Να ανεγείρει και δεύτερο φράκτη στα νότια σύνορά της θέλει η Βουδαπέστη προκειμένου να κρατήσει μακριά πρόσφυγες και μετανάστες, εάν η κατάσταση επιδεινωθεί φέτος ή την ερχόμενη χρονιά, σύμφωνα με τον προσωπάρχη του ακροδεξιού πρωθυπουργού, Βίκτορ Ορμπάν.
Σε συνέντευξη Τύπου ο Γιάνος Λαζάρ δήλωσε σήμερα πως η ουγγρική κυβέρνηση σχεδιάζει να δημιουργήσει καταυλισμούς με κοντέινερ στα νότια σύνορα, στους οποίους θέλει να κρατεί τους μετανάστες για όσο διάστημα εξετάζονται οι αιτήσεις τους για άσυλο.
Ο ίδιος σημείωσε πως σχεδόν 600 μετανάστες στην Ουγγαρία περιμένουν να ολοκληρωθεί η επεξεργασία των αιτήσεών τους για άσυλο, οι περισσότεροι σε ανοικτούς καταυλισμούς.
Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι οι πρόσφυγες αυτοί δημιουργούν «κίνδυνο για την ασφάλεια». Στόχος των ουγγρικών αρχών είναι να περιορίσουν τις κινήσεις τους κρατώντας τους στα σύνορα.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος φράχτης σηκώθηκε στα σύνορα με τη Σερβία με μήκος 175 χιλιόμετρα και ύψος 4 μέτρων . Για την αποπεράτωση του οποίου είχαν επιστρατευτεί μέχρι και κρατούμενοι φυλακών.
Ο ΟΗΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης έχουν επικρίνει δημόσια τον επίμαχο νόμο για ανύψωση φράκτη και χορήγηση ασύλου με το επιχείρημα ότι αποδυναμώνει την προστασία των προσφύγων στην Ουγγαρία.
