Την ανακατάληψη περίπου 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων και την απελευθέρωση συνολικά… 7 μικρών οικισμών στη Ζαπορόζιε και το νότιο Ντονμπάς πανηγυρίζουν στα διεθνή ΜΜΕ Ουκρανοί επιτελείς, αποσιωπώντας όσο μπορούν το γεγονός ότι τα πενιχρά αυτά αποτελέσματα ήρθαν μετά από δώδεκα μέρες γενικής αντεπίθεσης που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες στρατιώτες και οδήγησαν στην καταστροφή εκατοντάδων δυτικών θωρακισμένων αρμάτων και οχημάτων.
Σύμφωνα με τις χτεσινές δηλώσεις του ταξίαρχου Ολέκσι Χρόμοφ, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει έως και 3 χιλιόμετρα κοντά στο χωριό Μάλα Τοκμάσκα στη Ζαπορόζιε και ώς και 7 χιλιόμετρα κοντά στο χωριό Βέλικα Νοβοσίλκα στο Ντονιέτσκ. Για «βαθμιαία, αλλά σταθερή προέλαση» έκανε λόγο και η αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας, Γκάνα Μαλιάρ, προσθέτοντας πως «ο εχθρός προβάλλει ισχυρή αντίσταση». Αντίθετα, ο Μιχαήλ Ποντόλιακ, ο πανίσχυρος προσωπάρχης του Ζελένσκι, χτες… διέψευσε τον πρόεδρο του και υποστήριξε πως η Ουκρανία δεν έχει ακόμη καν ξεκινήσει την αντεπίθεσή της, αλλά απλώς «δοκιμάζει» τις ρωσικές αντιστάσεις σε ολόκληρη την πρώτη γραμμή! Και βέβαια διέψευσε τις εκτιμήσεις δυτικών ειδικών για συντριπτικές απώλειες των ουκρανικών δυνάμεων, λέγοντας πως «αυτοί δεν ξέρουν, όλο λάθη κάνουν».
Ομως μια ματιά στον χάρτη που παραθέτουμε δείχνει την αλήθεια: οι Ουκρανοί έχουν ήδη θυσιάσει μεγάλο μέρος των νεοσύστατων ταξιαρχιών της που «κατασκευάστηκαν» με ΝΑΤΟϊκά όπλα ειδικά για την αντεπίθεση, οδηγώντας ξανά και ξανά τους άντρες της σε μετωπικές επιθέσεις αυτοκτονίας στα ναρκοπέδια και τις προετοιμασμένες «ζώνες θανάτου» του ρωσικού πυροβολικού χωρίς αεροπορική κάλυψη ή έστω στοιχειώδη αεράμυνα. Και οι μάχες, όσο τρομερές κι αν είναι, γίνονται ακόμη σε πολύ μικρό βάθος -κυριολεκτικά στην πρώτη «γραμμή επαφής»- χωρίς οι Ουκρανοί να μπορέσουν καν να πλησιάσουν και πολύ περισσότερο να διασπάσουν τις πολλαπλές και σε βάθος κύριες ρωσικές οχυρώσεις.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, από τις 4 Ιουνίου που ξεκίνησε η επίθεση ο ουκρανικός στρατός έχει χάσει 7.500 στρατιώτες, νεκρούς και τραυματίες, και 189 τεθωρακισμένα άρματα και οχήματα, μεταξύ των οποίων και πολλά πολυδιαφημισμένα γερμανικά Leopard και Bradley. Μόνο στην απονενοημένη μετωπική επίθεση που έγινε νοτίως του Ορέχοβο στις 13 Ιουνίου οι Ουκρανοί φέρονται να έχασαν σχεδόν 1.000 στρατιώτες. Εξίσου αποτυχημένες είναι και οι επιθέσεις πέριξ του Μπαχμούτ/Αρτεμόφσκ, στις οποίες παίρνει μέρος και η «αναστημένη» μετά τις μαζικές παραδόσεις της Μαριούπολης μονάδα «Αζόφ», που πλέον αποκαλείται «3η ταξιαρχία εφόδου». Και οι αριθμοί αυτοί δεν περιλαμβάνουν τους εκατοντάδες Ουκρανούς και μισθοφόρους οι οποίοι σκοτώνονται καθημερινά από τις ρωσικές αεροπορικές και πυραυλικές επιδρομές στα μετόπισθεν, που έχουν στόχο να καταστρέψουν το δεύτερο κύμα της αντεπίθεσης.
Φυσικά πρόκειται για ένα έγκαιρα προαναγγελθέν στρατιωτικό όσο και πολιτικό αδιέξοδο: όπως «ομολογεί» εμμέσως πλην σαφώς η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, αν η αντεπίθεση αποτύχει, οι ίδιες οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ετοιμάζονται να «αδειάσουν» το Κίεβο και να ωθήσουν το ουκρανικό καθεστώς σε ειρηνευτικές συνομιλίες, καθώς διαψεύδονται οι ελπίδες για μια καθαρή στρατιωτική νίκη επί της Ρωσίας που τόσο χρειάζεται ο Τζο Μπάιντεν την παραμονή της εκστρατείας για την επανεκλογή του. Μόνο μια τέτοια νίκη θα επιτρέψει στον Μπάιντεν να δηλώσει στην αμερικανική και παγκόσμια κοινή γνώμη πως η άνευ όρων υποστήριξή του στην Ουκρανία έχει ενισχύσει την παγκόσμια ηγεμονία των ΗΠΑ, σημειώνει η Washington Post. Ενώ και το καλά ενημερωμένο Politico επιβεβαιώνει, επικαλούμενο αξιωματούχους της κυβέρνησης, πως η όποια περαιτέρω βοήθεια προς το Κίεβο θα εξαρτηθεί από την επιτυχία της αντεπίθεσης…
Για την ώρα βέβαια οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι «σπόνσορες» συνεχίζουν να σπρώχνουν το Κίεβο στις αυτοκαταστροφικές επιθέσεις αδιαφορώντας για το λουτρό αίματος: μιλώντας στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ο πρώην στρατηγός και νυν υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, είπε χαρακτηριστικά πως «ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ» και πως «η Αμερική θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας για μεγάλο χρονικό διάστημα». Συνεχάρη μάλιστα τον Ουκρανό ομόλογό του, Ολέκσι Ρέζνικοφ, υποστηρίζοντας πως «η Ουκρανία είναι σε καλή θέση όσον αφορά τις μελλοντικές προκλήσεις», την ώρα που ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωνε πως, αν και είναι ακόμα νωρίς, «βλέπουμε ότι οι Ουκρανοί αποκομίζουν κέρδη και ότι η Ουκρανία είναι ικανή να απελευθερώσει τα κατεχόμενα εδάφη της», καθώς η υποστήριξη που δίνουν εδώ και μήνες οι σύμμαχοι στην Ουκρανία «κάνει τη διαφορά στο πεδίο της μάχης»!
Για να δούμε, θα τους δώσουν και τα F-16 που τόσο καιρό ζητούν; Και αν ναι, ποιο… «Φάντασμα του Κιέβου» θα κληθεί να τα πετάξει απέναντι στα παρασάγγας ανώτερα Μιγκ-31, τα διάφορα Σουχόι και τα τρομερά S-400; Ο Ρέζνικοφ πάντως υποστήριξε ότι θα δημιουργηθεί μια «κοινοπραξία προθύμων» για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16 στη χώρα του αλλά και την εκπαίδευση πιλότων με πρωτοστάτες την Ολλανδία και τη Δανία και στόχο, λέει, να γίνει η Ουκρανία η «ανατολική ασπίδα» της Ευρώπης!
