• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.6°C / 16.2°C
  0 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 15.2°C
  0 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.0°C / 15.7°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 9.7°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.9°C / 14.6°C
  2 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.3°C / 8.4°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 15.6°C
  2 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 18.8°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.8°C / 19.1°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  0 BF
  69%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 10.9°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.5°C / 12.3°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.8°C / 19.8°C
  2 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 16.4°C
  0 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 11.0°C / 14.9°C
  1 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.7°C / 15.3°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  0 BF
  81%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πόσο επιβαρύνει τη φύση η βιομηχανία της μόδας

 • A-
 • A+
Από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) θεωρείται η δεύτερη πιο ρυπογόνος στον κόσμο. Οσον αφορά τις εκπομπές άνθρακα, η βιομηχανία είναι υπεύθυνη για περισσότερες από όλες τις εκπομπές που προέρχονται από τις διεθνείς πτήσεις και τη θαλάσσια ναυτιλία μαζί.

Το κρυφό κόστος της βιομηχανίας της μόδας που πληρώνει η μητέρα φύση –το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερο από την τιμή– μπορεί να το διαπιστώσει κανείς αν αναλογιστεί ότι χρειάζονται περίπου 7.500 λίτρα νερού για να δημιουργηθεί ένα μόνο τζιν. Αυτό ισοδυναμεί με την ποσότητα νερού που καταναλώνει ο μέσος άνθρωπος για περίοδο επτά ολόκληρων ετών.

Κι αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές εκπληκτικές διαπιστώσεις που προκύπτουν από πρόσφατη περιβαλλοντική έρευνα. Οταν σκεφτόμαστε ποιες βιομηχανίες έχουν βλαβερές συνέπειες για το περιβάλλον μπορεί να μας έρθουν στον νου ο κατασκευαστικός κλάδος, ο ενεργειακός, οι μεταφορές, ακόμη και η παραγωγή τροφίμων.

Ομως, η βιομηχανία της μόδας θεωρείται από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) η δεύτερη πιο ρυπογόνος βιομηχανία στον κόσμο.

Σύμφωνα με την UNCTAD, περίπου 93 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού -αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες πέντε εκατομμυρίων ανθρώπων- χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία της μόδας ετησίως και περίπου μισό εκατομμύριο τόνοι μικροϊνών, που ισοδυναμούν με τρία εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, φτάνει πλέον στον ωκεανό κάθε χρόνο.

Οσον αφορά τις εκπομπές άνθρακα, η βιομηχανία είναι υπεύθυνη για περισσότερες από όλες τις εκπομπές που προέρχονται από τις διεθνείς πτήσεις και τη θαλάσσια ναυτιλία μαζί.

Φτηνό εργατικό δυναμικό

Το κυρίαρχο επιχειρηματικό μοντέλο σε αυτόν τον τομέα είναι αυτό της «ταχείας μόδας», όπου σχεδιαστές και κατασκευαστές ρούχων αλλάζουν τις συλλογές τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα και τα προωθούν σε πολύ οικονομικές τιμές, αφού παράγονται σε χώρες με πολύ φτηνό εργατικό δυναμικό (Κίνα, Ινδία, Μπανγκλαντές) με υλικά χαμηλής ποιότητας.

Αυτή η τάση ενθαρρύνει τους καταναλωτές να αγοράζουν και να απορρίπτουν συχνά τα ρούχα και πολλοί εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ, αναγνωρίζουν ότι είναι υπεύθυνη για πληθώρα αρνητικών κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Πόσο μάλλον αν ληφθεί υπόψη ότι, μεταξύ 2000 και 2014, η παραγωγή ειδών ένδυσης διπλασιάστηκε και ότι η ζήτηση για ρούχα αναμένεται να αυξηθεί κατά 2% ετησίως. Και το πρόβλημα μεγιστοποιείται καθώς δεν είναι εντυπωσιακό μόνο το γεγονός ότι ο μέσος άνθρωπος αγοράζει 60% περισσότερα είδη ρουχισμού απ’ ό,τι πριν από 15 χρόνια, αλλά και το ότι, σύμφωνα με την έκθεση «2019 State of Fashion» της εταιρείας συμβούλων McKinsey, τα κρατά μόνο στο μισό διάστημα.

Μόνο το πλύσιμο των ρούχων μας απελευθερώνει πλαστικές μικροΐνες και άλλους ρύπους στο περιβάλλον, μολύνοντας τους ωκεανούς μας και το πόσιμο νερό, προειδοποιεί το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP) και προσθέτει ότι περίπου το 20% της παγκόσμιας βιομηχανικής ρύπανσης των υδάτων προέρχεται από τη βαφή και την υφαντική επεξεργασία.

Επιπλέον, το εξειδικευμένο τμήμα του παγκόσμιου οργανισμού αναφέρει ότι από τις συνολικές εισροές ινών που χρησιμοποιούνται για τα είδη ένδυσης, το 87% αποτεφρώνεται ή αποστέλλεται σε χώρους υγειονομικής ταφής. Συνολικά, ένα φορτηγό απορριμμάτων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων απορρίπτεται ή αποτεφρώνεται κάθε δευτερόλεπτο!

Σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι περιβαλλοντικά και κοινωνικά καταστρεπτικές πρακτικές της βιομηχανίας μόδας, 10 διαφορετικές οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών ίδρυσαν τον Μάρτιο τη Συμμαχία των Ηνωμένων Εθνών για Βιώσιμη Μόδα, κατά τη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Περιβάλλον στο Ναϊρόμπι.

Η Ελίζα Τόντα, επικεφαλής της Μονάδας Κατανάλωσης και Παραγωγής του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ, που συμμετέχει στη Συμμαχία, εξήγησε την ανάγκη του επείγοντος της δημιουργίας του: «Η παγκόσμια παραγωγή ενδυμάτων και υποδημάτων παράγει το 8% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και με την παραγωγή συγκεντρωμένη στην Ασία, ο κλάδος εξαρτάται κυρίως από τον λιθάνθρακα και το φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας. Αν συνεχίσουμε με την προσέγγιση του “business-as-usual”, οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου από τη βιομηχανία της μόδας αναμένεται να αυξηθούν κατά 50% περίπου μέχρι το 2030».

Για το... κάτι παραπάνω

Το UNEP αναφέρει ότι η προώθηση της αλλαγής των τρόπων κατανάλωσης, μέσω ενεργειών όπως η καλύτερη φροντίδα των ρούχων, τα προγράμματα ανακύκλωσης και επιστροφής, μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο και ότι ο διπλασιασμός του χρόνου που χρησιμοποιούμε κάθε είδους ρούχα θα μπορούσε να μειώσει κατά το ήμισυ τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της βιομηχανίας μόδας.

Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, τόσο οι έμποροι όσο και οι καταναλωτές θα πρέπει να συμφωνήσουν ότι, για χάρη του πλανήτη, όσον αφορά τη μόδα, το λιγότερο είναι… κάτι παραπάνω.

Και υπενθυμίζει ότι η μόδα σήμερα περιστρέφεται γύρω από την εμμονή με την εξωτερική εικόνα και την εμφάνιση. Σπάνια οι καταναλωτές λαμβάνουν υπόψη τι υπάρχει στο εσωτερικό: εκατοντάδες χιλιάδες ίνες που συνθέτουν τα ρούχα μας και έχουν οδηγήσει σε έναν εκτιμώμενο αριθμό 1,4 εκατομμυρίων τρισεκατομμυρίων πλαστικών ινών στους ωκεανούς.

Αλλά, πέρα από τις ευθύνες των καταναλωτών στους οποίους όλοι τα «ρίχνουν» όλα –παρότι η πηγή του προβλήματος ξεκινά από το οικονομικό μοντέλο που κυριαρχεί στον πλανήτη– υπάρχει και κάτι τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό: σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, η βιομηχανία της μόδας ασκεί σημαντική εξουσία.

Αξίζει 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια και απασχολεί περίπου 300 εκατομμύρια ανθρώπους, αν και κακοπληρωμένους στον τομέα της παραγωγής. Είναι λογικό να αναρωτιέται κανείς ποιος θα τολμούσε να υποχρεώσει αυτόν τον γίγαντα να μετακινηθεί από την πορεία του.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Τα ψέματα περί αειφορίας της βιομηχανίας της μόδας
Tο σημερινό αποτύπωμα άνθρακα της βιομηχανίας της μόδας είναι πάνω από το 8% των συνολικών παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, μεγαλύτερο και από αυτό που προκαλούν όλες οι διεθνείς μετακινήσεις.
Τα ψέματα περί αειφορίας της βιομηχανίας της μόδας
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Κάθε πέρσι και «καλύτερα»
Πέρυσι, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες ήταν οι υψηλότερες στα 137 χρόνια που τηρούνται αρχεία, με το 2016 να αναδεικνύεται το θερμότερο έτος στην Ιστορία και το τρίτο συνεχόμενο έτος που σπάει το ρεκόρ υψηλής...
Κάθε πέρσι και «καλύτερα»
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Μπροστά στο κέρδος, τι είναι η ανθρώπινη ζωή;
Αν και η διάλυση των παροπλισμένων πλοίων θα μπορούσε να γίνεται με ασφάλεια σε ειδικές εγκαταστάσεις ανακύκλωσης, οι πλοιοκτήτες -και ιδιαίτερα οι Ελληνες- επιλέγουν να τα διαλύουν σε χώρες όπως το...
Μπροστά στο κέρδος, τι είναι η ανθρώπινη ζωή;
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Πόσο κοστολογείται η φύση;
Το ζήτημα της κεφαλαιοποίησης της φύσης με απόλυτα οικονομικούς όρους επανήλθε στην επικαιρότητα με μια έκθεση 600 σελίδων.
Πόσο κοστολογείται η φύση;
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Δύο διαρροές πετρελαίου «πνίγουν» τον πλανήτη μας
Δύο περιβαλλοντικές καταστροφές -η μία σε εξέλιξη και η άλλη έτοιμη να εκραγεί- απειλούν δύο διαφορετικές περιοχές του πλανήτη, δίχως να έχουν γίνει ιδιαίτερα γνωστές αφού εν μέσω πανδημίας.
Δύο διαρροές πετρελαίου «πνίγουν» τον πλανήτη μας
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Οι ρυπογόνες βιομηχανίες αντλούν κέρδη από τον ιό
Οι γίγαντες του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, η μεταλλευτική βιομηχανία και οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας έχουν λάβει οικονομικές και νομοθετικές διευκολύνσεις για την ανάκαμψη από την πανδημία.
Οι ρυπογόνες βιομηχανίες αντλούν κέρδη από τον ιό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας