Η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σέινμπαουμ παρενοχλήθηκε και μάλιστα σε ζωντανή μετάδοση από έναν άνδρα, ενώ μιλούσε με πολίτες στους δρόμους της Πόλης του Μεξικού. Το συμβάν έθεσε σοβαρά ζητήματα σχετικά το μέγεθος του έμφυλου προβλήματος των σεξουαλικών παρενοχλήσεων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες.
Στο σοκαριστικό βίντεο, φαίνεται ένας άνδρας να προσπαθεί να φιλήσει παραβιαστικά την πρόεδρο στο λαιμό, να την αγκαλιάσει παραβιαστικά από πίσω και να αγγίξει παραβιαστικά το στήθος της, ενώ αυτή απομακρύνει τα χέρια του και γυρίζει να τον κοιτάξει. Τελικά, κυβερνητικός αξιωματούχος παρενέβη και περιόρισε τον δράστη. Καθώς ο άνδρας απομακρύνεται, η Σέινμπαουμ φαίνεται αμήχανα και να λέει: «Μην ανησυχείτε». Η κρατική αστυνομία επιβεβαίωσε αργότερα ότι ο άνδρας είχε συλληφθεί, σύμφωνα με τον Guardian.
Σύμφωνα με μεξικανούς αναλυτές, το περιστατικό απέδειξε ότι καμία γυναίκα δεν είναι ασφαλής στη χώρα. «Ακόμα και αν είσαι πρόεδρος, οποιοσδήποτε άνδρας πιστεύει ότι έχει το δικαίωμα να σε αγγίξει», δήλωσε η Καταλίνα Ρουίζ-Ναβάρο, δημοσιογράφος του φεμινιστικού μέσου ενημέρωσης Volcánicas. «Όταν ρωτούν τι είναι το πατριαρχικό σύστημα, αυτό είναι».
«Ελπίζουμε ότι η προεδρία θα ασκήσει δίωξη και ότι η πρόεδρος θα στείλει ένα σαφές μήνυμα: κανένας άνδρας δεν έχει το δικαίωμα να φιλήσει ή να αγγίξει μια γυναίκα χωρίς τη συγκατάθεσή της», έγραψε η Αλεχάντρα Εσκομπάρ, διευθύντρια σύνταξης του μεξικανικού περιοδικού Etcétera, στο X. «Ας χρησιμεύσει αυτό και ως ένδειξη για τους βοηθούς της: δεν είναι αποδεκτό να είναι τόσο εκτεθειμένη».
Πέρα από την έμφυλη διάσταση του ζητήματος, η πολιτική βία είναι επίσης σε έξαρση στη χώρα. Οι αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης γίνονται πολύ συχνότερα στόχος, ωστόσο και οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κεντρικής πολιτικής σκηνής δεν εξαιρούνται από τον κίνδυνο. Η Σέινμπαουμ έζησε μια τρομακτική εμπειρία πέρυσι όταν, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας της στην πολιτεία Τσιάπας, μασκοφόροι άνδρες σταμάτησαν το όχημά της και της ζήτησαν να αντιμετωπίσει την πολιτική βία.
? A drunk man tried to kiss the President of Mexico on the neck and grab her chest
Claudia Sheinbaum calmly pushed him away, after which security intervened.
Just a few days ago, the mayor of Uruapan, Carlos Manso, was shot dead in Mexico — right in the city’s central square,… pic.twitter.com/BpnwsIVvtv
— NEXTA (@nexta_tv) November 5, 2025
