• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.2°C / 12.4°C
  2 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.2°C / 13.3°C
  2 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 15.0°C
  3 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  1 BF
  98%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.1°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 10.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 6.4°C
  1 BF
  96%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.5°C / 14.8°C
  0 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.2°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  4 BF
  87%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 10.5°C / 12.7°C
  1 BF
  82%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 16.6°C
  3 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 12.7°C
  0 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  0 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 13.4°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 7.7°C
  1 BF
  95%
Tebnad | Dreamstime.com

Απαιτούν την εξαίρεση του ορυκτού αερίου από τον 5ο Κατάλογο Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος

 • A-
 • A+

Περισσότερες από 100 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών από όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου και του ευρωπαϊκού γραφείου της Greenpeace, απέστειλαν επιστολή στους συμμετέχοντες στην αυριανή Συνάντηση λήψης αποφάσεων υψηλού επιπέδου που αφορά τον 5ο Κατάλογο Έργων Κοινοτικού Ενδιαφέροντος (5th PCI list). Οι συνυπογράφουσες οργανώσεις ζητούν από τους ευρωβουλευτές να υπερασπιστούν έναν 5ο κατάλογο PCI χωρίς ορυκτό αέριο.

Στη επιστολή τους οι οργανώσεις εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τα σχέδια να συμπεριληφθούν στον 5ο κατάλογο PCI μεγάλης κλίμακας έργα ορυκτού αερίου, καθιστώντας ουσιαστικά τις υποδομές ορυκτών καυσίμων ως έργα ύψιστης προτεραιότητας για την Ε.Ε. και επιλέξιμα για δημόσια χρηματοδότηση.

«Ο κόσμος βρίσκεται σήμερα σε ένα σταυροδρόμι, με ένα εξαιρετικά μικρό περιθώριο για να δράσει και να αποτρέψει τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Αυτό το καλοκαίρι σε όλη την Ευρώπη είδαμε εφιαλτικές πυρκαγιές, θανατηφόρες πλημμύρες και καταστροφικές καταιγίδες - υπενθυμίζοντάς μας ότι η κλιματική αλλαγή συμβαίνει ήδη μπροστά στα μάτια μας. Δεν πρόκειται για μια μελλοντική απειλή, αλλά για μια παρούσα πραγματικότητα, που επηρεάζει τις ζωές των πολιτών σε όλη την Ευρώπη και ευρύτερα στον κόσμο. Πρέπει να δράσουμε τώρα και να απομακρυνθούμε γρήγορα από όλα τα ορυκτά καύσιμα. Η υιοθέτηση προτεραιοτήτων για τα ορυκτά καύσιμα με τον 5ο κατάλογο PCI αντιτίθεται στη συμφωνία του Παρισιού και υπονομεύει σε μεγάλο βαθμό την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία», αναφέρουν οι οργανώσεις.

«Είναι σαφές ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να επεκτείνουμε περαιτέρω τις υποδομές ορυκτού αερίου της Ε.Ε. με τεράστια έργα που δεν χρειάζονται, τα οποία κινδυνεύουν να δημιουργήσουν δαπανηρούς αδρανείς πόρους και να τροφοδοτήσουν περαιτέρω συγκρούσεις. Τα έργα αυτά μας εγκλωβίζουν σε περαιτέρω δεκαετίες εξάρτησης από το ορυκτό αέριο που κοστίζει στο κλίμα και, όπως αποδείχθηκε από την πρόσφατη εκτίναξη των τιμών ενέργειας, κοστίζει επίσης ακριβά στους καταναλωτές - επιδεινώνοντας την ενεργειακή φτώχεια και τις επιπτώσεις στους ήδη ενεργειακά φτωχούς. Η Ευρώπη καλείται να πληρώσει τον λογαριασμό για την καθυστερημένη δράση προς μια δίκαιη μετάβαση, να αυξήσει τα μέτρα ενεργειακής απόδοσης και να προβεί στην ανάπτυξη φθηνής παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές», επισημαίνουν.

Εξάλλου, τονίζουν, ένας 5ος κατάλογος PCI που περιλαμβάνει μεγάλης κλίμακας έργα όπως οι αγωγοί Poseidon, Baltic Pipe, BRUA και EastMed, καθώς και έργα επέκτασης σε όλο το μήκος του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου και τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου αερίου στην Ελλάδα και την Κροατία δεν ενεργεί προς το «κοινό συμφέρον» των Ευρωπαίων. Αντίθετα, αν όλα τα προτεινόμενα στον κατάλογο PCI έργα ορυκτού αερίου κατασκευαστούν, θα κοστίσουν πάνω από 30 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ για τη λειτουργία αυτών των υποδομών θα απαιτούνται σχεδόν 800 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο».

Σημειώνεται ότι στις δημόσιες διαβουλεύσεις για τα υποψήφια έργα του 4ου και του 5ου καταλόγου PCI, πάνω από το 99% και το 96% των συμμετεχόντων αντίστοιχα ήταν αντίθετοι με την περαιτέρω υποστήριξη των έργων ορυκτού αερίου. Παρόλα αυτά, η εξαιρετικά αδιαφανής διαδικασία καθορισμού των έργων PCI, η οποία αντικατοπτρίζει πολλά αιτήματα της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων και όχι τις απαιτήσεις των πολιτών, οδήγησε σε δεκάδες έργα ορυκτών καυσίμων στον κατάλογο προτεραιότητας στον προηγούμενο γύρο.

«Ως εκ τούτου, οι Ευρωπαίοι πολίτες βασίζονται σε εσάς για να επιδείξετε ηγετική στάση για την προστασία του κλίματος. Για τον λόγο αυτό, σας καλούμε να ενεργήσετε εκ μέρους των Ευρωπαίων πολιτών και όχι της βιομηχανίας ορυκτού αερίου, καταλήγουν, απαιτώντας έναν 5ο κατάλογο PCI χωρίς ορυκτό αέριο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Συγκέντρωση ακτιβιστών στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά των εξορύξεων ορυκτών καυσίμων
Ακτιβιστές της οικολογικής οργάνωσης Just Stop Oil ολοκλήρωσαν ένα μήνα κινητοποιήσεων στο Λονδίνο, με συγκέντρωση έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, για να απαιτήσουν από τον νέο πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ να...
Συγκέντρωση ακτιβιστών στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά των εξορύξεων ορυκτών καυσίμων
ΕΥΡΩΠΗ
ΟΗΕ: «Φορολογήστε τις εταιρείες που ρυπαίνουν γιατί καιγόμαστε» είπε ο Γκουτέρες
Με μία ομιλία γεμάτη νόημα, βέλη και προειδοποιήσεις έστειλε σήμα κινδύνου ο γγ. του ΟΗΕ από τη βήμα της Γενικής του Συνέλευσης, τονίζοντας ότι έρχεται «ένας χειμώνας κοινωνικής δυσαρέσκειας».
ΟΗΕ: «Φορολογήστε τις εταιρείες που ρυπαίνουν γιατί καιγόμαστε» είπε ο Γκουτέρες
ΕΥΡΩΠΗ
Πέτρος Κόκκαλης: «Δεξιά και ακροδεξιά ενάντια στο κλίμα»
Συνεργάστηκαν προκειμένου να εξυπηρετήσουν το λόμπι των ορυκτών καυσίμων που έδωσε μάχες ενάντια στον περιορισμό επενδύσεων στη μαύρη ενέργεια των ορυκτών, αλλά και πυρηνικών.
Πέτρος Κόκκαλης: «Δεξιά και ακροδεξιά ενάντια στο κλίμα»
ΕΥΡΩΠΗ
Η Gazprom κόβει την παροχή φυσικού αερίου στην Ολλανδία
Από την Τρίτη τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο, καθώς η ημι-κρατική ενεργειακή εταιρεία GasTerra αρνήθηκε να πληρώσει σε ρούβλια. Πρόκειται για την τέταρτη χώρα μετά τη Βουλγαρία, την Πολωνία και τη Φινλανδία.
Η Gazprom κόβει την παροχή φυσικού αερίου στην Ολλανδία
ΕΥΡΩΠΗ
Για «Ευρώπη Χωρίς Γούνες»
Tην επίσημη έναρξη της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών για μια «Ευρώπη Χωρίς Γούνες» ανακοίνωσαν η Fur Free Alliance, μια διεθνής συμμαχία που αποτελείται από περισσότερες από 50 οργανώσεις προστασίας των...
Για «Ευρώπη Χωρίς Γούνες»
ΕΥΡΩΠΗ
Αγγλία: Μπλόκο ακτιβιστών σε ελληνικό δεξαμενόπλοιο με ρωσικά καύσιμα
Εμπόδισαν την είσοδό του σε λιμάνι της νότιας Αγγλίας. Η Tsakos Columbia Shipmanagement η εταιρεία που διαχειρίζεται το δεξαμενόπλοιο.
Αγγλία: Μπλόκο ακτιβιστών σε ελληνικό δεξαμενόπλοιο με ρωσικά καύσιμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας