• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.3°C / 9.7°C
  2 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.2°C / 4.9°C
  4 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.0°C / 9.4°C
  3 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -2.1°C / 1.1°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.2°C
  2 BF
  70%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.2°C / 2.1°C
  0 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -2°C -1.6°C / -1.6°C
  3 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  2 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.3°C / 9.9°C
  3 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.8°C / 8.9°C
  3 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 11.1°C
  1 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  4 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  3 BF
  81%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.5°C / 8.3°C
  2 BF
  77%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 9.9°C
  0 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  0 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 2.0°C / 4.7°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.5°C / -0.5°C
  2 BF
  78%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο έλεος της Πολωνίας το πλαφόν στο πετρέλαιο

 • A-
 • A+
Από την ανοχή της Πολωνίας εξαρτάται αν θα υπάρξει συμφωνία για ανώτατο όριο 60 δολάρια για το ρωσικό αργό ● Ανεκτό για την Ελλάδα το προτεινόμενο πλαφόν, προκειμένου να μην πληγούν οι Ελληνες εφοπλιστές - μεταφορείς πετρελαίου ● Αγωνία για την αντίδραση του ΟΠΕΚ+ που συνεδριάζει την Κυριακή με ενδεχόμενο νέας μείωσης της παραγωγής ● Αν δεν υπάρξει συμφωνία ώς τη Δευτέρα, οι εφοπλιστές, ασφαλιστές και αντασφαλιστές δεν θα μπορούν να δραστηριοποιούνται πλέον με το ρωσικό πετρέλαιο.

Στη σιωπηρή συναίνεση της Πολωνίας «ποντάρουν» οι Ευρωπαίοι για τη συμφωνία στο πλαφόν του ρωσικού πετρελαίου. Η ανώτατη τιμή φαίνεται να έχει κλειδώσει στα 60 δολάρια το βαρέλι και αν τελικά εγκριθεί, τη Δευτέρα ξεκινάει η απαγόρευση της αγοράς ρωσικού πετρελαίου μέσω πλοίων από την Ε.Ε. Η συμφωνία για το πλαφόν προσφέρει ένα είδος εξαίρεσης για τις ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν επαγγελματικές δραστηριότητες αγοράς, μεταφοράς και πώλησης ρωσικού πετρελαίου. Αν δεν υπάρξει συμφωνία ώς τη Δευτέρα, οι εφοπλιστές, ασφαλιστές και αντασφαλιστές δεν θα μπορούν να δραστηριοποιούνται πλέον με το ρωσικό πετρέλαιο. Αν η συμφωνία τελικά κλείσει, οι εταιρείες θα μπορούν π.χ. να μεταφέρουν πετρέλαιο σε τρίτες χώρες, όπως και να ασφαλίζουν τα πλοία που το μεταφέρουν, αλλά με «ταβάνι» στην τιμή.

Η συμφωνία έχει «σκαλώσει» εδώ και εβδομάδες γιατί η Πολωνία και η Εσθονία επιμένουν (και σύμφωνα με τις οδηγίες του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελέσνκι) σε πολύ χαμηλή τιμή. Ελλάδα, Κύπρος και Μάλτα αντιδρούν γιατί έτσι θα πληγούν οι ναυτιλιακές τους εταιρείες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα είναι σύμφωνη «αν η τιμή-ταβάνι έχει μπροστά το 6 τουλάχιστον», όπως σχολίασε ένας διπλωμάτης. Επομένως τα 60 δολάρια είναι το όριο της Αθήνας.

Αν κλείσει η συμφωνία, οι χώρες που θα επηρεαστούν περισσότερο είναι οι εξαρτημένες από το ρωσικό αργό. Σύμφωνα με τις εισαγωγές τους, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Πολωνία, αλλά και χώρες της Μεσογείου, όπως η Ιταλία, ενδεχομένως να δυσκολευτούν. Σίγουρα δεν θα επηρεαστούν οι Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία που προμηθεύονται πετρέλαιο μέσω αγωγών. Εκεί η απαγόρευση δεν ισχύει προς το παρόν.

Αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία, τότε θα ισχύει η απαγόρευση. Και αυτό -πέρα από τη ζημία στις εταιρείες των χωρών όπως η Ελλάδα- θα εκτοξεύσει την τιμή του πετρελαίου παγκοσμίως και άρα και τις άλλες τιμές ενέργειας εντός Ε.Ε.

Γενικά, η λογική της Ε.Ε. -σε απόλυτη συμφωνία και με τους G7- είναι ότι θέλει η Ρωσία να εξακολουθεί να πουλάει πετρέλαιο σε τρίτες χώρες, αλλά σε τιμή που να μην αυξάνει τα κέρδη της.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, την Κυριακή θα συνεδριάσει ο ΟΠΕΚ+, οι χώρες δηλαδή που παράγουν αργό πετρέλαιο, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία, και οι αποφάσεις τους αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά τις εξελίξεις. Οι Βρυξέλλες ανησυχούν για ενδεχόμενο περιορισμό της παραγωγής προκειμένου να αυξηθούν οι τιμές.

Πάντως, ο αντίκτυπος της απαγόρευσης των εισαγωγών πετρελαίου για τη Ρωσία θα είναι σημαντικός, αφού το μισό των συνολικών εξαγωγών πετρελαίου της χώρας απορροφάται από την Ε.Ε. Το 2021 η Ε.Ε. πραγματοποίησε εισαγωγές αξίας 71 δισ. ευρώ από τη Ρωσία: 48 δισ. ευρώ για αργό πετρέλαιο και 23 δισ. ευρώ για προϊόντα διύλισης πετρελαίου. Η απώλεια αυτής της κορυφαίας επικερδούς αγοράς θα έχει σημαντικό διαρθρωτικό αντίκτυπο στη Ρωσία, ο προϋπολογισμός της οποίας εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τα εν λόγω έσοδα από το πετρέλαιο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χωρίς συμφωνία για εμπάργκο πετρελαίου, παρά τις... ευελιξίες
Στην καρδιά του πακέτου των κυρώσεων βρίσκεται το εμπάργκο πετρελαίου από τη Ρωσία και εκεί υπάρχουν πολλές διαφωνίες των χωρών.
Χωρίς συμφωνία για εμπάργκο πετρελαίου, παρά τις... ευελιξίες
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ραντεβού τη Δευτέρα για το αέριο
Xωρίς συμφωνία για πλαφόν στο φυσικό αέριο ολοκληρώθηκε, χθες, το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες. Βασική διαφωνία παραμένει το ύψος του πλαφόν.
Ραντεβού τη Δευτέρα για το αέριο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο διχάζει ξανά την Ευρώπη
Μία ακόμα συνάντηση πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα οι πρέσβεις στις Βρυξέλλες προκειμένου να βρουν έναν συμβιβασμό σχετικά με το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου. Ωστόσο, κι αυτή απέτυχε να βρει τη...
Το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο διχάζει ξανά την Ευρώπη
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το μπαλάκι στους ηγέτες της Ε.Ε.
Οι υπουργοί Ενέργειας που συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες δεν φέρονται διατεθειμένοι να υπερψηφίσουν το πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο και αναμένεται να αφήσουν την κρίσιμη απόφαση να ληφθεί σε Σύνοδο...
Το μπαλάκι στους ηγέτες της Ε.Ε.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Κίνα ωφελείται από το ρωσικό πετρέλαιο
Ενώ η Ευρώπη έχει αυτοπαγιδευτεί στο παιχνίδι των κυρώσεων, το Πεκίνο αυξάνει τη ροή μαύρου χρυσού από τη Ρωσία, σε τιμές αρκετά χαμηλότερες από τις διεθνείς, ενώ μειώνει τις προμήθειες από το Ιράν.
Η Κίνα ωφελείται από το ρωσικό πετρέλαιο
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σχέδιο της Ε.Ε. για τη μεταφορά σιτηρών και ελαίων από την εμπόλεμη Ουκρανία
Διαδρόμους μεταφοράς αγαθών, κυρίως για το σιτάρι και το καλαμπόκι, από την Ουκρανία στην Ευρώπη ετοιμάζει η Κομισιόν σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την επισιτιστική κρίση που βρίσκεται προ των πυλών.
Σχέδιο της Ε.Ε. για τη μεταφορά σιτηρών και ελαίων από την εμπόλεμη Ουκρανία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας