• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 27.2°C / 34.1°C
  1 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.2°C / 31.0°C
  0 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.0°C / 26.8°C
  1 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 23.6°C
  2 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  78%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  29°C 23.6°C / 30.4°C
  2 BF
  31%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.4°C / 26.8°C
  2 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 21.6°C / 32.0°C
  2 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  3 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 20.9°C / 26.9°C
  0 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  33°C 21.9°C / 33.4°C
  1 BF
  25%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.7°C
  0 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  54%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.5°C
  2 BF
  50%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 24.5°C / 33.4°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.2°C / 30.8°C
  2 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 27.4°C / 34.3°C
  1 BF
  36%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 29.3°C
  2 BF
  94%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.2°C / 31.1°C
  2 BF
  31%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  37%

φωτογραφία αρχείου

EUROKINISSI / ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Κίνδυνος για το κλίμα: Μεθάνιο εκλύεται από εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το μεθάνιο εκλύεται από υποδομές φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω διαρροών και εξαερισμού, δείχνουν πλάνα από βίντεο του Reuters.

Χρησιμοποιώντας ειδική κάμερα αξίας 100.000 ευρώ, η μη κερδοσκοπική εταιρεία Clean Air Task Force (CATF) βρήκε μεθάνιο να διαχέεται στην ατμόσφαιρα από 123 εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου σε Αυστρία, Τσεχία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Πολωνία και Ρουμανία.

Το μεθάνιο, η μεγαλύτερη αιτία της κλιματικής αλλαγής μετά το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), είναι το κύριο συστατικό του φυσικού αερίου και τουλάχιστον 80 φορές πιο ισχυρό από το CO2 στα πρώτα 20 χρόνια του στον αέρα. Επίσης, αντιπροσωπεύει το 10% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρώπη.

Επί του παρόντος, η Ε.Ε. δεν ρυθμίζει τις εκπομπές μεθανίου στον ενεργειακό τομέα, πράγμα που σημαίνει ότι οι εταιρείες που διαχειρίζονται τα εργοστάσια που μπήκαν στο «μικροσκόπιο» της CATF δεν παραβαίνουν τους νόμους λόγω διαρροών ή εξαερισμού.

Ενώ ορισμένα κράτη μέλη απαιτούν από τις εταιρείες να αναφέρουν κάποιες εκπομπές, δεν υπάρχει γενικό πλαίσιο που να τις αναγκάζει να παρακολουθούν μικρότερες διαρροές ή να τις διορθώνουν. Αυτό πρόκειται να αλλάξει, σημειώνει το Reuters.

Στον ενεργειακό τομέα, το μεθάνιο εκπέμπεται σκόπιμα μέσω εξαερισμού και τυχαία από μέρη όπως δεξαμενές αποθήκευσης αερίου, τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), σταθμούς συμπιεστών αγωγών και χώρους επεξεργασίας πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η CATF επισκέφθηκε πάνω από 200 τοποθεσίες σε επτά χώρες της Ε.Ε. και μαγνητοσκόπησε τις εκπομπές με την κάμερα υπερύθρων για να ανιχνεύσει υδρογονάνθρακες αόρατους με γυμνό μάτι, όπως το μεθάνιο.

«Εάν έχουμε οποιαδήποτε ελπίδα να επιτύχουμε αύξηση μόνο 1,5  βαθμό Κελσίου στις μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες, πρέπει να σταματήσουμε αυτές τις διαρροές», σχολίασε ο James Turitto από την CATF, που κατέγραψε τις εκπομπές μεθανίου.

Συνολικά, η CATF κατέγραψε 271 περιστατικά, με ορισμένες εγκαταστάσεις να βγάζουν μεθάνιο από διάφορα μέρη.

Ο Turitto είπε ότι πάνω από το 90% των εγκαταστάσεων που επισκέφτηκε στην Τσεχία, στην Ουγγαρία, στην Ιταλία, στην Πολωνία και στη Ρουμανία εκπέμπουν μεθάνιο, ενώ χαμηλότερο ήταν το ποσοστό σε Γερμανία και Αυστρία.

Σε ένα εργοστάσιο παραγωγής φυσικού αερίου που ανήκει στην ιταλική Eni κοντά στην πόλη Πινέτο, στις ακτές της Αδριατικής, το μεθάνιο φαίνεται να διαρρέει από μια σκουριασμένη τρύπα στο πλάι μιας δεξαμενής, αναφέρει το Reuters.

Αποκαλύπτεται ότι εκπομπές θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν οι διαχειριστές του δικτύου υποδομής χρησιμοποιούσαν τεχνολογία μέτρησης που διατίθεται στο εμπόριο, ανέφεραν ειδικοί εκπομπών αερίων.
«Εάν υπάρχουν ρωγμές στις δεξαμενές αποθήκευσης, είναι σχετικά εύκολο να διορθώσει κανείς τις δεξαμενές», δήλωσε ο Jonathan Dorn, εμπειρογνώμονας για την ποιότητα του αέρα στην Abt Associates.

Η εταιρεία Eni είπε ότι η διαρροή στο Πινέτο προήλθε από δεξαμενή νερού που είχε αμελητέες ποσότητες αερίου και ότι είχε εντοπιστεί και διορθωθεί κατά τη διάρκεια της τακτικής συντήρησης. «Ενισχύουμε τις προσπάθειές μας στην εφαρμογή περιοδικών εκστρατειών ανίχνευσης διαρροών και παρακολούθησης επισκευών», ανακοίνωσε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι υποστηρίζει τους κανονισμούς της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των εκπομπών μεθανίου.
 

ΕΥΡΩΠΗ
Ο φετινός Νοέμβριος ο πιο θερμός της ιστορίας
Ο φετινός Νοέμβριος αποτέλεσε τον θερμότερο καταγεγραμμένο στην ανθρώπινη ιστορία, ενώ το 2020 βαδίζει στο ξεπέρασμα του ρεκόρ του 2016 ως το θερμότερο έτος, με τις θερμοκρασίες να αυξάνουν συνεχώς.
Ο φετινός Νοέμβριος ο πιο θερμός της ιστορίας
ΕΥΡΩΠΗ
84 εκατ. ευρώ για μονάδα επεξεργασίας αστικών λυμάτων στον Μαραθώνα
Θα τοποθετηθούν περίπου 188 χιλιόμετρα αγωγών αποχέτευσης στους οικισμούς της Νέας Μάκρης και του Μαραθώνα και θα κατασκευαστούν 15 αντλιοστάσια.
84 εκατ. ευρώ για μονάδα επεξεργασίας αστικών λυμάτων στον Μαραθώνα
ΕΥΡΩΠΗ
ΕΕ: Αναβαθμισμένοι στόχοι για την κλιματική αλλαγή στη Σύνοδο Κορυφής
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία για έναν πιο φιλόδοξο στόχο μείωσης αυτή τη δεκαετία των εκπομπών των ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
ΕΕ: Αναβαθμισμένοι στόχοι για την κλιματική αλλαγή στη Σύνοδο Κορυφής
ΕΥΡΩΠΗ
Κλιματική Κρίση: Ουτοπικές ιδέες για δυστοπικές προοπτικές
«Η Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα δεν έχει "δόντια"», γράφουν στην ΕφΣυν οι δύο ακτιβιστές για το κλίμα από το βήμα του FORUM.EU, συμβάλλοντας στην κατεύθυνση του οικολογικού μετασχηματισμού.
Κλιματική Κρίση: Ουτοπικές ιδέες για δυστοπικές προοπτικές
ΕΥΡΩΠΗ
Copernicus: Ο Ιούλιος 2019, ο πιο ζεστός μήνας που καταγράφηκε ποτέ στον κόσμο
Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Copernicus για την κλιματική αλλαγή ανακοίνωσε ότι ο Ιούλιος που μόλις μας πέρασε, με το μεγάλο κύμα καύσωνα που έπληξε την Ευρώπη, ήταν ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στον...
Copernicus: Ο Ιούλιος 2019, ο πιο ζεστός μήνας που καταγράφηκε ποτέ στον κόσμο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας