• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.6°C
  0 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 13.6°C
  0 BF
  88%
 • Πάτρα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  3 BF
  90%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 15.0°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 11.4°C
  1 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.6°C / 12.6°C
  1 BF
  97%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  5 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.9°C
  4 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.8°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.6°C / 18.7°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.5°C / 14.5°C
  3 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.5°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 15.5°C / 15.5°C
  2 BF
  81%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  1 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 18.8°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  0 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 15.7°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  73%

Η αμερικανική βιομηχανία επεξεργασίας χοιρινού κρέατος Smithfield έγινε το επίκεντρο της νόσου στη Νότια Ντακότα

Francis Gardler/Lincoln Journal Star
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η εκτροφή χοίρων «ενοχοποιείται» για την εξάπλωση του Covid-19

 • A-
 • A+
Ερευνητές σε μελέτη τους που παρουσιάστηκε στον ιστότοπο της ειδησεογραφικής πλατφόρμας Mongabay καταδεικνύουν μια χωρική συσχέτιση μεταξύ του αυξανόμενου αριθμού μολύνσεων Covid-19 και της εντατικής εκτροφής χοίρων στη Βραζιλία, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία.

Τους τελευταίους μήνες εταιρείες επεξεργασίας και συσκευασίας κρέατος σε διάφορα μέρη του κόσμου έχουν συσχετιστεί με μεγάλες ομάδες μολύνσεων από την Covid-19. Το εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος Tönnies στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία της Γερμανίας έκλεισε προσωρινά, ενώ η βιομηχανία επεξεργασίας χοιρινού κρέατος Smithfield, με έδρα τις ΗΠΑ, έγινε το επίκεντρο της νόσου στη Νότια Ντακότα, μίας από τις λιγότερο πυκνοκατοικημένες Πολιτείες της χώρας. Στη Βραζιλία η Εθνική Συνομοσπονδία Εργαζομένων σε Τρόφιμα και Συναφείς Βιομηχανίες (CNTA) κατήγγειλε ότι το 20% των εργαζομένων στα σφαγεία της χώρας έχουν μολυνθεί.

Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν μια χωρική συσχέτιση μεταξύ του αυξανόμενου αριθμού μολύνσεων Covid-19 και της εντατικής εκτροφής χοίρων στη Βραζιλία, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, υποστηρίζουν ερευνητές σε μελέτη τους που παρουσιάστηκε στον ιστότοπο της ειδησεογραφικής πλατφόρμας Mongabay.

Για παράδειγμα, στην Πολιτεία Σάντα Καταρίνα στη νότια Βραζιλία, όπου παράγεται το 25% του χοιρινού κρέατος της χώρας, καταγράφεται υψηλό ποσοστό μόλυνσης από την Covid-19. Η χαμηλή πληθυσμιακή πυκνότητα στη δυτική περιοχή της Πολιτείας, σε σύγκριση με την πολυσύχναστη παράκτια περιοχή όπου τα ποσοστά μόλυνσης είναι υψηλά, θα έπρεπε να επιβραδύνει την εξάπλωση του κορονοϊού στην ενδοχώρα. Αλλά αυτό δεν συνέβη.

Ο κορονοϊός μετακινείται σε μικρότερες πόλεις στη Βραζιλία και αυτό συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τις βιομηχανίες κρέατος. Αυτό έχει να κάνει με δύο ζητήματα: την ανθυγιεινή ανθρώπινη εργασία και τις κακές συνθήκες στη χοιροτροφία, λέει ένας από τους ερευνητές. Ο ίδιος προειδοποιεί ότι το ενδεχόμενο εισόδου μη επεξεργασμένων περιττωμάτων χοίρων στα ύδατα ενέχει τον κίνδυνο μόλυνσης του πόσιμου νερού και εξάπλωσης ασθενειών.

Ο χωρικός συσχετισμός μεταξύ Covid-19, χοιροτροφίας και χαμηλής πυκνότητας πληθυσμού που βρέθηκε στη Σάντα Καταρίνα επαναλαμβάνεται και στις άλλες Πολιτείες της νότιας Βραζιλίας όπου παράγεται το 66% του χοιρινού κρέατος της χώρας. Το ίδιο μοτίβο παρατηρείται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη βορειοδυτική Γερμανία, η οποία έχει την υψηλότερη παραγωγή χοίρων στη χώρα, επαναλαμβάνεται αυτή η χωρική συσχέτιση, αλλά σε μεγαλύτερη πυκνότητα πληθυσμού, σε αντίθεση με τις άλλες δύο χώρες όπου αναλύθηκαν τα στοιχεία.

Γιατί οι χοίροι;

Η διαδεδομένη θεωρία ότι ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί την Covid-19, εξαπλώθηκε από μια αγορά ζωντανών ζώων στη Γουχάν της Κίνας, αμφισβητήθηκε σε έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Μάιο. Σύμφωνα με αυτήν, ο ιός είχε κυκλοφορήσει στην Κίνα πρωτύτερα και η πρώτη μετάδοση από ζώο σε άνθρωπο συνέβη πριν από το ξέσπασμα εκεί.

Οι επιστήμονες έχουν επίσης απορρίψει τη θεωρία ότι ο ιός δημιουργήθηκε γενετικά σε ένα εργαστήριο. Ωστόσο αυτό που πιστεύουν πολλοί ειδικοί είναι ότι υπήρξε πιθανώς ένας ενδιάμεσος ξενιστής μεταξύ των νυχτερίδων, απ’ όπου υπάρχει υποψία ότι προήλθε ο ιός, και ανθρώπων. Και η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χοιρινού κρέατος στον κόσμο, με την επαρχία Χουμπέι, όπου βρίσκεται η Γουχάν, να είναι ένας από τους πέντε μεγαλύτερους παραγωγούς χοιρινού κρέατος στην Κίνα.

Υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ των χοίρων και των ανθρώπων, από το αναπνευστικό έως το γαστρεντερικό σύστημα. Οι χοίροι μπορούν να συλλάβουν τον ιό της γρίπης των πτηνών και τον ιό της γρίπης των ανθρώπων ταυτόχρονα και στη συνέχεια να προκαλέσουν νέους συνδυασμούς, που μπορούν να μεταδοθούν ξανά και να μολύνουν τα ανθρώπινα όντα, λένε οι ερευνητές.

Αυτό συνέβη τον Μάρτιο του 2009, όταν μια γρίπη που συμπεριελάμβανε αναπνευστική λοίμωξη εμφανίστηκε σε περιοχή κοντά σε μια βιομηχανική φάρμα χοιροτροφίας στο Μεξικό. Τον επόμενο μήνα η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας κήρυξε την πανδημία των γρίπης των χοίρων H1N1.

Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), περιγράφει την ανάλυση των ιών της γρίπης που βρέθηκαν σε χοίρους στην Κίνα μεταξύ 2011 και 2018. Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται μια έκδοση του H1N1 με δυνητικά πανδημικά χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τη μελέτη, η συγκεκριμένη έκδοση του ιού δεν αποτελεί επικείμενη απειλή, αλλά οι επιστήμονες ζήτησαν επείγουσα, αυστηρή παρακολούθηση του ιού και των ανθρώπινων πληθυσμών, ιδίως των εργαζομένων στη βιομηχανία χοιρινού κρέατος.

Εντατική παραγωγή

Στη Βραζιλία η χοιροτροφία είναι συνήθως εντατική με περισσότερο από το 70% των ζώων να εκτρέφονται σε περιορισμό. «Αυτά τα ζώα δεν έχουν πρόσβαση στη γη ή στο φως του ήλιου και καταναλώνουν κυρίως ζωοτροφές από διαγονιδιακά (μεταλλαγμένα) φυτά, επειδή περισσότερο από το 90% της σόγιας που παράγεται στη Βραζιλία είναι διαγονιδιακή. Η καθημερινή διατροφή τους περιλαμβάνει επίσης αντιβιοτικά ή άλλα φάρμακα, επειδή τρώνε και αφοδεύουν σχεδόν στα ίδια μέρη. Ετσι είναι δυνητικά ανοσοκατασταλμένα ζώα».

Για τον βιολόγο Ρομπ Γουάλας η εντατική κτηνοτροφία που ασκείται τα τελευταία 40 χρόνια είναι η αιτία των νέων ιών που απειλούν τον πλανήτη με επιδημίες και πανδημίες. Ο Γουάλας, συγγραφέας του βιβλίου «Πανδημία και Αγροβιομηχανία», λέει ότι η εξισορρόπηση της ποικιλομορφίας είναι ζωτικής σημασίας από τη φύση της. Αυτό όμως δεν συμβαίνει στην εντατική εκτροφή, όπου ένας μεγάλος αριθμός ζώων συνωστίζεται σε ομοιόμορφες συνθήκες: ίδια φυλή, ηλικία και βιολογικά συστήματα. Ο υπερπληθυσμός αναστέλλει την ανοσολογική απόκριση, λέει, γεγονός που καθιστά αυτό το μοντέλο κτηνοτροφίας παρόμοιο με ένα τεράστιο παράσιτο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Ο κορονοϊός φέρνει το τέλος της γουνοποιίας
Μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού μεταδίδεται από τα μινκ στον άνθρωπο, απειλώντας πιθανόν την αποτελεσματικότητα μελλοντικού εμβολίου, ενώ πολλές χώρες αποφασίζουν τη θανάτωσή τους.
Ο κορονοϊός φέρνει το τέλος της γουνοποιίας
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Σε άνθηση το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής
Tο έγκλημα του παράνομου εμπορίου της άγριας ζωής αποτελεί μείζονα απειλή για τη φύση και επηρεάζει όλες τις χώρες μέσω των επιπτώσεών του στη βιοποικιλότητα και την ανθρώπινη υγεία.
Σε άνθηση το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Οι ρυπογόνες βιομηχανίες αντλούν κέρδη από τον ιό
Οι γίγαντες του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, η μεταλλευτική βιομηχανία και οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας έχουν λάβει οικονομικές και νομοθετικές διευκολύνσεις για την ανάκαμψη από την πανδημία.
Οι ρυπογόνες βιομηχανίες αντλούν κέρδη από τον ιό
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Ζητούν το κλείσιμο των εκτροφείων μινκ
Οργανώσεις για την υπεράσπιση των ζώων απαιτούν να σταματήσει η εκτροφή γουνοφόρων σε όλο τον κόσμο, με αφορμή την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να θανατωθούν χιλιάδες βιζόν.
Ζητούν το κλείσιμο των εκτροφείων μινκ
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Η πανδημία χτυπά σκληρά τη γη των Ναβάχο
Με τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα και θανάτους Covid-19 από οποιοδήποτε άλλο μέρος των ΗΠΑ, η Νέα Υόρκη θεωρείται το επίκεντρο της νέας πανδημίας κορονοϊού από την έναρξη της επιδημίας.
Η πανδημία χτυπά σκληρά τη γη των Ναβάχο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας