• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.6°C / 29.0°C
  3 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 27.6°C
  3 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.0°C / 28.2°C
  1 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 25.2°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 26.0°C
  1 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.2°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  3 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  1 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  89%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.9°C
  2 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 25.6°C
  2 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 26.8°C
  2 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 28.0°C
  0 BF
  44%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 23.3°C
  2 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 27.7°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  77%
European Union, 2020

Μέτρα ζητά το ECDC από τις χώρες της Ε.Ε. για την ευλογιά των πιθήκων

 • A-
 • A+
Τις καλεί να επικαιροποιήσουν τους μηχανισμούς ανίχνευσης επαφών και να επανεξετάσουν τη διαθεσιμότητα εμβολίων, φαρμάκων και μέσων ατομικής προστασίας.

Σε μια ταχεία αξιολόγηση κινδύνου που δημοσιεύθηκε σήμερα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) συνιστά στις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ να εστιάσουν την προσοχή τους στην άμεση αναγνώριση, διαχείριση, ανίχνευση επαφών και αναφορά νέων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων. Οι χώρες θα πρέπει επίσης να επικαιροποιήσουν τους μηχανισμούς ανίχνευσης επαφών, τη διαγνωστική ικανότητα για τους ιούς της ορθοπυξιάς και να επανεξετάσουν τη διαθεσιμότητα εμβολίων κατά της ευλογιάς, αντιικών φαρμάκων και μέσων ατομικής προστασίας για τους επαγγελματίες υγείας.

Από τις 15 έως τις 23 Μαΐου, αναφέρθηκαν συνολικά 67 κρούσματα που εντοπίστηκαν στην ΕΕ σε οκτώ κράτη μέλη της Ε.Ε. (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία). Τα επί του παρόντος διαγνωσμένα κρούσματα ανθρώπινης ευλογιάς των πιθήκων αφορούν κυρίως άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, γεγονός που υποδηλώνει ότι η μετάδοση μπορεί να λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια των στενών σχέσεων. Η μετάδοση μπορεί να συμβεί μέσω στενής επαφής του βλεννογόνου ή του μη ακέραιου δέρματος με μολυσματικό υλικό από τις βλάβες ή μέσω μεγάλων αναπνευστικών σταγονιδίων κατά τη διάρκεια παρατεταμένης επαφής πρόσωπο με πρόσωπο.

«Τα περισσότερα από τα τρέχοντα κρούσματα έχουν παρουσιάσει ήπια συμπτώματα της νόσου και για τον ευρύτερο πληθυσμό, η πιθανότητα εξάπλωσης είναι πολύ χαμηλή», δήλωσε η Andrea Ammon, διευθύντρια του ECDC. «Ωστόσο, η πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης του ιού μέσω στενής επαφής, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια σεξουαλικών δραστηριοτήτων μεταξύ ατόμων με πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους, θεωρείται υψηλή».

«Σε στενή επαφή με τα κράτη-μέλη»

Η Στέλλα Κυριακίδου, Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, πρόσθεσε: «Ανησυχώ για τον αυξημένο αριθμό των αναφερόμενων κρουσμάτων στην ΕΕ και παγκοσμίως. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, και ενώ επί του παρόντος η πιθανότητα εξάπλωσης στον ευρύτερο πληθυσμό είναι χαμηλή, η κατάσταση εξελίσσεται. Πρέπει όλοι μας να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση, να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει δυνατότητα εντοπισμού επαφών και επαρκής διαγνωστική ικανότητα και να εξασφαλίσουμε ότι διαθέτουμε τα απαραίτητα εμβόλια, τα αντιικά φάρμακα και τον ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό για τους επαγγελματίες υγείας».

»Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τα κράτη-μέλη από τις πρώτες αναφορές κρουσμάτων του ιού στην ΕΕ και είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε ενεργά και να συντονίσουμε την αντίδραση της ΕΕ με όλα τα μέσα που διαθέτει η ΕΕ. Η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ θα συζητήσει αύριο για τον ιό και η Αρχή μας για την αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων και την ετοιμότητα στον τομέα της υγείας (HERA), το ECDC και ο EMA συνεργάζονται στενά για να διασφαλίσουν την ενημέρωση σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση και τη διαθεσιμότητα εμβολίων και θεραπειών».

Οι κίνδυνοι

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού, όπως μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες και ανοσοκατασταλμένα άτομα. Χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να εκτιμηθεί με ακρίβεια το επίπεδο νοσηρότητας και θνησιμότητας σε αυτή την επιδημία.

Εάν συμβεί μετάδοση από άνθρωπο σε ζώο και ο ιός εξαπλωθεί σε ζωικό πληθυσμό, υπάρχει κίνδυνος η νόσος να γίνει ενδημική στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου, πρέπει να υπάρξει στενή διατομεακή συνεργασία μεταξύ των ανθρώπινων και κτηνιατρικών αρχών δημόσιας υγείας για τη διαχείριση των εκτεθειμένων κατοικίδιων ζώων και την πρόληψη της μετάδοσης της νόσου στην άγρια πανίδα.

Τα μολυσμένα άτομα θα πρέπει να παραμένουν απομονωμένα μέχρι να πέσουν οι κρούστες και θα πρέπει ιδιαίτερα να αποφεύγουν τη στενή επαφή με ανοσοκατασταλμένα άτομα και κατοικίδια ζώα. Συνιστάται επίσης αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα και τη στενή σωματική επαφή μέχρι να επουλωθεί το εξάνθημα. Οι περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι με υποστηρικτική φροντίδα.

Οι στενές επαφές των κρουσμάτων θα πρέπει να παρακολουθούνται από μόνοι τους για την εμφάνιση συμπτωμάτων για 21 ημέρες μετά την τελευταία έκθεση. Το ECDC θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επικαιροποιεί την εκτίμηση κινδύνου καθώς καθίστανται διαθέσιμα νέα δεδομένα και πληροφορίες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Στο βαθύ κόκκινο όλη η Ευρώπη
Η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Στον χάρτη καταγράφονται τα κρούσματα και ο δείκτης θετικότητας και όχι οι νοσηλείες και οι ανθρώπινες απώλειες.
Στο βαθύ κόκκινο όλη η Ευρώπη
ΕΥΡΩΠΗ
ECDC: «Κόκκινη» και «βαθιά κόκκινη» λόγω κορονοϊού η Ευρώπη
Τη σοβαρή αύξηση των κρουσμάτων σε ολόκληρη την Ε.Ε. και τον ΕΟΧ καταγράφει ο επιδημιολογικός χάρτης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και οποίος καλύπτεται πλέον σχεδόν στην ολότητά του...
ECDC: «Κόκκινη» και «βαθιά κόκκινη» λόγω κορονοϊού η Ευρώπη
ΕΥΡΩΠΗ
Αλλαγή γραμμής του ECDC για τις αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων
Οι χώρες, αναφέρει το ECDC, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο αναμνηστικής δόσης για όλους τους ενήλικες 18 ετών και άνω, με προτεραιότητα τα άτομα άνω των 40 ετών.
Αλλαγή γραμμής του ECDC για τις αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων
ΕΥΡΩΠΗ
Υψηλός ο κίνδυνος εξάπλωσης του Covid-19 έως τον Νοέμβριο
Όπως σημειώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, η πιθανότητα εξάπλωσης και νόσησης από κορονοϊό και την παραλλαγή Δέλτα παραμένουν υψηλά, εκτός κι εάν αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη.
Υψηλός ο κίνδυνος εξάπλωσης του Covid-19 έως τον Νοέμβριο
ΕΥΡΩΠΗ
Αποκαλυπτικός ο χάρτης του ECDC για την πανδημία σε Ε.Ε. και Ελλάδα
Στην «κόκκινη ζώνη» δηλαδή στην κατηγορία υψηλού κινδύνου, βρίσκεται για ακόμα μια εβδομάδα η Ελλάδα, σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).
Αποκαλυπτικός ο χάρτης του ECDC για την πανδημία σε Ε.Ε. και Ελλάδα
ΕΥΡΩΠΗ
Οι «27» δεν βιάζονται για την ακρίβεια
Ραντεβού τον Οκτώβριο για ενεργειακή κρίση και πληθωρισμό ● Εκτακτη σύνοδος, όπως πρότεινε ο Ντράγκι, μόνο «αν επιδεινωθεί η κατάσταση» ● Στην άρνηση Γερμανίας και Ολλανδίας προσκρούει ακόμη το πλαφόν στο...
Οι «27» δεν βιάζονται για την ακρίβεια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας