«Ρώσικη ρουλέτα» με τις ζωές αθώων πολιτών έπαιξε το καθεστώς της Λευκορωσίας. Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ χθες αργά το βράδυ, μετά το τέλος των εργασιών της πρώτης μέρας της Συνόδου των 27 στις Βρυξέλλες. Ο Σαρλ Μισέλ μετέφερε στον Τύπο την ομόφωνη απόφαση των 27 για νέες κυρώσεις κατά του καθεστώτος Λουκασένκο και το αίτημα για απελευθέρωση του δημοσιογράφου Ρομάν Πρατάσεβιτς και της συντρόφου του Σαπέγκα.
Στον ίδιο τόνο και η Πρόεδρος της Κομισιόν, η οποία τόνισε ότι οι ηγέτες αποφάσισαν να απαντήσουν με ισχύ ενάντια στο καθεστώς, με κλείσιμο του εναέριου χώρου της ΕΕ, καλώντας τις αεροπορικές της ΕΕ να μην πετάνε πάνω από το έδαφος της Λευκορωσίας. Όπως είπε, νέες πρόσθετες οικονομικές κυρώσεις θα παρουσιαστούν σύντομα.
«Ο εναέριος χώρος της Λευκορωσίας δεν είναι πια ασφαλής» επεσήμανε η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν και ξεκαθάρισε ότι το καθεστώς Λουκασένκο χρησιμοποίησε με κακόβουλο τρόπο τις διαδικασίες της πολιτικής αεροπορίας για να πετύχει το σκοπό του, ενώ η χρήση του στρατιωτικού αεροσκάφους δεν ήταν δικαιολογημένη.
«Ο Λουκασένκο και το καθεστώς του θα αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες. Θα ασκήσουμε πίεση στο καθεστώς έως ότου αρχίσει να σέβεται την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την ελευθερία της γνώμης. Οι Πρατάσεβιτς και Σαπέγκα πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως. Οι αρχές της Λευκορωσίας είναι πλήρως υπεύθυνες για την υγεία τους», τόνισε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Σχέσεις με Ρωσία
Οι 27 εξέτασαν τις σχέσεις με τη Ρωσία, θέμα για το οποίο ο 27 εξέφρασαν αλληλεγγύη προς τα κράτη μέλη που πλήττονται από τις τελευταίες της ενέργειες, και υιοθέτησαν συμπεράσματα με τα οποία καλούν τον Ύπατο Εκπρόσωπο να παρουσιάσει μια σχετική έκθεση επιλογών πολιτικής που θα συζητηθούν τον Ιούνιο.
Η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν κατέγραψε την εκτίμηση των κρατών μελών ότι οι διαταρακτικές ενέργειες της Ρωσίας και οι αποσταθεροποιητικές παρεμβάσεις στα εσωτερικά τους έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά ταυτόχρονα η Ρωσία παραμένει ο μεγαλύτερος γείτονα και σημαντικός εμπορικός και επενδυτικός εταίρος.
«Η ΕΕ καταδικάζει τις παράνομες, προβοκατόρικες και διαταρακτικές ενέργειες της Ρωσίας κατά της ΕΕ, τα κράτη μέλη της και πέραν αυτών. Η ΕΕ επαναβεβαιώνει την ενότητα και την αλληλεγγύη της μπροστά σε αυτές τις πράξεις και την υποστήριξη στους ανατολικούς εταίρους της», καταγράφεται στα συμπεράσματα.
Στα συμπεράσματα επαναβεβαιώνονται οι 5 αρχές για τις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας, με πρώτη την εφαρμογή της συμφωνίας του Μίνσκ και δηλώνουν ότι θα συντονιστούν για το θέμα με τους εταίρους της ΕΕ που έχουν την ίδια αντίληψη.
Μετά το Brexit
Οι 27 εξέτασαν και την κατάσταση της εφαρμογή της συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν εξήγησε ότι τα όποια προβλήματα προκύπτουν όχι από τη συμφωνία, αλλά από το ίδιο το Brexit και μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με εφαρμογή της συμφωνίας.
Τέλος ο Πρόεδρος Σαρλ Μισέλ ανέφερε ότι ορισμένοι ηγέτες ακροθιγώς εξέτασαν και το μεταναστευτικό για το οποίο η ΕΕ θα επανέλθει στην επόμενη Σύνοδο.
