Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Προάγγελος δεινών ο καυτός Ιούνιος

Αλάσκα, 5 Ιουλίου 2019. Εικόνες από το εγγύς μέλλον.

AP Photo/Mark Thiessen
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προάγγελος δεινών ο καυτός Ιούνιος

  • A-
  • A+
Σύμφωνα με νέα έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα, η αύξηση του θερμικού στρες, που προκαλείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη, αναμένεται να οδηγήσει σε παγκόσμιες απώλειες στην παραγωγικότητα που αντιστοιχούν σε 80 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης το 2030.

Ενα ασυνήθιστα πρώιμο και εξαιρετικά έντονο κύμα καύσωνα έφερε νέα θερμοκρασιακά ρεκόρ στην ηπειρωτική Ευρώπη, η οποία βίωσε τον πιο καυτό Ιούνιο στην ιστορία της, με τη μέση θερμοκρασία να ανέρχεται έως και δύο βαθμούς Κελσίου πάνω από τη φυσιολογική.

Οι υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν μια σοβαρή απειλή για την υγεία των ανθρώπων, τη γεωργία και το περιβάλλον, ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι έγκαιρες προειδοποιήσεις για τους κινδύνους του καύσωνα περιόρισαν με επιτυχία τον αριθμό των νεκρών.

Τέτοιοι καύσωνες είναι «συνεπείς» με τα κλιματικά σενάρια που προβλέπουν πιο συχνούς, παρατεταμένους και έντονους καύσωνες, καθώς οι συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου οδηγούν σε αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών.

Δυστυχώς, πέραν του πρωτόγνωρου κύματος καύσωνα στην Ευρώπη, ο φετινός Ιούνιος ήταν και ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία για την κλιματική αλλαγή Copernicus, ο υδράργυρος ανέβηκε περίπου 0,1 βαθμό Κελσίου ψηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο θερμότερο Ιούνιο στην Ιστορία, αυτόν του 2016.

Και «ένα κύμα έντονου καύσωνα συμβαίνει τουλάχιστον 10 φορές πιο συχνά σήμερα από ό,τι πριν από έναν αιώνα», αναφέρουν επιστήμονες του δικτύου World Weather Attribution.

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, πέντε μέρες ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών ακολουθήθηκαν από μέρες με ρεκόρ θερμοκρασιών στα ανατολικά της Γηραιάς Ηπείρου. Αυτό οδήγησε τον υδράργυρο στο σύνολο του μήνα να είναι περίπου έναν βαθμό πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ που καταγράφηκε τον Ιούνιο, το 1999, και περίπου έναν βαθμό υψηλότερα σε σχέση με το αναμενόμενο σε ό,τι αφορά την τάση των τελευταίων δεκαετιών.

Στη Γαλλία καταγράφηκε στις 28 Ιουνίου ένα νέο εθνικό ρεκόρ θερμοκρασίας 45,9 βαθμών Κελσίου στην πόλη Gallargues-le-Montueux που βρίσκεται νότια της χώρας - μια θερμοκρασία φυσιολογική για τον Αύγουστο στην Κοιλάδα του Θανάτου στις ΗΠΑ. Δύο άλλοι σταθμοί ανέφεραν θερμοκρασία επίσης πάνω από 45 βαθμούς, ενώ σε ακόμη 13 έσπασε το προηγούμενο εθνικό ρεκόρ των 44,1 βαθμών που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια του καύσωνα του Αυγούστου 2003.

Η Ισπανία ανέφερε επίσης θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών από τις 27 έως τις 30 Ιουνίου. Στη Γερμανία, στις 30 Ιουνίου, καταγράφηκε νέο ρεκόρ Ιουνίου με τον υδράργυρο να φτάνει τους 39,6 βαθμούς Κελσίου. Νέα ρεκόρ θερμοκρασίας κατέγραψαν 243 σταθμοί με 35 βαθμούς ή παραπάνω. Και η Αυστρία είχε τον θερμότερο Ιούνιο με 4,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.

Στην Ελβετία, οι περισσότεροι από τους μισούς σταθμούς παρακολούθησης κατέγραψαν ρεκόρ θερμοκρασίας για τον Ιούνιο και έξι κατέγραψαν απόλυτα ρεκόρ, μεταξύ των οποίων και στο Νταβός σε ύψος 1.594 μέτρων με θερμοκρασία 29,8 βαθμών Κελσίου. Ρεκόρ θερμοκρασιών για τον Ιούνιο καταγράφηκαν στην Τσεχία, την Πολωνία και την Ουγγαρία.

Το κύμα καύσωνα στην Ευρώπη ακολουθεί ακραία επεισόδια θερμότητας μέσα στο 2019 στην Αυστραλία, την Ινδία, στο Πακιστάν και σε τμήματα της Μέσης Ανατολής. Μεταξύ του 2000 και του 2016 ο αριθμός των ανθρώπων που εκτέθηκαν παγκοσμίως σε καύσωνα αυξήθηκε κατά περίπου 126 εκατομμύρια.

Νέο θερμοκρασιακό ρεκόρ καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα και στην Αλάσκα, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 32 βαθμούς στο Ανκορατζ, όταν η μέγιστη μέση θερμοκρασία αυτή την εποχή κυμαίνεται στους 18,3 βαθμούς Κελσίου.

Επιπτώσεις στην εργασία

Σύμφωνα με νέα έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα, η αύξηση του θερμικού στρες, που προκαλείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη, αναμένεται να οδηγήσει σε παγκόσμιες απώλειες στην παραγωγικότητα που αντιστοιχούν σε 80 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης το 2030.

Το θερμικό στρες αναφέρεται στη θερμότητα που υπερβαίνει αυτήν που το ανθρώπινο σώμα μπορεί να ανεχθεί χωρίς να υποστεί βλάβη. Γενικά, συμβαίνει σε θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών Κελσίου, σε υψηλή υγρασία.

Η υπερβολική θερμότητα κατά τη διάρκεια της εργασίας αποτελεί κίνδυνο για την υγεία στην εργασία, περιορίζει τις φυσικές λειτουργίες και τις ικανότητες των εργαζομένων, την ικανότητα εργασίας και, συνεπώς, την παραγωγικότητα. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε θερμοπληξία, η οποία μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Οι προβολές, που βασίζονται σε αύξηση της θερμοκρασίας παγκοσμίως κατά 1,5 βαθμό Κελσίου μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα, υποδηλώνουν ότι το 2030 το 2,2% των συνολικών ωρών εργασίας παγκοσμίως θα χαθεί λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών. Αυτό ισοδυναμεί με παγκόσμιες οικονομικές απώλειες ύψους 2.400 δισ. δολαρίων.

Η έκθεση προειδοποιεί ότι η εργασία στη γεωργία και στον κατασκευαστικό τομέα θα επηρεαστεί εντονότερα από το θερμικό στρες. Ο αντίκτυπος θα είναι άνισα κατανεμημένος σε όλο τον κόσμο. Οι περιοχές που χάνουν τις περισσότερες ώρες εργασίας αναμένεται να είναι η Νότια Ασία και η Δυτική Αφρική, όπου περίπου το 5% των ωρών εργασίας αναμένεται να χαθεί το 2030, αντιστοιχώντας σε περίπου 43 εκατομμύρια και εννέα εκατομμύρια θέσεις εργασίας, αντίστοιχα.

Επιπλέον, οι άνθρωποι στις φτωχότερες περιφέρειες θα υποστούν τις σημαντικότερες οικονομικές απώλειες, ιδίως επειδή έχουν λιγότερους πόρους για να προσαρμοστούν αποτελεσματικά στις αυξημένες θερμοκρασίες.

Επομένως, οι οικονομικές απώλειες από το θερμικό στρες θα ενισχύσουν το ήδη υπάρχον οικονομικό μειονέκτημα, ιδίως τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας, την άτυπη και ευάλωτη απασχόληση και την έλλειψη κοινωνικής προστασίας.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Τα καλοκαίρια μας καυτά και πιο ζεστοί οι χειμώνες
Η κλιματική αλλαγή πλήττει με ταχύτητα την Ευρώπη όπως διαπιστώνει η Αμερικανική Γεωφυσική Ενωση. Βαίνουμε ολοταχώς προς μια εποχή με λιγότερο κρύους χειμώνες και εξαντλητικούς καύσωνες τα καλοκαίρια.
Τα καλοκαίρια μας καυτά και πιο ζεστοί οι χειμώνες
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Επιταχύνονται οι επιπτώσεις από την αλλαγή του κλίματος
Ακρως ανησυχητικά τα ευρήματα από τη νέα έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού για τις επιπτώσεις από την υπερθέρμανση του πλανήτη, φαινόμενο που εξελίσσεται ραγδαία από την αρχή του αιώνα.
Επιταχύνονται οι επιπτώσεις από την αλλαγή του κλίματος
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Η κλιματική αλλαγή σκοτώνει
Τις δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη δημόσια υγεία, καθώς και τις δεινές συνέπειες που μας περιμένουν αποκαλύπτει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet» μεταξύ άλλων, στην...
Η κλιματική αλλαγή σκοτώνει
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Ο υδράργυρος χτύπησε κόκκινο
Κατά τη διάρκεια του Μαΐου, η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια του εδάφους και των ωκεανών ήταν κατά 0,87 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα. Αυτή ήταν η υψηλότερη θερμοκρασία για τον Μάιο...
Ο υδράργυρος χτύπησε κόκκινο
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Ενας πλανήτης-καμίνι
Η πρώτη ολοκληρωμένη επιστημονική παγκόσμια αξιολόγηση για τους καύσωνες αποκαλύπτει ότι σχεδόν σε κάθε μέρος του κόσμου οι καύσωνες αυξάνονται σε συχνότητα και διάρκεια από τη δεκαετία του 1950.
Ενας πλανήτης-καμίνι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας