Περισσότεροι από 90 άνθρωποι συνελήφθησαν χθες μετά τα επεισόδια ακροδεξιών, που έγιναν σε πολλές πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου και αποτελούν το χειρότερο ξέσπασμα ταραχών εδώ και μια δεκαετία στη χώρα.
Ρατσιστές προχώρησαν σε κινητοποιήσεις κατά των μεταναστών και των μουσουλμάνων μετά τις ψευδείς πληροφορίες ότι ο 17χρονος, που κατηγορείται για την επίθεση με θύματα τρία κορίτσια στο Σάουθπορτ, είναι μουσουλμάνος, «παράνομος» μετανάστης, ενώ είχε γεννηθεί στη Βρετανία.
Οι διαδηλωτές πέταξαν μπουκάλια, λεηλάτησαν καταστήματα και επιτέθηκαν σε αστυνομικούς σε περιοχές, όπως το Λίβερπουλ, το Μπλάκπουλ και το Μπέλφαστ. Άλλοι εκσφενδόνισαν τούβλα εναντίον αστυνομικών στο Στόουκ-ον-Τρεντ, άλλοι πέταξαν πυροτεχνήματα στο Μπέλφαστ, άλλοι έσπασαν τα παράθυρα ξενοδοχείου στέγασης μεταναστών στο Μπρίστολ.
Σε πολλές πόλεις έγιναν συγκρούσεις μεταξύ ακροδεξιών και αντιφασιστών, ενώ αρκετοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Περίπου 150 άνθρωποι φώναζαν ρατσιστικά συνθήματα στο Λιντς αλλά ήταν πολλοί περισσότεροι οι εκατοντάδες, που απαντούσαν στους «ναζί να φύγουν από τους μας».
Η αστυνομία εκτίμησε ότι είναι πιθανή η περαιτέρω βία τις επόμενες ημέρες. Από την κυβέρνηση ξεκαθάρισαν πως οι ταραχοποιοί θα «πληρώσουν το τίμημα» για το κύμα βίαιων συγκρούσεων που εξαπλώθηκε στη χώρα. Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δεσμεύτηκε να προσφέρει στις αστυνομικές δυνάμεις «πλήρη στήριξη» για να λάβει δράση απέναντι στους «εξτρεμιστές», που επιχειρούν να «σπείρουν το μίσος».
«Η εγκληματική βία και η αταξία δεν έχουν θέση στους δρόμους της Βρετανίας», τόνισε η υπουργός Εσωτερικών, Ιβέτ Κούπερ. «Θα υπάρξουν συλλήψεις, διώξεις, κυρώσεις, πλήρης ισχύς του νόμου, συμπεριλαμβανομένων των ποινών φυλάκισης και των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων. Υπάρχουν συνέπειες για την παράβαση του νόμου» πρόσθεσε.
Πρόκειται για τις πιο εκτεταμένες ταραχές στη χώρα εδώ και 13 χρόνια αλλά και για την πρώτη πρόκληση της κυβέρνησης των Εργατικών, η οποία δέχεται αιτήματα να ενεργοποιήσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο Στάρμερ προχώρησε σε συνάντησε με κλιμάκιο υπουργών χθες.
Σύμφωνα με τον Τζο Μούλχολ από την αντιφασιστική οργάνωση Hope not Hate, βασικός παράγοντας για όλη αυτή την κατάσταση ήταν η αρχική παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο και η απόφαση του Έλον Μασκ να επιτρέψει σε δεξιούς, όπως ο Τόμι Ρόμπινσον, να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα X για να την διαδώσουν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας