Με την αποστροφή στα ελληνικά «η δική σας ελευθερία είναι η δική μας», ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας χαιρέτισε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.
Ο Εμανουέλ Μακρόν διατράνωσε τη στήριξη της Γαλλίας προς την Ελλάδα σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «είμαστε εδώ και θα είμαι στο πλευρό σας, όταν η ιστορία γίνεται άδικη μαζί σας, όταν η αλληλεγγύη μερικές φορές μπορεί να απουσιάζει, ή όταν υπάρχει απειλή».
Με αναφορές στο αμφιλεγόμενο Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας, οι ευχές του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ
Τα συγχαρητήριά του για την Εθνική Εορτή της Ελλάδας και για την σημερινή 200ή Επέτειο από την έναρξη της Επανάστασης, εξέφρασε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος, με μήνυμά του προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
«Με αφορμή την Εθνική Εορτή της Ελληνικής Δημοκρατίας και την ειδική επέτειο την οποία γιορτάζετε φέτος, αποστέλλω σε εσάς και σε όλους τους πολίτες της χώρας σας, εκ μέρους και των συμπατριωτών μου, τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια.
200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής Επανάστασης και της δημιουργίας του σύγχρονου ελληνικού κράτους σηματοδοτούν ταυτόχρονα και τους μακροχρόνιους, στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών μας. Την εποχή του 1820, Γερμανοί φιλέλληνες στήριξαν τον ελληνικό αγώνα ανεξαρτησίας. Στα χρόνια του εκ Βαυαρίας Βασιλέως Όθωνος της Ελλάδος δημιουργήθηκαν πολύπλευροι δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, οι οποίοι λειτουργούν μέχρι σήμερα – ιδιαίτερα στον πολιτισμό, τη λογοτεχνία και την επιστήμη.
Κοιτάζουμε πίσω σε μία μακροχρόνια και στενή εταιρική σχέση, χωρίς με αυτό να ξεχνάμε τα σκοτεινά κεφάλαια του γερμανικού παρελθόντος στην Ελλάδα. Πριν από 70 χρόνια επαναλάβαμε τις διμερείς διπλωματικές μας σχέσεις και με χαροποιεί το γεγονός ότι με το Γερμανο-ελληνικό Ίδρυμα Νεολαίας, θα ξεκινήσει τη δράση του ένα σημαντικό, προσανατολισμένο στο μέλλον έργο και θα φέρει – όταν το επιτρέψει η πανδημία – ακόμη πιο κοντά τις νεολαίες των δύο χωρών μας.
Ειδικά ενόψει των τεράστιων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε από κοινού στην Ευρώπη, είναι προσωπική μου επιθυμία οι δύο λαοί μας να παραμείνουν και στο μέλλον στενά συνδεδεμένοι και με φιλία, μέσω εντατικής ανταλλαγής στην πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία», αναφέρει ο Πρόεδρος Σταϊνμάιερ στο μήνυμά του, το οποίο η γερμανική προεδρία ανήρτησε πριν από λίγο και στον λογαριασμό της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Βερολίνο στο Instagram.
Συγχαρητήρια μηνύματα από Ευρώπη και Αυστραλία
Το μήνυμά του για την Επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 2021 στέλνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«200 χρόνια μετά από την Επανάσταση του 1821, στρέφοντας με βαθιά ευγνωμοσύνη το βλέμμα στο σθένος των ανθρώπων που ανέθρεψε το Ελληνικό Γένος, αλλά και όλων των αγωνιστών των εκάστοτε αγώνων του Έθνους, παρακαταθήκη μας παραμένει το όραμά τους για μια πραγματικά ελεύθερη πατρίδα», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter o Νίκος Αναστασιάδης.
►Θερμές ευχές στον ελληνικό λαό για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, στέλνει μέσω Twitter ο Μπόρις Τζόνσον. Στο μήνυμά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός τονίζει πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι περήφανο για τη δική του συμβολή στην ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους και εκφράζει την ιδιαίτερη εκτίμησή του στη φιλία μεταξύ των δύο λαών σήμερα.
►Μήνυμα στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου έστειλε ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζο Ματταρέλα για την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής Επανάστασης.
►Χρόνια Πολλά εύχεται στα ελληνικά ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, σε μήνυμά του για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, που μεταδόθηκε από την ΕΡΤ.
«Κυριάκο, στέλνω τις ευχές μου σε εσένα και στον ελληνικό λαό γι’ αυτή την πολύ ιδιαίτερη ημέρα. Σήμερα είναι η 200ή επέτειος από τα πρώτα βήματα για την οικοδόμηση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. 200 χρόνια, κατά τα οποία η χώρα εξελίχθηκε στον αξιόπιστο ευρωπαϊκό εταίρο που είναι σήμερα. Ως ιστορικός, πιστεύω ακράδαντα ότι μέσω της γνώσης της Ιστορίας μας κατανοούμε καλύτερα τον κόσμο μας. Τιμώντας το παρελθόν, χτίζουμε ένα καλύτερο μέλλον. Το μέλλον αυτό είναι κοινό εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κοινός στόχος μας είναι η ειρήνη και η ευημερία γι’ όλους τους πολίτες μας» σημειώνει στην αρχή του μηνύματός του ο Ολλανδός πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια, εστιάζει στις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας και της Ολλανδίας, χαρακτηρίζοντάς τις παραγωγικές, με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση. Επιπροσθέτως, επισημαίνει πως οι δύο χώρες συνεργάζονται σε πολλά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και μοιράζονται την τεχνογνωσία σε τομείς όπως η καινοτομία, η γεωργία και η εκπαίδευση. Παράλληλα, εκφράζει την πεποίθησή του πως «μας περιμένει ένα λαμπρό κοινό μέλλον». Εκ μέρους της ολλανδικής κυβέρνησης, εύχεται στον λαό της Ελλάδας μια αξέχαστη επέτειο.
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας εύχεται «Χρόνια Πολλά, Ελλάδα» και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρει πως είναι ανυπόμονος να τα πουν σύντομα.
►Ο πρόεδρος της Σερβίας συνεχάρη την Ελλάδα και τους Έλληνες πολίτες για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.
«Είναι τιμή μου να απευθύνω τα θερμά μου συγχαρητήρια με την ευκαιρία της εθνικής εορτής της Ελλάδας, ειδικά φέτος που συμπληρώνονται δύο αιώνες από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, μια από τις πιο σημαντικές και φωτεινότερες στιγμές στην ιστορία της Ελλάδας», αναφέρει στο μήνυμα του ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Ο πρόεδρος της Σερβίας τονίζει την σημασία που είχε η Ελληνική επανάσταση στους απελευθερωτικούς αγώνες και των άλλων βαλκανικών λαών. «Ο αγώνας για την ανεξαρτησία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία που κερδήθηκε μέσα από τις θυσίες και τα δεινά του φιλελεύθερου Έλληνα, έθεσε τα θεμέλια του πρώτου ανεξάρτητου σύγχρονου κράτους στα Βαλκάνια, το οποίο, κατά την περίοδο που ακολούθησε, αποτέλεσε οδηγητή και πηγή έμπνευσης για άλλους λαούς στον αγώνα τους για απελευθέρωση», υπογραμμίζει ο Βούτσιτς στο μήνυμά του.
Ο πρόεδρος της Σερβίας επισημαίνει ότι «σήμερα η Ελλάδα και η Σερβία αναπτύσσουν σχέσεις στρατηγικού εταίρου στο πνεύμα της ειλικρινούς φιλίας και της αμοιβαίας κατανόησης».
Ο Δήμος του Βελιγραδίου αποφάσισε να φωταγωγηθεί απόψε η πόλη προς τιμή της Ελλάδας με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας. Όπως ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος Γκόραν Βέσιτς θα φωταγωγηθούν: το κτήριο του κοινοβουλίου, οι δύο γέφυρες στον ποταμό Σάβα που συνδέουν το παλιό με το νέο Βελιγράδι, ένα εμβληματικό κτήριο στο κέντρο της πόλης, το μεγάλο συντριβάνι στην πλατεία «Slavija» και ο πύργος «Νεμπόισα» όπου απαγχονίστηκε ο Ρήγας Φεραίος το 1798.
Για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση στο παρεκκλήσι του Πατριαρχείου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εψάλη σήμερα το πρωί δοξολογία χοροστατούντος του Πατριάρχη Πορφύριου. Στην δοξολογία, εξαιτίας της πανδημίας, παρέστη μόνο αντιπροσωπεία της ελληνικής και της κυπριακής πρεσβείας. Ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Σερβία Γιώργος Διακοφωτάκης μετά την δοξολογία μετέβη στο άγαλμα του Ρήγα Φεραίου, που δεσπόζει στο κέντρο του Βελιγραδίου, όπου κατέθεσε στεφάνι.
►Συγχαρητήριο μήνυμα για την 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης και τις θερμότερες ευχές για μια ευτυχισμένη και ευημερούσα σύγχρονη Ελλάδα, απευθύνει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα η πρωθυπουργός της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ.
Το μήνυμα της κ. Σόλμπεργκ ανήρτησε στο Twitter ο Νορβηγός πρέσβης Φρόντε Όβερλαντ Άντερσεν ευχόμενος στα ελληνικά «Χρόνια Πολλά Ελλάδα»:
«Αγαπητέ λαέ της Ελλάδας, η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης και τη γέννηση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Απευθύνω τα συγχαρητήρια μου εκ μέρους της νορβηγικής κυβέρνησης. Συμμετέχουμε στους εορτασμούς των επιτευγμάτων του έθνους σας και στέλνουμε τις θερμότερες ευχές για μια ευτυχισμένη και ευημερούσα σύγχρονη Ελλάδα».
►«Είθε το μέλλον να φέρει ειρήνη, ευημερία και ευτυχία στον λαό της Ελληνικής Δημοκρατίας» αναφέρει σε μήνυμά του ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας Μάικλ Ντ. Χίγκινς
Όπως κάνει γνωστό η Ιρλανδική Προεδρία με ανάρτηση στο Twitter, ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας έγραψε στην Πρόεδρο της Ελλάδας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, να διαβιβάσει τις ευχές του στον λαό της Ελλάδας με την ευκαιρία της Εθνικής τους Ημέρας.
Επίσης, η Προεδρία της Ιρλανδίας επισημαίνει πως σε μερικές από τις ομιλίες του, στην Αθήνα και το Δουβλίνο, ο Πρόεδρος Higgins έχει συλλογιστεί τις ομοιότητες του ελληνικού και του ιρλανδικού αγώνα για ανεξαρτησία.
«Συγχαρητήρια στον λαό της Ελλάδας για 200 χρόνια ανεξαρτησίας. Η Ιρλανδία είναι υπερήφανη που στέκεται δίπλα στην Ελλάδα ως συνεργάτες της», αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter η πρεσβεία της Ιρλανδίας στην Ελλάδα.
►Θερμά συγχαρητήρια στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για την Ημέρα Ανεξαρτησίας, εύχεται στα ελληνικά ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Ο απελευθερωτικός αγώνας της Ελλάδας είναι συνδεδεμένος με την Οδησσό και τον νότο της Ουκρανίας που έγινε σπίτι για πολλούς Ελληνες. Για περαιτέρω ενδυνάμωση συνεργασίας αναμένω με επίσκεψη την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τον εορτασμό της 30ης επετείου Ανεξαρτησίας μας», συνέχισε το μήνυμά του στα ελληνικά, μέσω Twitter, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας.
►«Θερμούς χαιρετισμούς σε όλους που γιορτάζουν την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας – τα 200 χρόνια από τη σύσταση του σύγχρονου Ελληνικού κράτους», στέλνει σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον.
«Σε αυτή την εθνική ημέρα, συμμετέχω μαζί σας στον εορτασμό αυτού του νέου κεφαλαίου στην επική ιστορία της αρχαίας Ελλάδας. Για χιλιετίες η Ελλάδα έχει δώσει τόσα πολλά στην κόσμο- τη φιλοσοφία και τη δημοκρατία, τις επιστήμες και την αρχιτεκτονική, τις τέχνες, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Ένα ρεκόρ επιτευγμάτων που έχει εμπλουτίσει τον κόσμο. Η Ελλάδα είναι ένα έθνος δεσμευμένο στις ελευθερίες της δημοκρατίας και της ισότητας. Αυτές είναι οι αξίες και οι προσδοκίες που συνδέουν την Ελλάδα με τους φίλους της ανά την υφήλιο» επισημαίνει στην αρχή του μηνύματός του ο Αυστραλός πρωθυπουργός.
Εν συνεχεία, κάνει ειδική αναφορά στους Έλληνες της Αυστραλίας. «Η Αυστραλία είναι ευλογημένη από την τεράστια παρουσία της Ελληνικής Διασποράς. Οι Αυστραλοί ελληνικής καταγωγής έχουν συμβάλλει πάρα πολύ στο έθνος μας, φέρνοντας ενέργεια και ενθουσιασμό για μια καινούρια ζωής σε ένα νέο τόπο. Από τις μεγαλουπόλεις μας έως τις επαρχιακές πόλεις. Από μιλκ μπαρς έως τα εστιατόρια υψηλών προδιαγραφών. Στην οθόνη έως τις εφημερίδες. Στις αίθουσες συσκέψεων, στα δικαστήρια και στα κοινοβούλια. Οι άνδρες και οι γυναίκες ελληνικής καταγωγής που αποκαλούν την Αυστραλία ως χώρα τους οδηγούν την πρόοδο του έθνους με γνώση και θάρρος. Μοιραζόμαστε μια ιστορία και μια πολιτισμική κληρονομιά. Έχουμε σταθεί ο ένας στο πλευρό του άλλου σε πόλεμο και έχουμε αποζητήσει τις ίδιες ελευθερίες και ειρήνη. Οι δεσμοί μας με αίμα και οικογένεια μάς ενώνουν. Η Αυστραλία είναι η πιο επιτυχημένη και αλληλένδετη πολυπολιτισμική χώρα στην υφήλιο. Το πολυπολιτισμικό μας έργο είναι μια γιορτή της ανθρωπότητας. Στηρίζεται στην καλή θέληση, στη θυσία και ανθεκτικότητα των γενεών. Η ελληνική Διασπορά είναι ένα πολύτιμο μέρος αυτής της ιστορίας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σκοτ Μόρισον.
Επίσης, δηλώνει ευτυχής που συμμετέχει μαζί με τον λαό της Ελλάδας και τις οικογένειές τους ανά την υφήλιο, στον εορτασμό αυτού του ορόσημου της ιστορίας του ελληνικού έθνους.
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας κλείνει το μήνυμά του με τη φράση «Ζήτω η Ελλάς!».
Σημειώνεται πως το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του πρωθυπουργού της Αυστραλίας είναι αναρτημένο στο λογαριασμό στο Twitter του πρεσβευτή της Αυστραλίας στην Ελλάδα Άρθουρ Σπύρου. «Σε αυτή την ιστορική επέτειο, η Αυστραλία συμμετέχει στους εορτασμούς των απανταχού Ελλήνων ολόψυχα!» επισημαίνει ο πρέσβης της Αυστραλίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
