Πολλές φορές το ενδιαφέρον δεν βρίσκεται τόσο στα πολιτικά ντιμπέιτ όσο στην επόμενη μέρα.
Αυτό ισχύει και για το μεγάλο προεκλογικό ντιμπέιτ της Δευτέρας ανάμεσα στους αρχηγούς των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της Ισπανίας.
Αυτή καθεαυτή η τηλεμαχία, η πρώτη και τελευταία ανάμεσα στους τέσσερις, ήταν κατά γενική ομολογία πλαδαρή, χωρίς εξάρσεις ούτε ιδιαίτερες «ειδήσεις».
Ο Ραχόι, ο οποίος τελικά αναθεώρησε την αρνητική του θέση για το ντιμπέιτ, φαίνεται ότι απλά «διασώθηκε».
Από την προχθεσινή τηλεοπτική μάχη όμως βγήκε χωρίς δυνητικούς συμμάχους, θεωρητικά πάντα.
Ο Αλμπέρτ Ριβέρα, ο αρχηγός των Ciudadanos, του είπε ότι αποκλείεται να συμμαχήσει μετεκλογικά με το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) αν δεν αποχωρήσει από την ηγεσία.
Ο δε αρχηγός των Σοσιαλιστών (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ τον κατηγόρησε ότι ηγείται ενός κόμματος «με μαύρα ταμεία».
Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας του Podemos έτεινε για ακόμα μια φορά χείρα συνεργασίας προς τον Σάντσεθ.
Αυτός, ωστόσο, χωρίς να διευκρινίσει ποια στάση θα κρατήσει μετά τις 26 Ιουνίου, επέρριψε στο Podemos το ναυάγιο της προσπάθειας για σχηματισμό κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα, σε μια απόπειρα συσπείρωσης της εκλογικής βάσης του PSOE, που παραμένει καθηλωμένο στην «ντροπιαστική» τρίτη θέση, πίσω από τους Unidos Podemos.
Οσο για τον «νικητή» του ντιμπέιτ, το κοινό μίλησε.
Με εξαίρεση τις δεξιές εφημερίδες «El Mundo» και «ABC», οι αναγνώστες των οποίων βεβαιώνουν πως κέρδισε ο Ραχόι, στα διαδικτυακά γκάλοπ που πραγματοποίησαν χθες τα μεγάλα ΜΜΕ αδιαφιλονίκητος νικητής ήταν ο Πάμπλο Ιγκλέσιας.
Αυτό το αποτέλεσμα έδωσαν το τηλεοπτικό κανάλι Telecinco, η Cadena SΕR, το μεγαλύτερο ιδιωτικό ραδιόφωνο της Ισπανίας και οι εφημερίδες «El Pais», «Periodico», «Diario», «Espanol», «Confidencial».
Η χθεσινή μέρα έκρυβε άλλη μια ευχάριστη έκπληξη για τον Ιγκλέσιας.
Σύμφωνα με έρευνα του καταλανικού Κέντρου Κοινωνικών Μελετών και Κοινής Γνώμης GESOP που δημοσίευσε η εφημερίδα Periodico, ο συνασπισμός Podemos – Ενωμένης Αριστεράς ανεβαίνει μισή μονάδα και μειώνει την απόστασή του από το Λαϊκό Κόμμα.
Το PP του Ραχόι κερδίζει 0,1% σε σχέση με γκάλοπ του ίδιου ινστιτούτου που είχε δημοσιευτεί την περασμένη Δευτέρα και αγγίζει το 28% στην πρόθεση ψήφου.
Το Unidos Podemos σκαρφαλώνει από το 24,5% στο 24,9% ενώ το PSOE και το Ciudadanos παρουσιάζουν πτωτικές τάσεις.
Με αυτά τα αποτελέσματα, μια δυνάμει συμμαχία Ριζοσπαστικής Αριστεράς και Σοσιαλιστών θα συγκέντρωνε συνολικά 174 έδρες, μόλις μια ανάσα από την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών.
Αντίθετα, το σύνολο των εδρών ΡΡ και Ciudadanos δεν ξεπερνά τις 159.
Αυτό σημαίνει ότι ο Ραχόι θα χρειαζόταν είτε την αποχή του Σοσιαλιστικού Κόμματος από την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή για να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, είτε μια λύση «μεγάλου συνασπισμού» με τον Σάντσεθ.
