Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η Τζόρτζια Μελόνι αναλαμβάνει πρωθυπουργός, αλλά ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι παραμένει αμετανόητος. Ο καβαλιέρε πήγε τελικά μαζί με τον Ματέο Σαλβίνι και την πρόεδρο των Αδελφών της Ιταλίας στο μέγαρο Κυρινάλιο για τις επιβεβλημένες διαβουλεύσεις που οδήγησαν στη σύσταση της νέας κυβερνητικής ομάδας. Στο τέλος της συνάντησης μάλιστα ο Σίλβιο με τον πρόεδρο Ματαρέλα δέχτηκε να μιλήσει μόνον η Μελόνι και να σταλεί το μήνυμα ότι όλη η συντηρητική παράταξη συναινεί στην πρωθυπουργική θητεία της.

Παρά ταύτα οι εντάσεις δεν αποτελούν παρελθόν. Διαβάσαμε όλοι τις περασμένες μέρες τις δηλώσεις του «μίστερ TV» στους βουλευτές του με αναφορά στον Ρώσο πρόεδρο και στο Ουκρανικό. Ο Σίλβιο θεωρεί ότι η Μόσχα απάντησε σε συνεχείς επιθέσεις και δολοφονίες που διέπραξαν οι άντρες του ουκρανικού στρατού στο Ντονμπάς και ότι ο Πούτιν ήθελε μόνο να αντικαταστήσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και στη συνέχεια, μέσα σε δύο εβδομάδες, να αποσύρει τις δυνάμεις του.

Διαβάσαμε για τα είκοσι μπουκάλια βότκας που ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός έλαβε ως δώρο γενεθλίων από τον ένοικο του Κρεμλίνου και μάθαμε ότι ανταπέδωσε με ιταλικό κρασί Λαμπρούσκο. Το ερώτημα βέβαια, που σε έναν βαθμό παραμένει αναπάντητο, είναι: πρόκειται απλώς για έναν γραφικό, ηλικιωμένο μεγιστάνα που θεωρεί ότι μπορεί να λέει σχεδόν ό,τι θέλει ή υπάρχει και μια δεύτερη ανάγνωση;

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι τουλάχιστον σε έναν βαθμό ο καβαλιέρε πιστεύει ότι λόγω των εκατομμυρίων του δεν υπόκειται στους κανόνες των «κοινών θνητών». Διαφήμισε με έμφαση στο παρελθόν τις στενές σχέσεις του με τον Ερντογάν, τον Πούτιν, τον Μουμπάρακ και αρκετούς άλλους. Κατά συνέπεια θεωρεί δεδομένο ότι μπορεί να συνεχίσει να διατηρεί τις καλύτερες των σχέσεων με τον Ρώσο πρόεδρο παρά τις όποιες διεθνείς εξελίξεις.

Δεν πρόκειται όμως μόνο γι’ αυτό. Είναι σαφές ότι Μπερλουσκόνι είναι έντονα ενοχλημένος από το ότι αυτή τη φορά δεν ορίζει ο ίδιος τους κανόνες του παιχνιδιού, από το ότι μια γυναίκα (μιλάμε βέβαια για την ακραία Μελόνι με τις γνωστές πεποιθήσεις της) θα γίνει πρωθυπουργός, ενώ ο ίδιος δεν θα είναι ούτε καν μέλος του υπουργικού συμβουλίου.

Για τον λόγο αυτό προσπάθησε να προκαλέσει «πολιτικό σεισμό» με τις δηλώσεις του και να στείλει στην επικεφαλής των ακροδεξιών Αδελφών της Ιταλίας το μήνυμα ότι, αν θέλει, είναι σε θέση να της δημιουργήσει προβλήματα με τους Ευρωπαίους συμμάχους, κάτι που σημαίνει πολιτική και οικονομική αστάθεια.

Πέρα από τη σύνθεση της κυβέρνησης, η οποία πλέον ολοκληρώθηκε, η προειδοποίησή του αφορά τη μελλοντική πορεία της. «Μη μας θεωρείς δεδομένους και μάθε ότι η πολιτική είναι τέχνη του εφικτού και της διαπραγμάτευσης» λέει -ουσιαστικά- στη Μελόνι ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και μεγιστάνας. Καλά πληροφορημένες πηγές μάς διαβεβαιώνουν ότι τελικά το μήνυμα ελήφθη.