Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ως «προειδοποίηση ανυποταγής», «μάθημα στρατηγικής» αλλά και «μετάθεση ευθυνών» εκλαμβάνουν τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης το βαρυσήμαντο άρθρο του Αλέξη Τσίπρα που δημοσιεύτηκε στη γαλλική Le Monde το περασμένο Σάββατο.

O ιδιαίτερα καυστικός λόγος του Ελληνα πρωθυπουργού έκανε αίσθηση στα ευρωπαϊκά μίντια, πολλά από τα οποία έσπευσαν να το σχολιάσουν. Το BBC τόνισε ότι «ο κ. Τσίπρας διάλεξε αυτή τη στιγμή για να ρίξει το γάντι», συμπληρώνοντας ότι ένα μέρος της κριτικής του κατευθύνεται προς το ΔΝΤ και ένα άλλο προς τα «γεράκια» του Βερολίνου.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο γνωστός αρθρογράφος της βρετανικής Daily Telegraph Αμπρόουζ Εβανς Πρίτσαρντ εξέλαβε το άρθρο ως μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα σπάσει τις τελευταίες κόκκινες γραμμές της. «Αποτελεί μια συγκαλυμμένη προειδοποίηση ότι η Αθήνα μπορεί να επιλέξει να πτωχεύσει προκαλώντας τη μεγαλύτερη πτώχευση που έγινε ποτέ και να βγει από το ευρώ παρά να σπάσει τις κόκκινες γραμμές της», υποστηρίζει ο Πρίτσαρντ.

Η γαλλική La Tribune τονίζει ότι η σθεναρή αντίσταση του Ελληνα πρωθυπουργού προς τους πιστωτές αποτελεί μάθημα για τους Ευρωπαίους ηγέτες. «Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε ένα ωραίο μάθημα στρατηγικής σε όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις: ότι είναι δυνατό να αντισταθεί κανείς στην Αγκελα Μέρκελ. Για ορισμένους, όπως ο Φρανσουά Ολάντ, το μάθημα είναι σίγουρα σκληρό…», γράφει χαρακτηριστικά ο αρχισυντάκτης της La Tribune Ρομαρίκ Γκοντέν.

Το δημοσίευμα έχει τίτλο: «Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράφει την αποτυχία της θηλιάς». «Οι πιστωτές ήλπιζαν», γράφει ο συντάκτης, «ότι όσο θα έσφιγγε η θηλιά και θα μεγάλωνε η οικονομική ασφυξία τόσο θα μειωνόταν η ελληνική αντίσταση. Να όμως που συνέβη το αντίθετο». Ο Γκοντέν εκτιμά ότι με αυτή τη στάση ο Αλέξης Τσίπρας «έχει ανατρέψει εντελώς την κατάσταση… Δεν είναι η Ελλάδα που θα πρέπει να ζητιανέψει μια συμφωνία αλλά οι πιστωτές που θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν την πραγματικότητα των ελληνικών υποχωρήσεων και μιας οικονομίας που έχει ματώσει από το δικό τους μπλοκάρισμα (…). Ο χρόνος λειτουργεί σε βάρος τους… υποχρεούνται πλέον να επιλέξουν μεταξύ μιας υποχώρησης που αποτελεί πολιτική ήττα ή ενός Grexit που θα είναι η καταστροφή». Ο Γκοντέν τεκμηριώνει αυτήν την άποψη θεωρώντας τα συστήματα προστασίας της ευρωζώνης αδοκίμαστα και ότι δύσκολα οι Ευρωπαίοι θα πάρουν το ρίσκο βάζοντας σε κίνδυνο το ευρώ.

Χαρακτηρίζει ακόμη το άρθρο και ως ένα απευθείας κάλεσμα προς την Ανγκελα Μέρκελ. «Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα προς το Βερολίνο είναι: Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε -που ποτέ δεν έκρυψε την προτίμησή του για μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ- μπορεί να κερδίσει, μπορεί να πετύχει τους στόχους του αν δεν τον σταματήσει η καγκελάριος γιατί η Ελλάδα δεν θα υποχωρήσει στον εκβιασμό… Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί πλέον ως απειλή εκφοβισμού… Εάν η Ανγκελα Μέρκελ δεν αναλάβει το θέμα και αφήσει ελεύθερο τον Σόιμπλε, τότε θα θέσει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό όραμα, πράγμα που ο Ελληνας πρωθυπουργός γνωρίζει ότι η καγκελάριος δεν θέλει», καταλήγει το δημοσίευμα.

Η γερμανική Bild αντιμετωπίζει το άρθρο ως μετάθεση ευθυνών, τονίζοντας ότι για την Αθήνα πάντα φταίνε οι άλλοι. Αλλά και η ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel εκτιμά ότι Τσίπρας ψάχνει πάλι την ευθύνη στους άλλους και «ρίχνει το μπαλάκι στους νεοφιλελεύθερους ηγέτες της Ε.Ε. χωρίς όμως να τους κατονομάζει». Στο ίδιο πάντως Μέσο Ενημέρωσης, ο γνωστός σχολιαστής Βόλφγκανγκ Μινχάου, σε ακόμη ένα ενδιαφέρον άρθρο του για το ελληνικό ζήτημα, υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να κερδίσει μια καλή συμφωνία έναντι των πιστωτών της αφού στο τέλος είτε η ευρωζώνη θα ανταποκριθεί στην Αθήνα είτε θα πρέπει να αποδεχτεί τεράστιες ζημιές».