• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.6°C / 31.4°C
  4 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.5°C / 29.1°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 27.7°C
  3 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.7°C / 25.9°C
  3 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 30.2°C
  4 BF
  44%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 28.0°C
  0 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.4°C / 24.4°C
  2 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  36°C 32.7°C / 35.8°C
  5 BF
  14%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 32.3°C
  3 BF
  35%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 28.8°C
  3 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  3 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 29.5°C
  2 BF
  46%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.5°C / 30.5°C
  1 BF
  37%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 31.8°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 26.5°C / 31.6°C
  4 BF
  20%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 27.3°C
  3 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 27.8°C
  3 BF
  64%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  64%
AP Photo/Charles Krupa
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ονειρο απατηλό η ενδημική Covid

 • A-
 • A+
Εκτός πραγματικότητας βρίσκονται όσα κράτη εξαγγέλλουν την... ειρηνική συμβίωση με τον κορονοϊό παρομοιάζοντάς τον με τον ιό της γρίπης, καθώς -όπως αποσαφήνισε ο ΠΟΥ- αυτό αργεί πολύ ακόμα. ● Ορατό το ενδεχόμενο ανάγκης εκσυγχρονισμού των εμβολίων ώστε να καλύπτουν και τις νέες μεταλλάξεις.

Πολλές… βόμβες μαζεμένες έριξε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Μέχρι τον Μάρτιο οι περισσότεροι Ευρωπαίοι θα έχουν πιθανότατα κολλήσει την παραλλαγή Ομικρον, προειδοποίησε, βάζοντας παράλληλα πάγο στα βεβιασμένα πολιτικά σχέδια για «συμβίωση» με τον νέο κορονοϊό και αντιμετώπιση της Covid ως «ενδημικής νόσου», σαν τη γρίπη.

Τεχνική ομάδα του οργανισμού εκτίμησε μάλιστα ότι τα υπάρχοντα εμβόλια ενδέχεται να χρειαστούν μετατροπή για να διασφαλιστεί πως είναι αποτελεσματικά έναντι της Ομικρον αλλά και μελλοντικών παραλλαγών.

«Με αυτόν τον ρυθμό, το Ινστιτούτο Μέτρησης και Αξιολόγησης της Υγείας προβλέπει ότι πάνω από το 50% του πληθυσμού στην περιοχή θα έχει μολυνθεί από Ομικρον τις επόμενες 6-8 βδομάδες», τόνισε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ στην Ευρώπη, Χανς Κλούγκε. «Ενα νέο παλιρροϊκό κύμα από τη Δύση προς την Ανατολή σαρώνει» την ευρωπαϊκή ήπειρο, συμπλήρωσε, καθώς «η Ομικρον κινείται γρηγορότερα και ευρύτερα από οποιαδήποτε παραλλαγή έχουμε δει ώς τώρα». Δήλωσε μάλιστα «βαθιά ανήσυχος» πως ο αντίκτυπός της θα είναι σαφώς πιο φονικός στα κράτη με χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη, όπως αυτά της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Παρά δε τις βάσιμες ενδείξεις ότι είναι πιο ήπια και πλήττει περισσότερο το ανώτερο αναπνευστικό από τους πνεύμονες, αξιωματούχοι του ΠΟΥ επανέλαβαν ότι δεν πρέπει να υποτιμάται ο κίνδυνος που εγκυμονεί, αναφέροντας ρητά ότι είναι πρώιμο να αρχίσει να αντιμετωπίζεται η Covid ως «ενδημική», όπως η γρίπη. Θέλησαν, κοινώς, να βάλουν φρένο στις παρακινδυνευμένες και φουριόζικες προθέσεις κάποιων κυβερνήσεων -π.χ. Ισπανίας και Βρετανίας- να κηρύξουν ουσιαστικά το τέλος της πανδημίας μέσω της «συμβίωσης» με τον νέο κορονοϊό, με έρεισμα-πρόσχημα τη μειωμένη, όπως φαίνεται, θνητότητα της Ομικρον.

Θυμίζουμε πως ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε τη Δευτέρα πως ίσως είναι ώρα να ανοίξει η συζήτηση και σε επίπεδο Ε.Ε. για να αλλάξει ο τρόπος παρακολούθησης της πανδημίας και να επιτηρείται πλέον πιο χαλαρά, όπως συμβαίνει με τη γρίπη σε συνθήκη ενδημίας («Κορονοϊός, ο επικίνδυνος συγκάτοικος», «Εφ.Συν.», 11/1/2022).

«Σε όρους ενδημικότητας, είμαστε ακόμα πολύ μακριά» από κάτι τέτοιο, ξεκαθάρισε η Κάθριν Σμόλγουντ, ανώτερο στέλεχος στο περιφερειακό γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη. «Η ενδημικότητα προϋποθέτει πρωτίστως ότι υπάρχει σταθερή κυκλοφορία του ιού σε προβλέψιμα επίπεδα και δυνητικώς γνωστά και προβλέψιμα κύματα επιδημιολογικής μετάδοσης», πρόσθεσε, βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους.

«Εχουμε ακόμα τεράστια αβεβαιότητα κι έναν ιό που εξελίσσεται μάλλον γρήγορα, εγείροντας νέες προκλήσεις. Σίγουρα δεν βρισκόμαστε στο σημείο όπου μπορούμε να τον αποκαλέσουμε ενδημικό. Μπορεί να γίνει ενδημικός σε εύθετο χρόνο, αλλά ο προσδιορισμός αυτού το 2022 είναι λιγάκι δύσκολος σε αυτό το στάδιο».

Ταυτόχρονα τεχνική ομάδα του ΠΟΥ, αποτελούμενη από ανεξάρτητους ειδικούς, ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να εξεταστεί μια αλλαγή στα υπάρχοντα εμβόλια, προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματικά κατά της Ομικρον και των πιθανών παραλλαγών που θα την ακολουθήσουν. «Η σύνθεση των υπαρχόντων εμβολίων για την Covid-19 ίσως χρειάζεται να επικαιροποιηθεί για να διασφαλιστεί ότι συνεχίζουν να παρέχουν τα -προτεινόμενα από τον ΠΟΥ- επίπεδα προστασίας κατά της μόλυνσης και της ασθένειας από παραλλαγές ανησυχίας, συμπεριλαμβανομένης της Ομικρον και μελλοντικών παραλλαγών», υπογράμμισαν, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει στοχευμένη χορήγηση τέταρτης δόσης σε Ισραήλ και Χιλή.

«Τα εμβόλια για την Covid-19 χρειάζεται […] να προκαλούν ευρείες, ισχυρές και μακροχρόνιες ανοσο-αποκρίσεις, ώστε να μειωθεί η ανάγκη για αλλεπάλληλες ενισχυτικές δόσεις», συμπλήρωσαν με νόημα οι ειδικοί. «Μια στρατηγική εμβολιασμού βασισμένη σε επαναλαμβανομένες ενισχυτικές δόσεις εμβολίων με την αρχική σύνθεση είναι απίθανο να είναι κατάλληλη ή βιώσιμη».

Ενα επικαιροποιημένο εμβόλιο, υποστήριξαν, θα μπορούσε να στοχεύει την εκάστοτε κυρίαρχη παραλλαγή ή να είναι «πολυδύναμο», στοχεύοντας πολλές παραλλαγές διαμιάς. Το ζήτημα απαιτεί «παγκόσμιο συντονισμό» κι η απόφαση δεν θα πρέπει να αφεθεί στις παρασκευάστριες εταιρείες, που ετοιμάζουν ολοταχώς εμβόλια προσαρμοσμένα στην Ομικρον, προσδοκώντας φυσικά να αβγατίσουν κι άλλο τα αστρονομικά τους κέρδη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Βιάζονται πολύ ή βλέπουν μπροστά;
Eμμένει στα σχέδιά της για αλλαγή του συστήματος παρακολούθησης της πανδημίας η Ισπανία, επιδιώκοντας -με υπερβολική βιασύνη, όπως εκτιμούν αρκετοί ειδικοί- να επιστρέψει σε μια νέα… κανονικότητα.
Βιάζονται πολύ ή βλέπουν μπροστά;
ΕΥΡΩΠΗ
Ο ΠΟΥ γκρέμισε τις συνωμοσίες για τον κορονοϊό
Ολοκληρώθηκε η έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ μετά την ενδελεχή έρευνα στη Γουχάν της Κίνας με ηχηρές απαντήσεις στους συνωμοσιολόγους για την ύπαρξη του κορονοϊού.
Ο ΠΟΥ γκρέμισε τις συνωμοσίες για τον κορονοϊό
ΕΥΡΩΠΗ
Κομβικός ο ρόλος της νεολαίας στην εξάπλωση του ιού
Στον εφησυχασμό των νέων ανθρώπων, οι οποίοι μολύνονται όλο και περισσότερο -συχνά όμως χωρίς κανένα σύμπτωμα-, οφείλεται εν πολλοίς η αναζωπύρωση της νόσου Covid-19, η οποία συνεχίζει να θερίζει τον πλανήτη.
Κομβικός ο ρόλος της νεολαίας στην εξάπλωση του ιού
ΕΥΡΩΠΗ
Καμπανάκι ΠΟΥ για την εξάπλωση της Covid - 19 στην Ανατολική Ευρώπη
Να αυξήσουν τα ποσοστά εμβολιασμού και να πάρουν επιπλέον μέτρα καλεί τις αρχές σε Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Ρωσία και Ουκρανία ο περιφερειακός διευθυντής του οργανισμού στη Γηραιά Ήπειρο.
Καμπανάκι ΠΟΥ για την εξάπλωση της Covid - 19 στην Ανατολική Ευρώπη
ΕΥΡΩΠΗ
Η Οτάβα της... Ευρώπης
Κατά το πρότυπο των Καναδών φορτηγατζήδων, οργανώθηκαν στη Γαλλία «κονβόι ελευθερίας» ενάντια στο εμβολιαστικό πάσο.
Η Οτάβα της... Ευρώπης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας