Σε μια κίνηση κλιμάκωσης ετοιμάζονται να προχωρήσουν οι Βρυξέλλες, καθώς, σύμφωνα με το Reuters, προτείνουν την επιβολή αυστηρών ποινών για εταιρείες και ιδιώτες που σπάνε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Σύμφωνα με το πρακτορείο η Κομισιόν ζητά να επιβάλλονται πρόστιμα ύψους τουλάχιστον 5% του ετήσιου τζίρου τους, ενώ για πρόσωπα προτείνει φυλάκιση έως και πέντε έτη. Οι προτάσεις αυτές, πάντως, χρειάζονται την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η μη συμμόρφωση με τις κυρώσεις θεωρείται ήδη εγκληματική πράξη σε ορισμένα κράτη – μέλη, όμως σε άλλα αντιμετωπίζονται ως διοικητικά αδικήματα και οι ποινές διαφέρουν από χώρα σε χώρα.
Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της Ε.Ε., Ντιντιέ Ρέιντερ δήλωσε σχετικά ότι οι κανόνες αυτοί θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο, καθώς, «υπάρχουν ακόμη αρκετά κενά ανάμεσα στα κράτη μέλη όσον αφορά στην παραβίαση ευρωπαϊκών κυρώσεων».
Η συζήτηση για ποινές σε ευρωπαϊκό επίπεδο «φουντώνει» ξανά την ώρα που τα κράτη-μέλη παραμένουν σε θέσεις μάχης για την επιβολή πλαφόν, ενώ υπάρχουν πολλές καταγγελίες και ρεπορτάζ για επιχειρηματίες και εταιρείες που σπάνε τις κυρώσεις, ιδιαίτερα στο θέμα μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου.
