Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

O πρώην καγκελάριος της Γερμανίας και πρώην στέλεχος της ρωσικής ενεργειακής εταιρείας Gazprom προτείνει λύση για το Ντονμπάς στο πρότυπο των ελβετικών καντονιών ενώ μαίνονται οι μάχες μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων εδώ και 161 ημέρες.

Μετά την τελευταία συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, στη Μόσχα, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ έριξε στο τραπέζι μια πιθανή λύση που θα οδηγήσει στον τερματισμό των εχθροπραξιών και εξέφρασε την κατανόηση του για τις ρωσικές ανησυχίες περί περικύκλωσης της χώρας από τη Δύση.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Stern και στους τηλεοπτικούς σταθμούς RTL και ntv υποστήριξε πως θα ήταν «παράλογο η Ουκρανία να ανακτήσει στρατιωτικά την Κριμαία» ενώ για την περιοχή του Ντονμπάς αφού παραδέχθηκε ότι η κατάσταση είναι «περίπλοκη» υποστήριξε πως θα πρέπει να βρεθεί μια λύση στο μοντέλο των ελβετικών καντονιών.

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Σρέντερ σημειώνει ότι ακόμη και ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι «δήλωσε ότι υπάρχει η εναλλακτική της ένοπλης ουδετερότητας, χωρίς ένταξη στη Συμμαχία, όπως στην περίπτωση της Αυστρίας».

Ο Σρέντερ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο η συμφωνία για τα σιτηρά «να εξελιχθεί σε εκεχειρία».

Για το θέμα του περιορισμού της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς τη Γερμανία, ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης υιοθέτησε τη ρωσική επιχειρηματολογία: Το γεγονός ότι ρέει επί του παρόντος μόνο το 1/5 της κανονικής ποσότητας μέσω του αγωγού Nord Stream 1 οφείλεται σε τεχνικούς λόγους, επισημαίνει. «Αυτά τα 1-30 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα θα μπορούσαν να είναι 60 εκατομμύρια, αν ήταν διαθέσιμη η τουρμπίνα 2. Αυτό είναι ευθύνη της Siemens, αν το καταλαβαίνω σωστά», δήλωσε.