και κάλεσε τη Ρωσία και την Κίνα να μην εμποδίσουν πιθανές δράσεις που θα ληφθούν εναντίον των υπευθύνων της επίθεσης, δείχνοντας σαφώς προς τη συριακή κυβέρνηση.

Άλλωστε και ο πρέσβης της Βρετανίας στον ΟΗΕ, Μάθιου Ράικροφτ, δήλωσε ότι η επίθεση «φέρει τη σφραγίδα του συριακού καθεστώτος», διότι μόνο η συριακή κυβέρνηση έχει τα μέσα να φέρει θανατηφόρα χτυπήματα με χημικά.

Όπως είπε, η Κίνα και η Ρωσία δεν πρέπει «να υπερασπιστούν αυτόν που δεν επιδέχεται υπεράσπισης» και σημείωσε ότι η έκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας «θα ρίξει τους προβολείς στη στυγερή χρήση χημικών όπλων για μια ακόμη φορά» στον πόλεμο της Συρίας.

Δεκάδες νεκροί και τραυματίες

Τη ζωή τους, όπως εκτιμάται έχουν χάσει από 58 έως 100 άμαχοι, εκ των οποίων 11 παιδιά, ενώ 400 φέρονται να παρουσιάζουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας σειράς αεροπορικών επιδρομών με χρήση τοξικού αερίου στην πόλη Χαν Τσεϊχούν της επαρχίας Ιντλεμπ στη Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την Ένωση Οργανώσεων Ιατρικής Περίθαλψης (ΕΟΙΠ), συμμαχία διεθνών οργανισμών αρωγής που χρηματοδοτεί νοσοκομεία στη Συρία και χρησιμοποιεί το Παρίσι ως έδρα..

Ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί, σύμφωνα με την ΕΟΙΠ, που όπως αναφέρει, αρχικά επλήγη το χωριό Χαν Σεϊχούν, στο νότιο τμήμα της επαρχίας της Ιντλίμπ, πριν στοχοποιηθούν το κέντρο επειγόντων περιστατικών των Λευκών Κρανών στο Χαν Σεϊχούν και το νοσοκομείο «Αλ Ράχμα».

«Καταγράψαμε πάνω από 40 πλήγματα από τις 06:30», ανέφερε η οργάνωση.

«Ο απολογισμός συνεχίζει να αυξάνεται, όπως και οι επιδρομές στην περιοχή της Ιντλίμπ καθώς και οι επιθέσεις χωρίς τη χρήση χημικών όπλων στη Χάμα», σύμφωνα με την ίδια.

Οι άνθρωποι πέθαναν από ασφυξία, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση που επικαλείται ιατρικές πηγές. Μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται τουλάχιστον 11 παιδιά κάτω των οκτώ ετών, ενώ άλλα τραυματίστηκαν.

Αποτροπιασμό προκαλούν σοκαριστικές φωτογραφίες και βίντεο, που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνουν παιδιά και ενήλικες να κείτονται νεκροί ή να υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα.

Το Παρατηρητήριο αναφέρει ότι η επίθεση έγινε από τη συριακή κυβέρνηση ή από ρωσικά μαχητικά. Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία για τη ταυτότητα του τοξικού αερίου.

Στο παρελθόν ο Σύρος πρόεδρος είχε επανειλημμένα αρνηθεί τη χρήση χημικών όπλων. Ωστόσο, έρευνα από τα Ηνωμένα Έθνη και τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων κατέληξε στο συμπέρασμα τον Οκτώβριο ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις είχαν χρησιμοποιήσει χλώριο ως όπλο τουλάχιστον τρεις φορές μεταξύ 2014 και 2015.

Διεθνείς αντιδράσεις

Η επίθεση με χημικά έχει προκαλέσει αποτροπιασμό και την αντίδραση τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και των Ηνωμένων Εθνών, που με ανακοινώσεις τους ζητούν τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών.

Εν όψει της διεθνούς συνόδου για το Συριακό που πραγματοποιείται αύριο Τετάρτη στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή 70 χωρών, η Φεντερίκα Μογκερίνι, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας μίλησε για την ανάγκη να «δοθεί ελπίδα, ώστε και οι Σύροι να μπορέσουν να ονειρευτούν την ειρήνη και να δουλέψουν γι’ αυτήν».

Την ίδια στιγμή, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, μίλησε για «απαίσιο και τρομακτικό γεγονός» και κάλεσε σε «ξεκάθαρη ταυτοποίηση των υπευθύνων ώστε να λογοδοτήσουν».

«Κάθε φορά που η διεθνής κοινότητα μπορεί να συναντηθεί και να συνεργαστεί -70 χώρες αύριο- πάντα κάποιος, με κάποιο τρόπο προσπαθεί να υποβαθμίσει το αίσθημα της ελπίδας, προκαλώντας τρόμο και οργή», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), που ερευνά άλλες 20 επιθέσεις με χημικά στην εμπόλεμη Συρία, οι οποίες αποδίδονται είτε στο συριακό καθεστώς είτε στο Ισλαμικό Κράτος, εξέφρασε «έντονη ανησυχία» του μετά την επίθεση στην Ιντλίμπ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, τόνισε ότι «συγκεντρώνει και αναλύει πληροφορίες από όλες τις διαθέσιμες πηγές» και θα ανακοινώσει στη συνέχεια τα συμπεράσματά του.

«Ο ΟΑΧΟ καταδικάζει κατηγορηματικά τη χρήση χημικών όπλων από οποιονδήποτε και αν γίνεται, σε οποιοδήποτε μέρος και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες», προστίθεται στην ανακοίνωση.

ΗΠΑ: Ειδεχθείς ενέργειες

Για «ειδεχθείς ενέργειες» μιλά ο Λευκός Οίκος, που επιρρίπτει άμεσα την ευθύνη για τις επιθέσεις στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή πρέπει να «καταδικαστεί» και «δεν μπορεί να αγνοηθεί από τον πολιτισμένο κόσμο».

Στη δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ, ανέφερε ότι «αυτές οι ειδεχθείς ενέργειες από μέρους του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ αποτελούν μια συνέπεια της αδυναμίας και της αναποφασιστικότητας της προηγούμενης κυβέρνησης.

»Ο πρόεδρος Ομπάμα είχε δηλώσει το 2012 ότι θα χάρασσε μια “κόκκινη γραμμή”», η οποία θα ήταν η χρήση χημικών όπλων, αλλά κατόπιν «δεν έκανε τίποτα», συμπλήρωσε.

Ωστόσο απέφυγε να πει πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στην επίθεση, λέγοντας πως ο νυν πρόεδρος συζήτησε νωρίτερα με την ομάδα του για την εθνική ασφάλεια σχετικά με το ζήτημα.

«Οι ΗΠΑ να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους»

Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Μαρκ Ερό, δήλωσε ότι η επίθεση ήταν ένας τρόπος για να δοκιμάσει η συριακή κυβέρνηση τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, καλώντας την Ουάσιγκτον να ξεκαθαρίσει την θέση της απέναντι στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Είναι μια δοκιμασία. Για αυτό το λόγο η Γαλλία επαναλαμβάνει τα μηνύματά της, κυρίως προς τους Αμερικανούς, να ξεκαθαρίσουν την θέση τους», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, τονίζοντας ότι μπορεί να το κάνει κατά τη διάρκεια της έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Τους τόνισα ότι χρειαζόμαστε σαφήνεια. Ποια είναι η θέση σας; Το ερώτημα είναι να μάθουμε, ναι ή όχι, κατά πόσον οι Αμερικάνοι στηρίζουν μια πολιτική μετάβαση στη Συρία, που σημαίνει την οργάνωση αυτής της μετάβασης, τη διεξαγωγή εκλογών και στο τέλος αυτής της διαδικασίας, όταν τους τεθεί, να δώσουν απάντηση στο ερώτημα της αποχώρησης του Άσαντ από την εξουσία», πρόσθεσε ο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Διαψεύδει η Μόσχα το Reuters

Στο μεταξύ η Μόσχα διαψεύδει κατηγορηματικά τις πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με τις οποίες ρωσικά αεροσκάφη ήταν που έκαναν τους βομβαρδισμούς.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωση υποστηρίζει πως δεν είναι πρώτη φορά που το πρακτορείο αναλαμβάνει «μια τέτοια πρωτοβουλία» μετάδοσης «παραποιημένων αντιρωσικών ειδήσεων» γεγονός που προκαλεί «μόνο βαθιά λύπη».

Το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti κάνει αναφορά στο τηλεγράφημα που είχε μεταδώσει το βρετανικό πρακτορείο, επισημαίνοντας ότι μετέδωσε επικαλούμενο το «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», ότι «ρωσικά αεροσκάφη είτε αεροσκάφη της συριακής κυβέρνησης» έπληξαν με χημικά όπλα την πόλη Χαν Σεϊχούν.

Μάλιστα το ρωσικό πρακτορείο επισημαίνει ότι στην αρχική είδηση, το Παρατηρητήριο το μόνο που έκανε ήταν να υποθέσει ότι τα πλήγματα κατάφεραν αεροσκάφη χωρίς να κάνει καμία αναφορά σε χώρα στην οποία μπορεί να ανήκαν τα αεροσκάφη.

Στη συνέχεια πάντως το Reuters, μετέδωσε, επικαλούμενο το πρακτορείο Ria Novosti, με επείγον τηλεγράφημα του την είδηση για την διάψευση του Ρωσικού Υπουργείου Αμύνης, επισημαίνοντας στο τηλεγράφημα του ότι «πιστεύεται πως την επίθεση με χημικά αέρια πραγματοποίησαν μαχητικά της συριακής κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 58 άτομα στην νοτιοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, σύμφωνα με μαρτυρίες του Συριακού Παρατηρητηρίου και ιατρικού προσωπικού».

Στο μεταξύ εκπρόσωπος του κυβερνητικού συριακού στρατού, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass, δήλωσε στο αραβόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News Arabia, ότι ο συριακός στρατός «δεν κάνει και δεν έκανε χρήση χημικών όπλων» στη Συρία, θέση την οποία υποστηρίζει και η κυβέρνηση Άσαντ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας, με ανακοίνωσή του, αρνήθηκε κάθε ευθύνη για την επίθεση, λέγοντας ότι η Δαμασκός παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις της που απορρέουν από τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα του 2013.

Όπως τονίζεται, ο συριακός στρατός «ούτε διαθέτει ούτε επιθυμεί να αποκτήσει» τέτοιου είδους όπλα.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι για την επίθεση ευθύνονται οι αντάρτες της αντιπολίτευσης.

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν και Ερντογάν 

Ο Τούρκος πρόεδρος και ο Ρώσος ομόλογος του συζήτησαν για την επίθεση με χημικό αέριο δήλωσαν πηγές της τουρκικής προεδρίας.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν έθιξε τη χρήση χημικών όπλων εναντίον αμάχων στην Ιντλίμπ. Ο πρόεδρος Ερντογάν είπε πως τέτοιες απάνθρωπες επιθέσεις είναι απαράδεκτες», αναφέρεται σε δήλωση που αποδίδεται σε πηγές της προεδρίας.

Οι πηγές ανέφεραν πως οι δύο ηγέτες τόνισαν επίσης τη σημασία να συνεχιστεί η εκεχειρία που εφαρμόζεται στη Συρία.

Τουρκία: «Ξεκάθαρη παραβίαση» αποφάσεων του Σ.Α.

Με επίσημη ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η συριακή κυβέρνηση διέπραξε μια επίθεση με τη χρήση χημικών όπλων, ενέργεια που συνιστά σαφή παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Οι εικόνες και οι πληροφορίες από το Χαν Σεϊχούν δείχνουν ότι το συριακό καθεστώς παραβίασε ξεκάθαρα τις αποφάσεις 2118 και 2209 του Συμβουλίου Ασφαλείας, προβαίνοντας στη χρήση χημικών όπλων», ανέφερε η ανακοίνωση.

Επίσης, κάλεσε τον ΟΑΧΟ να αρχίσει άμεσα έρευνα και κάλεσε «τις πλευρές που έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν το συριακό καθεστώς» να συμβάλουν να τερματιστούν αυτές οι «κατάφωρες παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός».