Τέσσερις μόλις ημέρες πριν οι Γερμανοί προσέλθουν στις κάλπες. Η κούρσα είναι αμφίβολη, αλλά ένα αποτέλεσμα είναι δεδομένο: Η Άνγκελα Μέρκελ αποχωρεί από την καγκελαρία και ο διάδοχός της θα έχει λιγότερη επιρροή τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Το ερώτημα που απασχολεί τους πάντες: Τι σημαίνει αυτό για την ΕΕ;
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν χάνει κάτι περισσότερο από έναν στενό σύμμαχο – χάνει επίσης έναν πολιτικό μέντορα και κάποιον που την υποστήριξε ακόμη και σε δύσκολες στιγμές, όπως κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας για τα εμβόλια. Πριν γίνει πρόεδρος της Επιτροπής, η Φον ντερ Λάιεν ήταν το μακροβιότερο μέλος του υπουργικού συμβουλίου της Μέρκελ.
Στενοί παρατηρητές της προέδρου της Επιτροπής λένε ότι τώρα κινδυνεύει να απομονωθεί, καθώς η μεγαλύτερη υπέρμαχός της ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την πολιτική σκηνή.

Αλλά η αποχώρηση της Μέρκελ θα είναι επίσης απελευθερωτική. Ευρωπαίοι ηγέτες που έχουν παρατηρήσει τη Φον ντερ Λάιεν σε συναντήσεις λένε ότι συμπεριφέρεται σαν πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας όταν η Μέρκελ βρίσκεται στο δωμάτιο- όταν δεν βρίσκεται, η Φον Ντερ Λάιεν δεν είναι πλέον η μαθητευόμενη της καγκελαρίου.
Με τη Μέρκελ να αποχωρεί, ο στενότερος σύμμαχος της Φον ντερ Λάιεν θα είναι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Η ομιλία της περασμένης εβδομάδας για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αιφνιδίασε ορισμένα υπουργικά συμβούλια της Επιτροπής και τα κράτη μέλη – και πολλοί είδαν την επιρροή του Παρισιού να παίζει ρόλο. «Οι γαλλικές προτεραιότητες υπήρχαν σε κάθε αποστροφή του λόγου της», δήλωσε ένας ανώτερος διπλωμάτης για την ομιλία του προέδρου της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ειδικότερα, η ανακοίνωση μιας συνόδου κορυφής για την άμυνα που θα συνδιοργανώσουν η πρόεδρος της Κομισιόν και ο Μακρόν κατά τη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου εξέπληξε άλλες χώρες της ΕΕ, ειδικά επειδή η ίδια δεν είχε κάνει καμία αναφορά σε αυτήν στη συνάντησή της με τους πρεσβευτές πριν από την επίσκεψή της στο Στρασβούργο.
Και τα σχόλια της Προέδρου της Κομισιόν αυτήν την εβδομάδα που υποστήριξε τη Γαλλία στη μάχη της με τις ΗΠΑ και την Αυστραλία σχετικά με τη συμφωνία AUKUS. Ομοίως, όσον αφορά το εμπόριο και την οικονομία, η von der Leyen μιλάει με ένα συγκεκριμένο γαλλικό τόνο.
Η Φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να βρει τη θέση της στη νέα ισορροπία δυνάμεων που θα προκύψει στην Ευρώπη, εάν ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς γίνει ο επόμενος ηγέτης της Γερμανίας. Η προοπτική μιας κυβέρνησης υπό την ηγεσία του SDP θα αποδυναμώσει σημαντικά το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), στο οποίο ανήκει η πρόεδρος της Κομισιόν, εάν το μεγαλύτερο μέλος του χάσει μια θέση στο πανίσχυρο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Οι σύμμαχοι της προέδρου επισημαίνουν ότι έχει ιστορικό συνεργασίας σε όλα τα πολιτικά πεδία, ιδίως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι παρατηρητές της γερμανικής πολιτικής σημειώνουν επίσης ότι απέχει πολύ από το να είναι μια ένθερμη πολιτικός του CDU, έχοντας προετοιμαστεί να μιλήσει για θέματα που είναι επίσης αγαπητά στην αριστερά, όπως η κλιματική αλλαγή και η ισότητα των φύλων.
