Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
19°C
20.2° 14.6°
2 BF
57%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
22.0° 18.2°
1 BF
49%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
18°C
19.8° 18.0°
3 BF
58%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
62%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
18°C
18.5° 17.9°
1 BF
68%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.4° 16.0°
2 BF
45%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
12°C
16.8° 12.4°
2 BF
47%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
57%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
16°C
16.8° 15.5°
0 BF
73%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
19°C
18.9° 18.5°
3 BF
72%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
63%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
20°C
19.6° 19.6°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
20°C
20.3° 20.3°
3 BF
38%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
17°C
16.9° 16.8°
2 BF
63%
Λαμία
Αίθριος καιρός
19°C
20.1° 15.5°
1 BF
54%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
19°C
18.8° 17.0°
4 BF
87%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
20.0° 14.8°
0 BF
62%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
21.1° 17.7°
2 BF
54%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
13°C
13.2° 13.2°
1 BF
60%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οταν οι πολίτες... νομοθετούν

Οσοι αναρωτιούνται εάν η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης που είναι εδώ και μήνες σε εξέλιξη δεν αποτελεί παρά μια διαδικασία ακρόασης, η Ολομέλεια της Διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 21-22 Ιανουαρίου 2022, με θέματα συζήτησης τις συστάσεις των Ευρωπαϊκών Ομάδων Πολιτών για την «Ευρωπαϊκή δημοκρατία, τις αξίες και τα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, την ασφάλεια», την «Κλιματική αλλαγή, το περιβάλλον και την υγεία», καθώς και τις σχετικές συστάσεις των Εθνικών Ομάδων Πολιτών, είναι μια καλή αφορμή για να εξερευνήσουν και να κρίνουν μέσω της ειδικής πλατφόρμας αυτό το τοπίο της διαβούλευσης.

Σύμφωνα με τη δέσμευση που έχουν διατυπώσει οι επικεφαλής των τριών θεσμικών οργάνων, η Ολομέλεια της Διάσκεψης, η οποία συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά το εξάμηνο και η οποία αποτελείται από εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από εκπροσώπους όλων των εθνικών κοινοβουλίων, επί ίσοις όροις, και από πολίτες, θα διασφαλίζει ότι οι συστάσεις των Εθνικών Ομάδων και των Ομάδων των Ευρωπαίων Πολιτών, χωρισμένες θεματικά, συζητούνται χωρίς προκαθορισμένο αποτέλεσμα και χωρίς να περιορίζεται το πεδίο τους σε προκαθορισμένους τομείς πολιτικής. Με την είσοδο στον κεντρικό κόμβο της Διάσκεψης κάθε πολίτης (η πλατφόρμα λειτουργεί σε 24 γλώσσες) εκτός από την παρακολούθηση των διαδικασιών μπορεί επίσης να διατυπώσει ιδέες και προτάσεις. Ο καθένας μπορεί να διαβάζει τις ιδέες και τις εκδηλώσεις στην πλατφόρμα, αλλά απαιτείται εγγραφή για την ανάρτηση περιεχομένου (ιδεών ή εκδηλώσεων).

Οι χρήστες εγγράφονται μέσω του συστήματος «EU Login» ή μπορούν να συνδεθούν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: #TheFutureIsYours 

Πάντως επί του παρόντος το πιο ισχυρό παράδειγμα της απευθείας παρέμβασης των πολιτών για τη θέσπιση ευρωπαϊκών νόμων, είναι η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών. Εφόσον συγκεντρωθούν τουλάχιστον 1 εκατομμύριο υπογραφές σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή σε τουλάχιστον 7 χώρες της Ε.Ε., υποβάλλεται η πρωτοβουλία στην Επιτροπή. Αφού εξεταστεί η πρόταση από την Επιτροπή, παρουσιάζονται οι ενέργειες στις οποίες, ενδεχομένως, προτίθεται να προβεί.

Μέχρι σήμερα έχουν προωθηθεί οι εξής 6 πρωτοβουλίες πολιτών προκαλώντας και αντίστοιχες νομοθετικές ρυθμίσεις:

 «Tέλος στην εποχή του κλουβιού». Πάνω από 100 φιλοζωικές οργανώσεις ζήτησαν να μπει τέλος στην ταλαιπωρία εκατομμυρίων παραγωγικών ζώων που περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους σε κλουβιά.

 «Πακέτο για την ασφάλεια της μειοψηφίας». Με ένα εκατομμύριο υπογραφές οι Ευρωπαίοι πολίτες απηύθυναν έκκληση στην Ε.Ε. να βελτιώσει την προστασία των προσώπων που ανήκουν σε εθνικές ή γλωσσικές μειονότητες και να ενισχύσει την πολιτιστική και τη γλωσσική πολυμορφία στην Ενωση.

 «Απαγόρευση της γλυφοσάτης και προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος από τα τοξικά φυτοφάρμακα»

 Οι Ευρωπαίοι πολίτες ζήτησαν να καταργηθεί η οδηγία 2010/63/Ε.Ε. σχετικά με την προστασία των ζώων που χρησιμοποιούνται για επιστημονικούς σκοπούς και να παρουσιάσει μια νέα πρόταση που δεν θα περιλαμβάνει πειράματα σε ζώα.

 «Ενας από εμάς». Νομική προστασία της αξιοπρέπειας, του δικαιώματος στη ζωή και της ακεραιότητας του κάθε ανθρώπου από τη σύλληψη, στους τομείς αρμοδιότητας της Ε.Ε., στην οποία η προστασία αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία.

 «Η ύδρευση και η αποχέτευση είναι ανθρώπινο δικαίωμα! Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπόρευμα!». Μια σημαντική πρωτοβουλία με την οποία ακυρώθηκαν διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της ύδρευσης και των υδάτινων πόρων.

Συστάσεις για καλύτερες συνθήκες στη μεταφορά ζώων

«Φρένο» στις εξαγωγές ζώων, μετάβαση στη μεταφορά κρέατος και όχι ζωντανών ζώων και καλή μεταχείριση των ζώων κατά τη μεταφορά τους: αυτά προκρίνει το Ευρωκοινοβούλιο με έκθεση συστάσεων την οποία υπερψήφισε την περασμένη Πέμπτη στην Ολομέλειά του με 557 ψήφους υπέρ, 55 ψήφους κατά και 78 αποχές.

Η αρμόδια εξεταστική επιτροπή του Ε.Κ., η οποία συστάθηκε τον Ιούνιο του 2020 για να διερευνήσει καταγγελίες περί παραβιάσεων των ευρωπαϊκών κανόνων για τη μεταφορά ζώων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι διατάξεις της Ε.Ε. στον τομέα αυτό δεν τηρούνται πάντοτε στα κράτη-μέλη και δεν λαμβάνουν πλήρως υπόψη τις διαφορετικές ανάγκες των ζώων. Οι πιο προφανείς παραβιάσεις περιλαμβάνουν την έλλειψη χώρου, νερού ή τροφής για τα μεταφερόμενα ζώα, τη μεταφορά ζώων όταν αυτό κρίνεται ακατάλληλο, αλλά και τον υπερπληθυσμό. Χρησιμοποιούνται δε ακατάλληλα οχήματα, ενώ οι μεταφορές πραγματοποιούνται ενίοτε σε ακραίες θερμοκρασίες και με παρατεταμένη διάρκεια ταξιδιού.

Οι συστάσεις των ευρωβουλευτών προβλέπουν τα εξής:

 Περιορισμό του χρόνου μεταφοράς και εξασφάλιση επαρκούς άνεσης. Ο χρόνος ταξιδιού των ζώων που προορίζονται για σφαγή δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 8 ώρες, ενώ για τα ζώα που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της κύησης η μεταφορά τους δεν πρέπει να διαρκεί πάνω από τέσσερις ώρες.

 Χρήση καμερών κλειστού κυκλώματος (CCTV) στα οχήματα μεταφοράς ζώων, ιδίως για τη φόρτωση και εκφόρτωσή τους. Οι εθνικές αρχές θα πρέπει να εγκρίνουν σχέδια μετακινήσεων ζώων μόνον εάν η θερμοκρασία προβλέπεται να κυμαίνεται μεταξύ 5 και 30 βαθμών Κελσίου. Η θερμοκρασία, η υγρασία και τα επίπεδα αμμωνίας στα οχήματα θα πρέπει επίσης να καταγράφονται.

 Οι εξαγωγές ζώντων ζώων θα πρέπει να εγκρίνονται μόνον εφόσον συμμορφώνονται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα καλής μεταχείρισης των ζώων.

 Συστήνεται η μετάβαση σε ένα πιο αποτελεσματικό και δεοντολογικό σύστημα που ευνοεί τη μεταφορά σπέρματος ή εμβρύων έναντι των ζώων αναπαραγωγής, και κρέατος αντί των ζώντων ζώων που μετακινούνται για σφαγή.

Καλείται η Επιτροπή να υποβάλει επειγόντως, το αργότερο έως το 2023, σχέδιο δράσης για τη στήριξη αυτής της μετάβασης, συμπεριλαμβανομένης πρότασης σχετικά με ένα ειδικό ταμείο για την ελαχιστοποίηση των κοινωνικο-οικονομικών επιπτώσεων από τις αλλαγές που πρέπει να πραγματοποιηθούν.


Ατζέντα

■ Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών /σήμερα

Θέματα: Η κατάσταση της ασφάλειας στην Ευρώπη. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν θα έχει συνάντηση με τους υπουργούς μέσω τηλεδιάσκεψης για μια άτυπη συζήτηση επί του θέματος.

■ Eπιτροπές Οικονομικών και Απασχόλησης/25/1/22

Οι επιτροπές ρωτούν τους επιτρόπους Ντομπρόβσκις, Τζεντιλόνι και Σμιτ για τη φθινοπωρινή δέσμη μέτρων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2022 και την εφαρμογή των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας

■ Επιτροπές Ε.Κ. / σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες

Οι περισσότερες επιτροπές εκλέγουν το προεδρείο για το δεύτερο μισό της νομοθετικής θητείας και συζητούν με τους υπουργούς της γαλλικής κυβέρνησης για τις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας

? Κάθε Δευτέρα η «Eφ.Συν.» ενημερώνει τους αναγνώστες της σταθερά μέσα από αυτήν τη σελίδα για ειδήσεις που «γεννιούνται» στα όργανα της θεσμικής Ευρώπης και δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Οταν οι πολίτες... νομοθετούν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας