• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 0.3°C / 6.2°C
  0 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.4°C / 5.2°C
  0 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.0°C / 7.9°C
  1 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.1°C / 1.4°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.0°C / 3.2°C
  1 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.7°C / -1.6°C
  2 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.6°C / 3.6°C
  1 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 3.2°C / 8.8°C
  2 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C -3.1°C / 1.9°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 9.6°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  2 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  2 BF
  55%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.5°C / 2.1°C
  1 BF
  67%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  4°C -1.5°C / 5.6°C
  1 BF
  71%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 6.6°C
  2 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.5°C / 6.4°C
  1 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.0°C / 5.5°C
  1 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C -0.3°C / 5.3°C
  1 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.2°C / -3.2°C
  1 BF
  52%
AP Photo/Virginia Mayo

Περισσότερες αρμοδιότητες υγείας στην Κομισιόν στο όνομα της πανδημίας;

 • A-
 • A+

Μια... εξέγερση ετοιμάζεται σήμερα στις Βρυξέλλες, καθώς οι χώρες της Ε.Ε. ψηφίζουν για ένα νέο νόμο που θα δώσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξαιρετικές εξουσίες στον τομέα της υγείας σε περίπτωση πανδημίας.

Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκεται το πρόγραμμα HERA, ένας νέος οργανισμός που συστάθηκε από την πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen και έχει ως πρότυπο το αμερικανικό BARDA, το οποίο βοήθησε με επιτυχία στην ανάπτυξη και προμήθεια εμβολίων COVID σε χρόνο ρεκόρ.

Σε κανονικούς καιρούς, η HERA θα είναι κυρίως υπεύθυνη για τον συντονισμό της υγείας. Αλλά κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, θα περάσει σε κατάσταση κρίσης και θα αποκτήσει μια σειρά από εξαιρετικές εξουσίες, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να προμηθεύεται φάρμακα και πρώτες ύλες, να μεταφέρει παραγωγική ικανότητα στην ΕΕ και να διαπραγματεύεται απευθείας με τους κατασκευαστές.

Αυτή η μετάβαση από το σχεδόν μηδενικό σε πανδημικό ήρωα θα ενεργοποιούνταν με ψηφοφορία του Συμβουλίου. Αλλά ορισμένες χώρες φοβούνται ότι μπορεί να ανοίξουν το κουτί της Πανδώρας αν υπογράψουν σήμερα τον κανονισμό.

Το σχέδιο προβλέπει ότι η HERA θα αποτελέσει γενική διεύθυνση της Επιτροπής, γεγονός που της παρέχει μεγάλη αυτονομία και την προστατεύει από την παρέμβαση (ή την εποπτεία, ανάλογα με την άποψή σας) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Αν και αυτό από μόνο του δεν θα προκαλούσε πολλές αντιρρήσεις σε κανονικούς καιρούς, δεδομένων των εξαιρετικών εξουσιών της HERA, οι χώρες θέλουν να έχουν λόγο για το τι θα κάνει σε περίπτωση κρίσης.

Η σλοβενική προεδρία του Συμβουλίου έκανε το γύρο των διπλωματικών αντιπροσωπειών χθες το βράδυ προσπαθώντας να καταστείλει την εξέγερση, αλλά το POLITICO ακούει ότι ίσως είναι πολύ αργά: Ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Ισπανία, η Ολλανδία και η Ιταλία, θα ζητήσουν να καθυστερήσει η ψηφοφορία σήμερα - δίνοντας στους επικριτές περισσότερο χρόνο για να προσπαθήσουν να τροποποιήσουν το νομικό κείμενο ώστε να δοθεί στις χώρες της Ε.Ε. μεγαλύτερος λόγος στις αποφάσεις της HERA. Ενώ όλα τα κράτη-μέλη ήταν κατ' αρχήν υπέρ του HERA, η προσπάθεια της σλοβενικής προεδρίας να επισπεύσει μια απόφαση σήμερα προκάλεσε αντιδράσεις, δήλωσαν δύο διπλωμάτες.

Αξιωματούχοι της Επιτροπής επεσήμαναν τις εκκλήσεις των χωρών της Ε.Ε. προς τις Βρυξέλλες να «κάνουν περισσότερα» για την καταπολέμηση των πανδημιών, καθώς και το γεγονός ότι οι έκτακτες εξουσίες θα ενεργοποιούνται μόνο μετά από απόφαση του Συμβουλίου. Χωρίς εκτελεστικές εξουσίες, η ΕΕ δεν θα μπορούσε να κάνει παρά να εκδίδει συστάσεις τις οποίες οι χώρες μερικές φορές αγνοούσαν, υποστήριξαν.

Την άποψη της Επιτροπής... υποστηρίζει μια νομική γνωμοδότηση που ζητήθηκε από τις χώρες της Ε.Ε. και εκπονήθηκε από τη νομική υπηρεσία του Συμβουλίου. Η γνωμοδότηση, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πρόταση της Επιτροπής για έκτακτες εξουσίες ήταν ορθή και ότι το άρθρο 122 παράγραφος 1 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούσε τη σωστή νομική βάση γι' αυτήν. «Η πρόταση αποσκοπεί στη δημιουργία ενός μηχανισμού έκτακτου, καθοδηγούμενου από κρίση χαρακτήρα, του οποίου η ενεργοποίηση είναι περιορισμένη χρονικά και με βασικά μέτρα που αφορούν τη διασφάλιση του εφοδιασμού και την αποφυγή οικονομικών διαταραχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία», σημείωσαν οι δικηγόροι.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Η J&J ήταν μια κάποια λύσις...
Η απόφαση των αμερικανικών Αρχών να σταματήσουν τους εμβολιασμούς στις ΗΠΑ με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, αλλά και την εξαγωγή του στην Ευρώπη, δημιουργεί αναστάτωση στην Ε.Ε. που ψάχνει εναγωνίως ένα...
Η J&J ήταν μια κάποια λύσις...
ΕΥΡΩΠΗ
Ε.Ε.: Ξανά στο «βαθύ κόκκινο» και «κόκκινο» η επιδημιολογική κατάσταση
Επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης σε σχέση με την ασθένεια Covid-19 στη συντριπτική πλειοψηφία των περιοχών και των περιφερειών της Ε.Ε. και του ΕΟΧ καταγράφεται στον χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου...
Ε.Ε.: Ξανά στο «βαθύ κόκκινο» και «κόκκινο» η επιδημιολογική κατάσταση
ΕΥΡΩΠΗ
Στους εννέα μήνες το πιστοποιητικό εμβολιασμού της Ε.Ε.
Παρά τις αντιρρήσεις των κρατών-μελών, όπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.», η Κομισιόν καθόρισε σήμερα δεσμευτική περίοδο αποδοχής ακριβώς 270 ημερών των πιστοποιητικών εμβολιασμού για ταξίδια εντός Ε.Ε.
Στους εννέα μήνες το πιστοποιητικό εμβολιασμού της Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Κατακερματισμένη η Ευρώπη για τα μέτρα κατά της Όμικρον
Η Ελλάδα ενημέρωσε την Κομισιόν εντός του Σαββατοκύριακου, λιγότερες δηλαδή από τις προβλεπόμενες 48 που απαιτούν οι θεσμοί. Το ίδιο έκανε και η Ιταλία, η οποία ενημέρωσε την Κομισιόν στις 15 Δεκεμβρίου.
Κατακερματισμένη η Ευρώπη για τα μέτρα κατά της Όμικρον
ΕΥΡΩΠΗ
Σύνοδος κορυφής για πανδημία και μεταναστευτικό
Η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης στην Ε.Ε. και ο αντίκτυπος της Ομικρον θα απασχολήσουν σήμερα τους 27 ηγέτες στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.
Σύνοδος κορυφής για πανδημία και μεταναστευτικό
ΕΥΡΩΠΗ
ECDC για «Ο»: Μπορεί να προκαλέσει πάνω από τις μισές λοιμώξεις στο μέλλον
Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό οργανισμό, όσο μεγαλύτερο είναι το πλεονέκτημα ανάπτυξης της νέας παραλλαγής έναντι της «Δέλτα» και όσο μεγαλύτερη είναι η κυκλοφορία της στην ΕΕ/ΕΟΧ, τόσο μικρότερος είναι ο...
ECDC για «Ο»: Μπορεί να προκαλέσει πάνω από τις μισές λοιμώξεις στο μέλλον

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας