• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.3°C / 20.5°C
  3 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 17.2°C
  2 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 20.9°C
  4 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  4 BF
  62%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.1°C / 16.5°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 12.9°C
  3 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.4°C / 19.6°C
  1 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 23.1°C
  2 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.9°C / 18.9°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.7°C
  5 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 15.6°C
  4 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  3 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.5°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 17.2°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 23.8°C
  2 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 20.3°C
  3 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 13.3°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.5°C / 17.3°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  61%
φωτογραφία 70480138 © Marbury67 | Dreamstime.com

Σε ιδιωτικές κλινικές και δάνεια καταφεύγουν οι Βρετανοί, την ώρα που το σύστημα υγείας «λυγίζει»

 • A-
 • A+

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο 12χρονος Χάιντεν Κιλντέα διαγνώστηκε με σοβαρή σκολίωση, μια κατάσταση όπου η σπονδυλική στήλη στρέφεται και κυρτώνει στο πλάι. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να εξελιχθεί σε μια επικίνδυνη και περιοριστική για τη ζωή κατάσταση.

Οι «Kildeas», που ζουν στο Στράμπεϊν της Βόρειας Ιρλανδίας, λένε ότι τους ενημέρωσαν ότι ο Χάιντεν θα χρειαστεί επείγουσα χειρουργική επέμβαση - αλλά ότι λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων Covid-19, θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση και ο ασθενής θα πρέπει να περιμένει περισσότερα από δύο χρόνια.

Η μητέρα του Σάνα βρήκε μια κλινική στην Τουρκία που δέχτηκε να πραγματοποιήσει την επέμβαση αμέσως, με αντίτιμο 50.000 λίρες - χρήματα που η οικογένεια δεν διέθετε.

Έτσι το καλοκαίρι, αποφάσισαν να στραφούν στην πληθοχρηματοδότηση- προσπάθησαν να συγκεντρώσουν μέσω διαδικτύου το χρηματικό ποσό από μεγάλο αριθμό ατόμων- και στη διενέργεια μιας εκστρατείας οικονομικής ενίσχυσης.

Η μητέρα του Χάιντεν αναφέρει: «Είναι πραγματικά, πολύ απογοητευτικό το γεγονός ότι βρισκόμαστε στη χώρα μας και δεν μπορούμε να κάνουμε τον Χάιντεν να χειρουργηθεί ενώ το χρειάζεται».

Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται επί του παρόντος σε λίστες αναμονής του NHS - στη Βόρεια Ιρλανδία υπάρχουν πάνω από 465.000 άνθρωποι, ενώ στην Αγγλία, 5,6 εκατομμύρια «στήνονται» σε ουρές για να νοσηλευτούν.

Τα δεδομένα που κοινοποιήθηκαν στο BBC «Panorama» δείχνουν ότι κατά μέσο όρο, οι λίστες αναμονής αυξήθηκαν κατά 50% στα πιο υποβαθμισμένα μέρη της Αγγλίας από την αρχή της πανδημίας, σε σύγκριση με σχεδόν 35% στις πιο αναπτυγμένες περιοχές.

Η έρευνα, που διεξήχθη από το think tank «Ταμείο του Βασιλιά», δείχνει επίσης ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται σε λίστες αναμονής σε φτωχότερες περιοχές έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες από εκείνους στις πλουσιότερες περιοχές να περιμένουν περισσότερο από ένα χρόνο για νοσηλεία.

Τα δεδομένα του ανεξάρτητου think tank εξετάζουν λίστες αναμονής από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2021 και περιλαμβάνουν προγραμματισμένες νοσοκομειακές θεραπείες, όπως αποκατάσταση γόνατος και ισχίου, χειρουργική επέμβαση καταρράκτη και άλλα χειρουργεία.

Ο Χάιντεν τα κατάφερε και εγχειρίστηκε στην Τουρκία, μετά το σκληρό αγώνα που έδωσαν οι γονείς του.

Το Συμβούλιο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας στη Βόρεια Ιρλανδία ανακοίνωσε ότι οι θέσεις στα νοσοκομεία είναι πολύ περιορισμένες, ενώ οι ασθενείς εξακολουθούν να σχηματίζουν ατέλειωτες ουρές έξω από αυτά, «με αποτέλεσμα οι καθυστερήσεις να είναι ακόμα πιο αυξημένες από τον αρχικό στόχο, λόγω της τρέχουσας πανδημίας».

Η 36χρονη Σοφία Τζόουνς έχει ενδομητρίωση - μια γυναικολογική κατάσταση που οδηγεί σε έντονο πυελικό πόνο. Μερικές μέρες μετά βίας μπορούσε να περπατήσει, αφού έπρεπε να μείνει στο κρεβάτι όλη μέρα.

Η Σοφία, που ζει κοντά στο Νταντί της Σκωτίας, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι της είπαν ότι θα έπρεπε να περιμένει δύο χρόνια για μια επέμβαση, πράγμα αδύνατο για την κατάστασή της, οπότε εκείνη και ο σύντροφός της αποφάσισαν να πάρουν ένα δάνειο 7.000 λιρών και να απευθυνθούν σε ιδιωτικό νοσοκομείο.

«Ήταν μια πραγματικά σκληρή απόφαση να χειρουργηθώ σε ιδιωτικό-νοσοκομείο», λέει, «επειδή έπρεπε να διαθέσουμε πολλά χρήματα και να χρεωθούμε, ενώ παράλληλα διατηρούμε και κάποια ποιότητα ζωής».

Ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Σκωτίας δήλωσε: «Λυπούμαστε που ο πρωτοφανής αντίκτυπος της πανδημίας επέκτεινε τους χρόνους αναμονής για ορισμένους ασθενείς. Η πανδημία ήταν η πιο σημαντική πρόκληση που αντιμετώπισε το NHS στην 73χρονη ιστορία του και όπως σε πολλές υγειονομικές υπηρεσίες, η αναπόφευκτη παύση μη επειγόντων περιστατικών, είχε ως αποτέλεσμα έντονες καθυστερήσεις ».

Σύμφωνα με την Ανίτα Τσάρλσγουορθ, επικεφαλής οικονομολόγο στο think tank του «Health Foundation»: «Η μεγάλη ανησυχία για τις αναμονές που οδηγούν τους ανθρώπους στην ιδιωτική περίθαλψη είναι ότι θα αυξήσει τις ανισότητες, αλλά και ότι πολλοί άνθρωποι θα αναγκαστούν να κάνουν φοβερές αντισταθμίσεις στα οικονομικά τους προκειμένου να καταφέρουν να έχουν πρόσβαση στη ιατρική φροντίδα όταν εκείνοι τη χρειάζονται».

«Και αυτό έρχεται σε αντίθεση με κάθε λόγο για τον οποίο δημιουργήσαμε την υπηρεσία υγείας», πρόσθεσε.

Η Μπρέντα Πουγκ, 61 ετών, από το Πίτερσφιλντ στο Χάμσαϊρ, έπρεπε να εγκαταλείψει τη δουλειά σε ένα δικηγορικό γραφείο το 2019, αφού διαγνώστηκε με αρθρίτιδα. Δεν μπόρεσε να εργαστεί λόγω του πόνου που της προκάλεσε η ασθένεια.

Καθώς ξεκίνησε η πανδημία, της είπαν ότι χρειάζεται διπλή αντικατάσταση ισχίου και τώρα πρέπει να χρησιμοποιήσει πατερίτσες. Όταν κινείται λέει ότι είναι σαν να «περπατάει σε σπασμένο γυαλί».

Ο πόνος είναι τόσο έντονος που έχει απευθυνθεί στο σύμβουλό της, παρακαλώντας τον να κάνει την επέμβαση. «Δεν μπορώ να συνεχίσω έτσι. Δεν αξίζει να ζω έτσι», αναφέρει η Πουγκ.

Το κόστος για να χειρουργηθεί ιδιωτικά θα ήταν περίπου 10.000 λίρες ανά ισχίο - και λέει ότι δεν υπάρχει τρόπος να το αντέξει οικονομικά αυτό.

Η Μπρέντα είναι ένας από τους 62.000 ασθενείς που περίμεναν πάνω από 12 μήνες για να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης άρθρωσης.

Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το φιλανθρωπικό ίδρυμα «Versus Arthritis» και δόθηκε αποκλειστικά στο BBC «Panorama» αποκαλύπτει ότι οι μισοί (54%) των ατόμων με αρθρίτιδα που περιμένουν για χειρουργική επέμβαση χρειάζεται να καταβάλουν κατά μέσο όρο το ποσό των 1.739 λιρών το χρόνο για να σταματήσουν οι ενοχλήσεις που νιώθουν.

Αυτόν τον μήνα η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 36 δισεκατομμύρια στο σύστημα υγείας NHS και στην κοινωνική φροντίδα και για τα τέσσερα έθνη (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία) έως το 2025.

Η ανάλυση των σχεδίων τους από το Ίδρυμα Υγείας δείχνει ότι έχουν ήδη δεσμευτεί 10 δις για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στην Αγγλία τα επόμενα τρία χρόνια.
Η κα. Τσαρλσγουόρθ υποστηρίζει ότι είναι πολλά τα χρήματα, αλλά δεν θα είναι απαραίτητα αρκετά: «Αν θέλουμε η λίστα αναμονής να κατέβει μέχρι τις επόμενες εκλογές, θα πρέπει να ξοδέψουμε τουλάχιστον 13 με 18 δις και η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει μέχρι στιγμής μόνο τα 10».

Ακόμα και ο πρωθυπουργός της χώρας έχει παραδεχτεί δημοσίως ότι «οι λίστες αναμονής θα αυξηθούν, προτού καταφέρουν και περιοριστούν».

Το NHS ανακοίνωσε: «Η φροντίδα περισσότερων από 450.000 ασθενών με σοβαρή ασθένεια Covid-19 είχε αναπόφευκτα αρνητική επίδραση στη μη επείγουσα περίθαλψη. Το προσωπικό του NHS έχει επιταχύνει και έχει χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά πρόσθετους πόρους βοηθώντας στη διενέργεια εκατομμυρίων περισσότερων δοκιμών, ελέγχων, θεραπειών και επεμβάσεων αυτό το καλοκαίρι σε σύγκριση με το προηγούμενο».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Δεν προχωρά σε Plan Β και αρνείται την ύπαρξη Plan C η βρετανική κυβέρνηση
Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για περιορισμούς στις συγκεντρώσεις στα σπίτια τα Χριστούγεννα, εάν οι εισαγωγές στο νοσοκομείο αυξηθούν, με στόχο να μείνουν ανοιχτά καταστήματα, εστιατόρια και παμπ.
Δεν προχωρά σε Plan Β και αρνείται την ύπαρξη Plan C η βρετανική κυβέρνηση
ΕΥΡΩΠΗ
Μ. Βρετανία: Μία απ' τις μεγαλύτερες αποτυχίες της δημόσιας υγείας η διαχείριση της Covid-19
Kοινοβουλευτική έρευνα - κόλαφος διαπιστώνει έλλειψη διαφάνειας, σημαντικές ελλείψεις στον κυβερνητικό μηχανισμό και μια «μοιρολατρική» προσέγγιση της κρίσης, η οποία επιδείνωσε τον αριθμό των νεκρών.
Μ. Βρετανία: Μία απ' τις μεγαλύτερες αποτυχίες της δημόσιας υγείας η διαχείριση της Covid-19
ΕΥΡΩΠΗ
Σε αναμονή για νοσηλεία 5,6 εκατ. άνθρωποι στην Αγγλία
Στοιχεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας υποδεικνύουν την παρατεταμένη αναμονή για νοσηλεία 5,6 εκατ. ανθρώπων από τα τέλη Ιουλίου για αντικατάσταση ισχίου και γόνατος, καθώς και για εγχείρηση...
Σε αναμονή για νοσηλεία 5,6 εκατ. άνθρωποι στην Αγγλία
ΕΥΡΩΠΗ
Covid-19: Βρετανικά νοσοκομεία ακυρώνουν πάλι χειρουργεία λόγω της έξαρσης
Υπό νέα πίεση το Εθνικό Σύστημα Υγεία του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς όλο και περισσότερο προσωπικό μπαίνει σε καραντίνα εν μέσω πλήρους εξέλιξης του τρίτου κύματος
Covid-19: Βρετανικά νοσοκομεία ακυρώνουν πάλι χειρουργεία λόγω της έξαρσης
ΕΥΡΩΠΗ
Δεκάδες βρέφη πέθαναν ή υπέστησαν εγκεφαλική βλάβη λόγω εγκληματικής αδιαφορίας σε βρετανικό νοσοκομείο
Ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Μεγάλης Βρετανίας έχει πληρώσει ήδη 91 εκατ. λίρες για να συνεχίσει να κρύβει τα τραγικά περιστατικά κάτω από το χαλί, που αποκαλύπτει έρευνα των Ιndependent και Channel 4
Δεκάδες βρέφη πέθαναν ή υπέστησαν εγκεφαλική βλάβη λόγω εγκληματικής αδιαφορίας σε βρετανικό νοσοκομείο
ΕΥΡΩΠΗ
Τρεις τραυματίες σε νοσοκομείο του Λίβερπουλ μετά από μονομαχία με όπλα σαμουράι
Τρεις άνδρες νοσηλεύονται τραυματίες στο Λίβερπουλ, έπειτα από «ραντεβού για μονομαχία» στην παραλία Φόρνμπι, έξω από την πόλη. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι τρεις άνδρες χρησιμοποίησαν ξίφος και τσεκούρι των...
Τρεις τραυματίες σε νοσοκομείο του Λίβερπουλ μετά από μονομαχία με όπλα σαμουράι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας