• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.7°C / 32.9°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.3°C / 32.7°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.4°C / 33.2°C
  3 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 26.9°C
  3 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  61%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 29.6°C
  2 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  4 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  1 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 28.8°C
  1 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 28.9°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.4°C / 30.8°C
  2 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.0°C / 29.7°C
  2 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  74%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  36°C 31.8°C / 35.9°C
  2 BF
  21%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 29.5°C / 34.5°C
  2 BF
  34%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.2°C
  4 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.2°C / 32.7°C
  4 BF
  33%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 28.3°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.4°C / 31.7°C
  3 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 28.7°C / 28.7°C
  3 BF
  32%

Η πρωτεύουσα της Ινδονησίας Τζακάρτα από το 1947 έως το 2010 βυθίστηκε περισσότερο από τρία μέτρα και μεγάλο μέρος της εξακολουθεί να υποχωρεί περισσότερο από 10 εκατοστά κάθε χρόνο

Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η βύθιση των μεγαλουπόλεων

 • A-
 • A+
Εκτός από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, παράκτιες περιοχές συνολικού πληθυσμού 150 εκατ. κατοίκων απειλούνται από καθιζήσεις που επιβαρύνονται από την άντληση των υπόγειων υδάτων, του πετρελαίου ή του φυσικού αερίου

Είναι γνωστό ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας που προκαλείται από το κλίμα αποτελεί μείζονα απειλή. Ωστόσο, υπάρχει και η –λιγότερο γνωστή–απειλή της βύθισης της στεριάς. Και σε πολλές από τις πιο πυκνοκατοικημένες παράκτιες περιοχές, το έδαφος βυθίζεται ακόμη γρηγορότερα από την άνοδο της θάλασσας.

Για παράδειγμα, τμήματα του Τόκιο βυθίστηκαν κατά 4 μέτρα κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, με 2 ή περισσότερα μέτρα βύθισης να αναφέρονται στη Σανγκάη, την Μπανγκόκ και τη Νέα Ορλεάνη. Πρόκειται για μια διαδικασία που είναι γνωστή ως καθίζηση. Η αργή καθίζηση συμβαίνει με φυσικό τρόπο στα δέλτα των ποταμών, αλλά μπορεί να επιταχυνθεί με την άντληση των υπόγειων υδάτων, του πετρελαίου ή του φυσικού αερίου.

Η καθίζηση οδηγεί σε σχετική αύξηση της στάθμης της θάλασσας (αύξηση της στάθμης της θάλασσας συν βύθιση της γης). Καθιστά αλμυρές τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, καταστρέφει κτίρια, προκαλεί εκτεταμένες πλημμύρες και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε απώλεια ολόκληρων παράκτιων περιοχών. Επιπλέον, μπορεί να απειλήσει με πλημμύρες παράκτιες περιοχές, πολύ περισσότερο από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας όπου επικεντρώνονται κυρίως οι επιστήμονες.

Στην πραγματικότητα, ενώ η μέση παράκτια περιοχή βιώνει σχετική αύξηση της στάθμης της θάλασσας μικρότερη από 3 χιλιοστά ετησίως, ο μέσος παράκτιος κάτοικος βιώνει αύξηση περίπου 8 έως 10 χιλιοστά ετησίως. Αυτό συμβαίνει επειδή πάρα πολλοί άνθρωποι ζουν σε δέλτα ποταμών και ειδικά σε πόλεις σε δέλτα που υφίστανται καθίζηση. Αυτό είναι το βασικό εύρημα μιας νέας μελέτης που παρουσιάζεται στο Conservation, όπου οι επιστήμονες ανέλυσαν πόσο γρήγορα βυθίζονται οι πόλεις σε όλο τον κόσμο και σύγκριναν τα στοιχεία με παγκόσμια δεδομένα για τις καθιζήσεις, συμπεριλαμβανομένων λιγότερο πυκνοκατοικημένων ακτών.

Τραγικά παραδείγματα

Στις αντιμέτωπες με καθιζήσεις πόλεις κατοικούν περισσότεροι από 150 εκατομμύρια άνθρωποι στην παράκτια ζώνη - δηλαδή περίπου το 20% των ανθρώπων στον κόσμο που ζουν δίπλα στη θάλασσα. Αυτό σημαίνει ότι η σχετική άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα έχει πιο ξαφνικό και πιο σοβαρό αντίκτυπο απ’ ό,τι είχαν αρχικά υπολογίσει οι επιστήμονες.

Στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας Τζακάρτα, που είναι χτισμένη σε χαμηλές εκτάσεις δίπλα στη θάλασσα, κατοικούν 10 εκατομμύρια άνθρωποι. Η άντληση υπόγειων υδάτων ήταν η αιτία που η πόλη βυθίστηκε περισσότερο από τρία μέτρα από το 1947 έως το 2010 και μεγάλο μέρος της εξακολουθεί να βυθίζεται κατά 10 εκατοστά ή περισσότερο κάθε χρόνο. Η καθίζηση δεν συμβαίνει ομοιόμορφα, οδηγώντας σε άνισους κινδύνους που δυσχεραίνουν τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Σήμερα, τα κτίρια πλημμυρίζουν και εμφανίζονται ρωγμές σε υποδομές που εγκαταλείπονται.

Η Τζακάρτα έχει κατασκευάσει ψηλότερα παράκτια τείχη για να συμβαδίζει με την καθίζηση στην οποία υπόκειται. Ομως, δεδομένου ότι η άντληση υπόγειων υδάτων συνεχίζεται, αυτή η διορθωτική πολιτική μπορεί να διαρκέσει έως ότου προκύψουν ξανά τα ίδια προβλήματα. Και η πόλη πρέπει να συνεχίσει την άντληση, δεδομένου ότι τα υπόγεια ύδατα χρησιμοποιούνται για πόσιμο νερό.

Ετσι, η άντληση νερού, που είναι αναγκαία για την επιβίωση των ανθρώπων, θέτει τελικά τους ανθρώπους σε κίνδυνο από πλημμύρες. Η μάχη ενάντια στην καθίζηση χάνεται αργά, με την κυβέρνηση να προτείνει το 2019 τη μεταφορά της πρωτεύουσας σε μια ειδικά κατασκευασμένη πόλη στο νησί του Βόρνεο, σε απόσταση μεγαλύτερη των 1.000 χιλιομέτρων. Η καθίζηση είναι ένας από τους πολλούς λόγους.

Με μια ραγδαία ανάπτυξη τις τελευταίες δεκαετίες και σήμερα με πληθυσμό 26 εκατομμυρίων, η Σανγκάη παρουσιάζει μέγιστα ποσοστά καθίζησης περίπου 2,5 εκατοστά ετησίως. Και πάλι, αυτό οφείλεται κυρίως στη μείωση των επιπέδων των υπόγειων υδάτων, στην περίπτωση αυτή χάρη στην αποχέτευση για την κατασκευή ουρανοξυστών, γραμμών μετρό και δρόμων (για παράδειγμα, η «Γραμμή 1» του μετρό, που χτίστηκε τη δεκαετία του 1990, προκάλεσε ταχεία καθίζηση). Εάν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα προστασίας, έως το 2100 αυτός ο ρυθμός υποχώρησης και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας σημαίνουν ότι ένα κύμα θύελλας θα μπορούσε να πλημμυρίσει περίπου το 15% της πόλης.

Και στη Νέα Ορλεάνη, η αποστράγγιση βύθισε την πόλη αφήνοντας περίπου τη μισή κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Οταν ο τυφώνας «Κατρίνα» παραβίασε τα αναχώματα το 2005, η πόλη δεν είχε καμία πιθανότητα. Ο τυφώνας προκάλεσε ζημιές τουλάχιστον 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων και έπληξε ιδιαίτερα την αφροαμερικανική κοινότητα της πόλης. Περισσότεροι από 1.570 άνθρωποι πέθαναν στην Πολιτεία της Λουιζιάνα.

Τα θαλάσσια τείχη

Τι μπορεί να γίνει λοιπόν; Σύμφωνα με τους επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα, η δημιουργία θαλάσσιων τειχών ή αναχωμάτων είναι μια άμεση λύση. Ομως, αν και σταματούν την είσοδο των νερών, τα προστατευτικά τείχη βυθίζονται επίσης, οπότε πρέπει να είναι πολύ μεγάλα για να είναι αποτελεσματικά μακροπρόθεσμα. Ορισμένες πόλεις έχουν βρει «λύσεις».

Το Τόκιο, για παράδειγμα, κατάφερε να σταματήσει την καθίζηση από το 1960 και μετά χάρη στους ισχυρότερους κανονισμούς για την άντληση νερού, αλλά δεν μπορεί να απαλλαγεί από τον συνολικό κίνδυνο, καθώς τμήματα της πόλης βρίσκονται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Η τολμηρή πρόταση της Ινδονησίας να μετακινήσει την πρωτεύουσα μπορεί να είναι η απόλυτη λύση. Ωστόσο, η αυξημένη αστικοποίηση ιδίως στις περιοχές των δέλτα και η ζήτηση γλυκού νερού σημαίνουν ότι η καθίζηση θα παραμείνει πιεστικό ζήτημα τις επόμενες δεκαετίες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Οι μεταλλάξεις της αστικοποίησης
​Η έκταση των αστικών περιοχών αυξάνεται σε όλο τον κόσμο και οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν σήμερα σε πόλεις. Η αστικοποίηση έχει ως αποτέλεσμα δραματικές περιβαλλοντικές μεταβολές, όπως αυξημένες θερμοκρασίες...
Οι μεταλλάξεις της αστικοποίησης
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Αυτή η πενταετία... μάς πήρε και μας σήκωσε
Ακρως ανησυχητικά τα στοιχεία του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού για την περίοδο 2011-2015. Παρατηρήθηκε ραγδαία επιδείνωση στα συμπτώματα της κλιματικής αλλαγής: η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε...
Αυτή η πενταετία... μάς πήρε και μας σήκωσε
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Πώς άλλαξε η Γη το 2015
Από τις δασικές πυρκαγιές που μαίνονται μέχρι την ελάττωση των πάγων που λιώνουν και την εντυπωσιακή γέννηση νέων νησιών στους ωκεανούς, μερικές φορές ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσει κανείς τα πλανητικά...
Πώς άλλαξε η Γη το 2015
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Η κλιματική αλλαγή σκοτώνει και γλώσσες
Το μικρό νησιωτικό κράτος του Ειρηνικού, το Βανουάτου, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της καταστροφής που επιφέρουν οι βίαιες ανατροπές των οικοσυστημάτων και στη γλωσσική πολυμορφία. Στη χώρα όπου...
Η κλιματική αλλαγή σκοτώνει και γλώσσες
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Η «ανάπτυξη», χειρότερη από την κλιματική αλλαγή
Σημαντική αιτία καθίζησης και απώλειας της ακτογραμμής στις εκβολές του Γάγγη είναι η κατασκευή φραγμάτων σε ποτάμια που ρέουν στον κόλπο της Βεγγάλης και όχι τόσο η κλιματική αλλαγή.
Η «ανάπτυξη», χειρότερη από την κλιματική αλλαγή
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Η Κασπία βυθίζεται επικίνδυνα
Μέχρι το τέλος του αιώνα, η Κασπία Θάλασσα θα είναι χαμηλότερη από 9 έως 18 μέτρα, σύμφωνα με επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια του Γκίσεν, της Βρέμης και της Ουτρέχτης.
Η Κασπία βυθίζεται επικίνδυνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας