• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.8°C / 22.9°C
  3 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 20.5°C
  0 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.5°C / 22.6°C
  1 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.0°C
  1 BF
  67%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 15.7°C / 20.5°C
  2 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.6°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 21.8°C
  1 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 22.7°C
  3 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 21.8°C
  4 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.7°C / 18.7°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 17.5°C / 19.9°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 21.7°C
  1 BF
  70%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 22.8°C
  2 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 17.7°C / 23.1°C
  1 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.4°C / 17.3°C
  2 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.1°C / 21.2°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  1 BF
  65%
AP PHOTO
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Από δω ώς την Αμερική...

 • A-
 • A+
Οι λομπίστες που προΐστανται στα αμερικανικά υπ. Εσωτερικών και Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος, την Υπηρεσία Δασών και εννοείται υπό την ανοχή έως και παρότρυνση του προέδρου Τραμπ αποδυναμώνουν κρίσιμους περιβαλλοντικούς νόμους και επιταχύνουν τις διαδικασίες γεωτρήσεων, εξορύξεων και υλοτομικών δραστηριοτήτων ακόμη και μέσα σε προστατευόμενες για τη βιοποικιλότητά τους περιοχές

Μήπως θεωρείτε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι η μόνη που εκμεταλλεύεται την πανδημία καταθέτοντας εσπευσμένα το νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη για την «αναμόρφωση» της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που αλλάζει άρδην την περιβαλλοντική προστασία της χώρας; Και ότι είναι η μόνη που ανοίγει διάπλατα τον δρόμο σε ιδιωτικές επενδύσεις εκμεταλλευόμενη το lockdown, ακόμη και μέσα σε προστατευόμενες για τη βιοποικιλότητά τους περιοχές;

Στην άλλη πλευρά του πλανήτη, η κυβέρνηση Τραμπ επιταχύνει τις προσπάθειές της, εν μέσω της πανδημίας του Covid-19, προκειμένου να αναθεωρήσει και να ανατρέψει τις νομοθετικές διατάξεις για την προστασία του περιβάλλοντος που θεσπίστηκαν επί εποχής Ομπάμα και να επεκτείνει την πρόσβαση της βιομηχανίας σε δημόσια εδάφη.

Το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Εσωτερικών, Ντέιβιντ Μπέρνχαρντ, που στο παρελθόν ήταν λομπίστας πετρελαϊκών εταιρειών, επιταχύνει τις προσπάθειες για να διευκολύνει την πραγματοποίηση γεωτρήσεων, εξορύξεων και υλοτομικών δραστηριοτήτων σε εύθραυστα δυτικά τοπία των ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, η αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), με επικεφαλής τον Αντριου Ουίλερ, ακόμη έναν λομπίστα της πετρελαϊκής βιομηχανίας που στηρίζεται από ισχυρούς παράγοντες της αμερικανικής βιομηχανίας, αποδυνάμωσε κρίσιμους περιβαλλοντικούς νόμους, ενώ τον Μάρτιο ανακοίνωσε τη διακοπή της παρακολούθησης των εκπομπών ρύπων στη χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid-19.

Αυτές οι κινήσεις φαίνεται να πραγματοποιούνται στο πλαίσιο μιας στρατηγικής που έχει χαραχτεί από συντηρητικούς οργανισμούς («δεξαμενές σκέψης») που προέτρεψαν τον Λευκό Οίκο να χρησιμοποιήσει την πανδημία ως δικαιολογία για τον περιορισμό ή την εξάλειψη των περιβαλλοντικών κανόνων και της περιβαλλοντικής εποπτείας, γράφει η εφημερίδα Guardian.

Ο πρόεδρος Τραμπ πρέπει να έχει «την ικανότητα να αναστέλλει δαπανηρές διατάξεις και χωρίς εκτεταμένη διαδικασία», σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Heritage Foundation, μιας συντηρητικής δεξαμενής σκέψης των ΗΠΑ που, ανάμεσα σε άλλα, έχει κατηγορηθεί και για παραπληροφόρηση σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

Η Μελίσα Ουάτσον, εκτελεστική διευθύντρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης Wilderness, κατηγορεί την κυβέρνηση Τραμπ ότι χρησιμοποιεί την πανδημία σαν προπέτασμα καπνού για να προωθήσει το πρόγραμμα της βιομηχανίας.

«Από την ανατροπή των κανονισμών για τη ρύπανση της EPA έως την προώθηση περισσότερων γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου και δυσχεραίνοντας τη δημόσια διαδικασία αξιολόγησης των αλλαγών στην περιβαλλοντική νομοθεσία, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ακολουθεί μια τακτική ταχείας διαδικασίας που αξίζει τον δημόσιο έλεγχο», επισήμανε.

Ενώ εκατομμύρια στρέμματα δημόσιων εκτάσεων σε ολόκληρη τη χώρα έχουν κλείσει για τους επισκέπτες εξαιτίας της πανδημίας, παραμένουν ανοιχτά σε εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Και παρά την πτώση των τιμών του πετρελαίου, η κρατική Υπηρεσία Διαχείρισης Γης ανακοίνωσε ότι δεν σχεδιάζει να ακυρώσει ή ακόμη και να μειώσει τον αριθμό των επικείμενων δημοπρασιών που θα παραδώσουν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δημόσιων γαιών στις δυτικές ΗΠΑ σε εταιρείες ενέργειας.

Στη γη των Ινδιάνων

ΑP PHOTO

Μία από τις πιο αμφιλεγόμενες πωλήσεις θα προσφέρει 150.000 στρέμματα, στη νότια Γιούτα, σε εταιρείες ενέργειας. Μερικά από τα αγροτεμάχια βρίσκονται σε απόσταση 800 μέτρων από το εθνικό πάρκο Canyonlands.

Και αυτά συμβαίνουν επειδή οι γεωτρήσεις σε ομοσπονδιακά εδάφη αποτελούν ένα κρίσιμο κομμάτι της ατζέντας «Κυριαρχία στην ενέργεια» του προέδρου Τραμπ για τη μεγιστοποίηση της εγχώριας παραγωγής ορυκτών καυσίμων.

Εκτός από τη διευκόλυνση της επέκτασης των εξορύξεων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε δημόσια εδάφη, το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα σχέδια για την «αναζωογόνηση» της αμερικανικής βιομηχανίας εξόρυξης και επεξεργασίας ουρανίου.

Ενα τέτοιο σχέδιο, λένε οι περιβαλλοντολόγοι, θέτει σε κίνδυνο το εθνικό πάρκο Γκραν Κάνιον και το εθνικό μνημείο Bears Ears, έναν ιερό τόπο για τους Ινδιάνους, με τεράστιο γεωλογικό και ιστορικό ενδιαφέρον.

Οι ανάγκες της βιομηχανίας ουρανίου σε νερό είναι σημαντικές. Ανάλογα με τη μέθοδο εξαγωγής, ένα ορυχείο μπορεί να απαιτεί εκατοντάδες, ακόμη και χιλιάδες λίτρα ανά λεπτό. Αυτές οι ανάγκες είναι ιδιαίτερα επαχθείς, δεδομένου ότι τα μεγαλύτερα αποθέματα ουρανίου βρίσκονται σε μερικά από τα πιο διψασμένα εδάφη της χώρας.

Ακόμη μία αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο στοχεύει τα δυτικά δάση, αναφέρει ο Guardian. Τον Μάρτιο, η Υπηρεσία Διαχείρισης Γης ανακοίνωσε μια πρόταση που θα επέτρεπε σε αυτήν και την Υπηρεσία Δασών των ΗΠΑ να καταστρέψουν μεγάλες εκτάσεις με αγροτεμάχια, με δάση κουκουναριών και αρκεύθων (είδος κέδρου) στις δυτικές ΗΠΑ, με ελάχιστη περιβαλλοντική ανασκόπηση – δηλαδή, μελέτη για τον εντοπισμό και την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών πτυχών αυτής της βίαιης επέμβασης.

Εκπομπές διοξειδίου

Αλλες πρόσφατες ενέργειες της κυβέρνησης Τραμπ απειλούν την ποιότητα του αέρα και του νερού και αναμένεται να επιφέρουν τη δραστική αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Στα τέλη Μαρτίου, το υπουργείο Μεταφορών και Προστασίας του Περιβάλλοντος ανακοίνωσε σχέδια για τη μείωση των ορίων απόδοσης καυσίμων που είχαν καθιερωθεί στην εποχή Ομπάμα.

Αναφερόμενη από την EPA ως «η μεγαλύτερη απορρυθμιστική πρωτοβουλία» της κυβέρνησης Ομπάμα, η μείωση των προτύπων απόδοσης καυσίμων θα οδηγήσει στην εκπομπή περίπου ενός δισεκατομμυρίου επιπλέον τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Νωρίτερα, η EPA είχε ανακοινώσει ότι θα αναστείλει την εφαρμογή των περιβαλλοντικών διατάξεων σε ό,τι αφορά τις εκπομπές ρύπων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επιτρέποντας στις βιομηχανίες –από διυλιστήρια πετρελαίου έως μικρούς κατασκευαστές– να... αυτοελέγχονται και να αποφεύγουν έτσι κυρώσεις, εάν μπορούν να αποδείξουν ότι οι παραβιάσεις στα όρια των εκπομπών τους ήταν κατά κάποιο τρόπο αποτέλεσμα της πανδημίας.

● Διαβάστε: «Στη σκιά της πανδημίας οι “λύκοι” χαίρονται», «Εφ.Συν.», 30/3/2020

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Οι ρυπογόνες βιομηχανίες αντλούν κέρδη από τον ιό
Οι γίγαντες του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, η μεταλλευτική βιομηχανία και οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας έχουν λάβει οικονομικές και νομοθετικές διευκολύνσεις για την ανάκαμψη από την πανδημία.
Οι ρυπογόνες βιομηχανίες αντλούν κέρδη από τον ιό
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Αυτοί που ρυπαίνουν... κατά συρροή τον πλανήτη
Με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα -παρά την αυξανόμενη διεθνή ανησυχία για το κλίμα- να αυξάνονται σταθερά, αξίζει να ρίξει κανείς μια ματιά στις χώρες που ευθύνονται για τους ρύπους αυτούς για να βρει......
Αυτοί που ρυπαίνουν... κατά συρροή τον πλανήτη
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Οι κρυφές παρενέργειες του «Χάρβεϊ»
​Τα πάντα στο Τέξας είναι μεγάλα, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των χημικών βιομηχανιών, των διυλιστηρίων και άλλων βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Ετσι, όταν μία από τις χειρότερες καταιγίδες στην αμερικανική...
Οι κρυφές παρενέργειες του «Χάρβεϊ»
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Κάθε πέρσι και «καλύτερα»
Πέρυσι, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες ήταν οι υψηλότερες στα 137 χρόνια που τηρούνται αρχεία, με το 2016 να αναδεικνύεται το θερμότερο έτος στην Ιστορία και το τρίτο συνεχόμενο έτος που σπάει το ρεκόρ υψηλής...
Κάθε πέρσι και «καλύτερα»
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Μεγαλύτερος χαμένος το περιβάλλον
Τι μπορεί να συμβεί όταν αναλαμβάνει τα ηνία της δεύτερης πιο ρυπαίνουσας χώρας του πλανήτη ένας άνθρωπος που πιστεύει ότι «η αλλαγή του κλίματος είναι ένας μύθος κατασκευασμένος από τους Κινέζους»; Μάλλον, τα...
Μεγαλύτερος χαμένος το περιβάλλον
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Δικαίωμα στην παραβίαση του νόμου
Μπορούν κάποιοι να παρανομήσουν για να σταματήσουν την κλιματική αλλαγή δίχως να υποστούν τις συνέπειες του νόμου; Σαφώς και μπορούν, υποστηρίζουν πέντε ακτιβιστές στις ΗΠΑ και αυτό ακριβώς υποστήριξαν και στο...
Δικαίωμα στην παραβίαση του νόμου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας