• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.2°C / 29.0°C
  2 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 22.4°C / 27.7°C
  3 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 29.3°C
  3 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.5°C / 27.9°C
  3 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 20.7°C / 23.9°C
  2 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 21.8°C / 28.2°C
  2 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 24.4°C / 28.1°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  2 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.4°C / 22.8°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.0°C / 27.9°C
  2 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  2 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.7°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  3 BF
  47%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.5°C / 29.9°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.2°C / 24.8°C
  4 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.6°C / 28.8°C
  2 BF
  39%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 25.3°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.7°C / 28.9°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  51%

Φωτογραφία Αρχείου

AP Photo/Michel Spingler

Στα χνάρια της Αθήνας το Λονδίνο, «φλερτάρει» επικίνδυνα με τις επαναπροωθήσεις

 • A-
 • A+

Την τακτική της επαναπροώθησης προς την Γαλλία των σκαφών που μεταφέρουν μετανάστες διασχίζοντας τη Μάγχη με κατεύθυνση την Βρετανία, ετοιμάζεται να εφαρμόσει η υπουργός Εσωτερικών της χώρας Πρίτι Πατέλ, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, παρά τις προειδοποιήσεις του Παρισιού ότι αυτή η πρακτική μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Σύμφωνα με τις βρετανικές εφημερίδες, η συνοριακή αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου (Border Force) εκπαιδεύεται για να χρησιμοποιήσει τις τακτικές της επαναπροώθησης, σύμφωνα με σχέδια που έχουν καταρτισθεί εδώ και δύο χρόνια, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Η χρησιμοποίηση της τακτικής αυτής θα επιτρέπει στους βρετανούς συνοριοφύλακες να αναγκάζουν τα σκάφη που μεταφέρουν μετανάστες να επιστρέψουν στα γαλλικά ύδατα, ενώ δεν είναι σαφές αν το σχέδιο προβλέπει την απώθηση των μεταναστών μέχρι τις γαλλικές ακτές.

Σύμφωνα με τους Times, η Πρίτι Πατέλ έχει ζητήσει την επαναδιατύπωση προς αυτήν την κατεύθυνση της ερμηνείας του Δικαίου της Θάλασσας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει ότι η τακτική αυτή δεν θα χρησιμοποιείται παρά «υπό πολύ περιορισμένες, ασφαλείς συνθήκες», «για τα μεγαλύτερα σκάφη» και όταν θα κρίνεται «ασφαλές».

Σημειώνεται ότι η Πρίτι Πατέλ αφήνει να εννοηθεί ότι οι Αφγανοί που θα διασχίζουν το Στενό της Μάγχης θα έχουν την ίδια μεταχείριση με τους υπόλοιπους μετανάστες.

Έπειτα από «εποικοδομητικές», όπως ισχυρίζεται η βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών στο Twitter, συζητήσεις με τον γάλλο ομόλογό της Ζεράρ Νταρμανέν χθες στο Λονδίνο, θέλει να έχει αποτελέσματα και να αναγάγει σε «ύψιστη προτεραιότητα» τον τερματισμό των διελεύσεων της Μάγχης.

Μόνο που η βρετανική πρόταση για τις επαναπροωθήσεις των μεταναστών έχει απορριφθεί κατηγορηματικά από την γαλλική κυβέρνηση. Με επιστολή του τη Δευτέρα, ο Ζεράρ Νταρμανέν έχει προειδοποιήσει ότι οι επαναπροωθήσεις στην θάλασσα «κινδυνεύουν να έχουν αρνητικές συνέπειες» στη γαλλοβρετανική συνεργασία.

«Στην θάλασσα, η προστασία της ανθρώπινης ζωής υπερισχύει της εθνικότητας, των στάτους και της μεταναστευτικής πολιτικής, με γνώμονα την αυστηρή τήρηση του Δικαίου της Θάλασσας που ρυθμίζει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην θάλασσα», τονίζει ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών. «Με βάση την κυκλοφορία και τις συνθήκες διέλευσης της Μάγχης, η Γαλλία δε διαθέτει άλλη λύση από την επέμβαση κυρίως βάσει των ρυθμίσεων περί έρευνας και διάσωσης του Δικαίου της Θάλασσας».

«Καλούμε την βρετανική κυβέρνηση να επιδείξει σύνεση» σχετικά με την προσφυγή σε μεθόδους κατά αυτών που αποπειρώνται θαλάσσια διέλευση, μέθοδοι που όχι μόνο θα είναι επικίνδυνες για άνδρες, γυναίκες και παιδιά που επιβαίνουν στα σκάφη αυτά, αλλά και αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο», δήλωσε χθες στο AFP ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών.

Η ενίσχυση των μέτρων καταπολέμησης της μετανάστευσης είναι για την κυβέρνηση Τζόνσον προτεραιότητα που προκύπτει από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι στην βρετανική κοινή γνώμη, υλοποιώντας το Brexit. Το Λονδίνο θέλει να καταστήσει αυτές τις διελεύσεις ακόμη πιο επικίνδυνες από ό,τι ήδη είναι και ασκεί πιέσεις επί της Γαλλίας για να λάβει δραστικότερα μέτρα που θα εμποδίζουν τον απόπλου των σκαφών από τις γαλλικές ακτές.

Ωστόσο, ο Ζεράρ Νταρμανέν προειδοποιεί ότι η Γαλλία δεν θα αποδεχθεί «καμία πρακτική αντίθετη με το Δίκαιο της Θάλασσας και κανέναν οικονομικό εκβιασμό» της βρετανικής κυβέρνησης.

«Η δέσμευση της Μεγάλης Βρετανίας πρέπει να τηρηθεί. Το είπα ξεκάθαρα στην ομόλογό μου Πρίτι Πατέλ», έγραψε στο Twitter. Οι δύο υπουργοί συνομίλησαν κατά την διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της G7 στο Λονδίνο. «Η φιλία μεταξύ των δύο χωρών μας αξίζει περισσότερο από θέσεις που βλάπτουν την συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών μας», προσθέτει ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών

Στην επιστολή του της Δευτέρας, ο Ζεράρ Νταρμανέν απορρίπτει επίσης πρόταση του Λονδίνου για τη συγκρότηση ενιαίας γαλλοβρετανικής διοίκησης που θα εμποδίζει τους διακινητές να χρησιμοποιούν σκάφη για τη μεταφορά των μεταναστών προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο γάλλος υπουργός δηλώνει ότι μία τέτοια κοινή δύναμη αντιβαίνει προς την γαλλική κυριαρχία και είναι άχρηστη, διότι ο συντονισμός επί του πεδίου είναι ήδη «καλός και αποτελεσματικός». Οι γαλλικές αρχές έχουν συμφωνήσει με το Ηνωμένο Βασίλειο τον διπλασιασμό του προσωπικού που παρακολουθεί τις γαλλικές ακτές των στενών, ενώ το Λονδίνο έχει προσφέρει αεροσκάφος για την παρακολούθηση των ακτών.

Ο Ζεράρ Νταρμανέν εξηγεί επίσης ότι η αύξηση του αριθμού των μεταναστών που αποβιβάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο οφείλεται στο γεγονός ότι οι διακινητές χρησιμοποιούν σκάφη μεγαλύτερης χωρητικότητας για την διέλευση.

Τις τελευταίες ημέρες έχει διαπιστωθεί αύξηση των αφίξεων μεταναστών στις βρετανικές ακτές, βοηθούντος και του ευνοϊκού καιρού. Την Δευτέρα, 785 μετανάστες έφθασαν παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, επί συνόλου 13.000 αφίξεων από την αρχή του έτους, σύμφωνα με το πρακτορείο PA.

Ο γάλλος βουλευτής της περιφέρειας του Καλαί Πιερ-Ανρί Ντυμόν δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι η εφαρμογή της τακτικής επαναπροώθησης των σκαφών θα συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσβολή της αξιοπρέπειας όσων αναζητούν άσυλο.

«Το να αρνηθείς μία ευκαιρία στα παιδιά να προστατευθούν είναι κάτι που δεν θα έπρεπε να γίνεται ανεκτό από την σύγχρονη κοινωνία. Μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα και αξιοπρέπεια...αυτό το σχέδιο καταργεί τις συμβάσεις της Γενεύης που δίνουν σε όλους το δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση σε οποιαδήποτε χώρα για άσυλο».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο έφυγε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν αποχώρησε και από την δεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη», είπε.

Το θέμα βρίσκεται συστηματικά στο επίκεντρο έντασης ανάμεσα στο Λονδίνο και το Παρίσι. Το Λονδίνο δεσμεύθηκε στο τέλος του Ιουλίου να καταβάλει στην Γαλλία 62,7 εκατομμύρια ευρώ κατά το διάστημα 2021-2022 για την χρηματοδότηση της ενίσχυσης της παρουσίας των γαλλικών δυνάμεων ασφαλείας στις γαλλικές ακτές.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Αντιδράσεις για τα αυστηρότερα μέτρα της Βρετανίας για τους παράτυπους μετανάστες
Νέοι σκληρότεροι κανόνες θα διέπουν εφεξής το καθεστώς παροχής ασύλου στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση, προκαλώντας την έντονη αντίδραση προσφύγων και νομικών.
Αντιδράσεις για τα αυστηρότερα μέτρα της Βρετανίας για τους παράτυπους μετανάστες
ΕΥΡΩΠΗ
Η Κομισιόν θα συνδράμει εννέα ευρωπαϊκές χώρες για την υποδοχή Ουκρανών προσφύγων
Θέσεις εργασίας, σχολικά προγράμματα και υποδομές φιλοξενίας και ένταξης είναι μερικές από τις παροχές τη Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μία από τις χώρες που θα λάβει τεχνική εμπειρογνωμοσύνη είναι και η Ελλάδα.
Η Κομισιόν θα συνδράμει εννέα ευρωπαϊκές χώρες για την υποδοχή Ουκρανών προσφύγων
ΕΥΡΩΠΗ
Το παρασκήνιο πίσω από την παραίτηση Λετζέρι και η ελληνική στάση
Καταιγιστικές εξελίξεις στη Frontex μετά τις αποκαλύψεις για τις επαναπροωθήσεις. Εκτεθειμένη η κυβέρνηση που φέρεται να στήριξε τον Λετζέρι.
Το παρασκήνιο πίσω από την παραίτηση Λετζέρι και η ελληνική στάση
ΕΥΡΩΠΗ
Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της Frontex
Ο Φαμπρίς Λετζέρι υπέβαλε την παραίτησή του, στη σκιά των αποκαλύψεων για την εμπλοκή της Frontex σε επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο. 
Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της Frontex
ΕΥΡΩΠΗ
ΟΗΕ: Πρέπει να προσφέρουμε προστασία σε όλους ανεξαιρέτως τους πρόσφυγες
Η UNHCR «ανησυχεί βαθιά για την αυξανόμενη ξενοφοβία, τις διακρίσεις και τον αποκλεισμό» που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο και εκτίμησε ότι η ουκρανική προσφυγική κρίση...
ΟΗΕ: Πρέπει να προσφέρουμε προστασία σε όλους ανεξαιρέτως τους πρόσφυγες
ΕΥΡΩΠΗ
Χιλιάδες στους δρόμους της Ευρώπης κατά του πολέμου
Καθώς δεν φαίνεται ορατό τέλος στη φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία, χιλιάδες άνθρωποι από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες ενώνουν τις φωνές τους και φωνάζουν «όχι» στον πόλεμο.
Χιλιάδες στους δρόμους της Ευρώπης κατά του πολέμου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας