Με σκληρά λόγια για τη Ρωσία και τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέλαβε χθες ως νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ο Μαρκ Ρούτε. Ο Ολλανδός πρώην πρωθυπουργός που χθες πήρε τη σκυτάλη από τον επί 10 χρόνια επικεφαλής της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, δεν βρήκε πάντως λέξη να πει για τη Μέση Ανατολή και τα όσα την ίδια ώρα συνέβαιναν στον Λίβανο.
Ο Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος «πρέπει να αντιληφθεί» πως το ΝΑΤΟ «δεν θα υποχωρήσει στην Ουκρανία». «Οφείλουμε να επικεντρωθούμε στην πολεμική προσπάθεια. Οσο περισσότερο βοηθήσουμε την Ουκρανία τόσο νωρίτερα θα τελειώσει ο πόλεμος», τόνισε ο νέος γ. γραμματέας, συμπληρώνοντας ότι το δικαίωμα αυτοάμυνας της Ουκρανίας «δεν τελειώνει στα σύνορα». Ο ίδιος αναγνώρισε ότι η κατάσταση στο ουκρανικό μέτωπο είναι δύσκολη, αλλά πρόσθεσε ότι τα εδαφικά κέρδη που επιτυγχάνει η Ρωσία έχουν υψηλό κόστος γι’ αυτήν. Την ίδια ώρα, η Ε.Ε. προσπαθούσε να εκδώσει ένα κοινό ανακοινωθέν για τον Λίβανο, όπως άλλωστε είχε «υποσχεθεί» τη Δευτέρα ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ. Ωστόσο, μία χώρα, η Τσεχία, δεν έδωσε τη συγκατάθεσή της και τελικά δεν μπόρεσε να εκδοθεί το κείμενο ως κοινή θέση της Ε.Ε. Ο Μπορέλ το παρουσίασε ως δική του δήλωση.
«Η Ευρωπαϊκή Ενωση κάνει έκκληση εκ νέου για άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ και τα δύο μέρη να δεσμευτούν για την πλήρη και συμμετρική εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής επιστροφή των εκτοπισμένων πληθυσμών και από τις δύο πλευρές ως μέρος μιας ευρύτερης διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων». Ο Μπορέλ εξέφρασε τη λύπη του για τις πολλές απώλειες αμάχων στον Λίβανο, την καταστροφή πολιτικών υποδομών με σχετικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και τον υψηλό αριθμό εσωτερικά εκτοπισμένων και από τις δύο πλευρές και τόνισε ότι η Ε.Ε. ζητεί για άλλη μία φορά τον σεβασμό του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου σε όλες τις περιστάσεις. «Τα όπλα πρέπει τώρα να σιωπήσουν και η φωνή της διπλωματίας να μιλήσει και να ακουστεί από όλους», τόνισε. Ο ίδιος επανέλαβε ότι η κυριαρχία τόσο του Ισραήλ όσο και του Λιβάνου πρέπει να είναι εγγυημένη, υπογραμμίζοντας ότι «οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική επέμβαση θα επιδείνωνε δραματικά την κατάσταση. Η Ε.Ε. ανησυχεί για τους κινδύνους περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης σε ολόκληρη την περιοχή και προτρέπει όλα τα μέρη στην περιοχή να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση προς το συμφέρον της αποκλιμάκωσης».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας