• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.2°C / 25.8°C
  3 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.7°C / 26.6°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  3 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 19.9°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 19.6°C
  0 BF
  72%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.0°C / 24.3°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 20.6°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  2 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 24.9°C
  4 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 20.9°C
  2 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 23.8°C
  6 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  5 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.2°C / 27.2°C
  2 BF
  46%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.2°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.5°C / 21.2°C
  0 BF
  49%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 24.9°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.2°C / 26.0°C
  3 BF
  46%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.5°C / 25.0°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  75%
ΑP PHOTO / CAROLYN KASTER
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η πανδημία χτυπά σκληρά τη γη των Ναβάχο

 • A-
 • A+
Από τις 18 Μαΐου υπήρχαν 4.253 θετικά κρούσματα Covid-19 ανά 100.000 κατοίκους (ποσοστό 2,34%) και περισσότεροι από 146 θάνατοι. Ομως, παρά την επικινδυνότητα και την τραγικότητα της κατάστασης, οι κοινότητες των ιθαγενών της Αμερικής περίμεναν σχεδόν έξι εβδομάδες για να λάβουν το 60% του πακέτου ανακούφισης των οκτώ δισ. δολαρίων που διατέθηκε στο πλαίσιο του νόμου CARES. Κι αυτό συνέβη μόνο μετά από μήνυση που κατέθεσε η τοπική κυβέρνηση...

Με τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα και θανάτους Covid-19 από οποιοδήποτε άλλο μέρος των ΗΠΑ, η Νέα Υόρκη θεωρείται το επίκεντρο της νέας πανδημίας κορονοϊού από την έναρξη της επιδημίας. Ωστόσο στο Εθνος Ναβάχο, όπου ζει η μεγαλύτερη φυλή ιθαγενών στις ΗΠΑ, αναφέρουν ένα πιο ανησυχητικό κατά κεφαλή ποσοστό μόλυνσης σε λίγο περισσότερα από 27.000 τετραγωνικά μίλια γης στις νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες.

Από τις 18 Μαΐου υπήρχαν 4.253 θετικά κρούσματα Covid-19 ανά 100.000 κατοίκους και περισσότεροι από 146 θάνατοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, στο Εθνος Ναβάχο. Οπως προκύπτει από τα δεδομένα απογραφής των ΗΠΑ, το 2010 ζούσαν εκεί 173.667 ιθαγενείς, κάτι που σημαίνει ότι το ποσοστό μόλυνσης από τον κορονοϊό είναι 2,34%.

Παρ’ όλο που μπορεί να μην ακούγεται υψηλό ποσοστό, είναι σημαντικά υψηλότερο από το κατά κεφαλήν ποσοστό μόλυνσης της Νέας Υόρκης. Από τις 19 Μαΐου υπήρχαν 191.650 επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 στη Νέα Υόρκη. Το 2018 η πόλη είχε εκτιμώμενο πληθυσμό 8.398.748 κατοίκους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Απογραφής των ΗΠΑ, γεγονός που δίνει ποσοστό μόλυνσης περίπου 2,28%. Και παρ’ όλο που οι οργανισμοί υγείας και οι πόροι της Νέας Υόρκης πιέζονται εν μέσω της πανδημίας, γενικά εξακολουθούν να είναι πιο άφθονοι από αυτούς στο Εθνος Ναβάχο.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων με κορονοϊό στους Ναβάχο ξεπέρασε τον αντίστοιχο της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ ανά 100.000 κατοίκους, παρά το γεγονός ότι ο πληθυσμός των ιθαγενών είναι σχεδόν 25 φορές μικρότερος από αυτόν της Νέας Υόρκης (19,5 εκατομμύρια) και του Νιου Τζέρσεϊ (8,9 εκατομμύρια).

Αιτίες διασποράς

ΑP PHOTO / CAROLYN KASTER

Ομως, παρά την επικινδυνότητα και την τραγικότητα της κατάστασης, οι κοινότητες των ιθαγενών της Αμερικής περίμεναν σχεδόν έξι εβδομάδες για να λάβουν το 60% του πακέτου ανακούφισης των οκτώ δισεκατομμυρίων δολαρίων που διατέθηκε στο πλαίσιο του νόμου CARES, ο οποίος ψηφίστηκε στην Ουάσινγκτον στις 18 Μαρτίου. Κι αυτό συνέβη μόνο μετά από μήνυση που κατέθεσε η τοπική κυβέρνηση. Αν και φαίνονται πολλά, τα χρήματα του πακέτου βοήθειας, που δόθηκαν πολύ αργά, είναι στην πραγματικότητα πολύ λίγα, αν αναλογιστεί κανείς ότι θα διατεθούν για σχεδόν 600 φυλές Αμερικανών ιθαγενών. Η εμφάνιση του κορονοϊού στο Εθνος Ναβάχο συνάντησε τις κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν και σε άλλες μειονοτικές ομάδες σε ολόκληρη τη χώρα. Ανθρωποι με χαμηλό εισόδημα που συχνά εργάζονται σε θέσεις οι οποίες θεωρούνται απαραίτητες αντιμετωπίζοντας υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης και άνθρωποι που δεν έχουν ικανοποιητική πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

Οπως ισχύει και αλλού, υγειονομικοί υπάλληλοι υποπτεύονται ότι το ξέσπασμα του κορονοϊού στους Ναβάχο ενισχύθηκε από μια εκδήλωση στην οποία υπήρξε «υπερεξάπλωση» και συγκεκριμένα από μια συγκέντρωση που διοργανώθηκε από την Ευαγγελική Εκκλησία του Ναζωραίου στο Χιλχινβίτο και παρακολούθησαν άνθρωποι από όλο το Εθνος Ναβάχο. Ωστόσο ένας από τους λόγους για τη μαζική εξάπλωση του κορονοϊού είναι ότι οι Ναβάχο τείνουν να ζουν σε στενές συνοικίες με πολλές γενιές να συμβιώνουν σε ένα νοικοκυριό.

Για το 30 έως 40% του πληθυσμού, που δεν διαθέτει επαρκές τρεχούμενο νερό, είναι αδύνατο να πλένει τα χέρια του συχνά και σωστά, ενώ για κάποιους η εύρεση νερού απαιτεί ένα ταξίδι περίπου 40 μιλίων. Επιπλέον στην περιοχή υπάρχουν ήδη παράγοντες υψηλού κινδύνου συννοσηρότητας, όπως διαβήτης, πνευμονικοί νόσοι, υψηλή αρτηριακή πίεση, υπέρταση και καρδιακές παθήσεις. Η κατάσταση της έκτακτης ανάγκης που διαμόρφωσε η πανδημία αντιμετωπίζεται από τα μόλις έξι νοσοκομεία και τα λίγα κέντρα υγείας που υπάρχουν στην περιοχή.

Το σύστημα δημόσιας υγείας της φυλής έχει φτάσει στα όριά του. Δεκαετίες παραμέλησης και ανεκπλήρωτες ανάγκες δισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν αφήσει τις περιοχές που κατοικούν οι ιθαγενείς χωρίς βασικές υποδομές, όπως τρεχούμενο νερό και συστήματα αποχέτευσης, καθώς και αραιή πρόσβαση στο Διαδίκτυο και μια μη χρηματοδοτούμενη υπηρεσία Υγείας. Ολα αυτά συνθέτουν τον απειλητικό για τη ζωή κίνδυνο που θέτει ο ιός στους ηλικιωμένους και σε ανοσοκατεσταλμένους. Οι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής πάσχουν από την έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού, όπως μάσκες και γάντια, για να βοηθήσουν κοινότητες με ήδη τρομερές ανισότητες στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών ποσοστών χρόνιων ασθενειών και του χαμηλότερου προσδόκιμου ζωής.

Δυσανάλογο φορτίο

ΑP PHOTO / CAROLYN KASTER

Αν και αναδύονται νέα δεδομένα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ ανέφεραν ότι «τα τρέχοντα δεδομένα υποδηλώνουν ένα δυσανάλογο φορτίο ασθένειας και θανάτου μεταξύ φυλετικών και εθνοτικών μειονοτικών ομάδων». Δυσανάλογα ποσοστά μόλυνσης από τον Covid-19 μεταξύ μειονοτήτων και φτωχότερων ανθρώπων αναφέρονται επίσης σε ολόκληρο τον κόσμο. Στη Βομβάη, για παράδειγμα, καταργήθηκαν ορισμένοι περιορισμοί στη μεταποίηση, τη γεωργία και την αυτοαπασχόληση στις 4 Μαΐου, για να μειωθεί το βάρος για τους φτωχούς και άτυπους εργαζόμενους στον τομέα που αποτελούν την πλειονότητα του εργατικού δυναμικού της Ινδίας.

Ειδικά στη Νέα Υόρκη τα ποσοστά θνησιμότητας από τον κορονοϊό για τους μαύρους και τους Λατινοαμερικανούς «ήταν σημαντικά υψηλότερα από εκείνα των λευκών (45,2%) ή των Ασιατών (34,5%)» ανέφεραν τα CDC.


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Τα θύματα της «πανδημίας του νερού» δεν θα γίνουν πρωτοσέλιδα
Εκείνοι που πεθαίνουν λόγω της «πανδημίας του νερού» είναι, φυσικά, φτωχοί. Δεν εμπορεύονται ούτε ταξιδεύουν διεθνώς, δεν έχουν δάνεια, δεν έχουν ασφάλιση.
Τα θύματα της «πανδημίας του νερού» δεν θα γίνουν πρωτοσέλιδα
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Η εκτροφή χοίρων «ενοχοποιείται» για την εξάπλωση του Covid-19
Στοιχεία ερευνών καταδεικνύουν μια χωρική συσχέτιση μεταξύ του αυξανόμενου αριθμού μολύνσεων Covid-19 και της εντατικής εκτροφής χοίρων στη Βραζιλία, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία.
Η εκτροφή χοίρων «ενοχοποιείται» για την εξάπλωση του Covid-19
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Σε άνθηση το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής
Tο έγκλημα του παράνομου εμπορίου της άγριας ζωής αποτελεί μείζονα απειλή για τη φύση και επηρεάζει όλες τις χώρες μέσω των επιπτώσεών του στη βιοποικιλότητα και την ανθρώπινη υγεία.
Σε άνθηση το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Ας μην περιμένουμε να μας... σώσει ο Covid-19
Με πολλές οικονομίες αδρανοποιημένες προκειμένου να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του κορονοϊού, οι άνθρωποι από το Πεκίνο έως το Λος Αντζελες ατενίζουν...
Ας μην περιμένουμε να μας... σώσει ο Covid-19
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Από δω ώς την Αμερική...
Μήπως θεωρείτε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι η μόνη που εκμεταλλεύεται την πανδημία καταθέτοντας εσπευσμένα το νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη για την «αναμόρφωση» της περιβαλλοντικής νομοθεσίας;
Από δω ώς την Αμερική...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας