Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 11.7°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.0°C / 10.0°C
  2 BF
  87%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 7.8°C / 14.0°C
  3 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  8°C 3.9°C / 11.0°C
  2 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  1 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.1°C / 10.0°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  1 BF
  61%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 5.0°C / 14.0°C
  3 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 15.0°C
  4 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.0°C
  3 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 13.3°C
  6 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 7.2°C
  4 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  3 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  1 BF
  93%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 10.6°C
  0 BF
  70%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.0°C
  5 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.1°C / 10.0°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.6°C
  1 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.2°C / 10.0°C
  1 BF
  90%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  1 BF
  61%
Η Ε.Ε. απειλεί τις φαρμακοβιομηχανίες με απαγόρευση εξαγωγών
AP Photo/Rafiq Maqbool

Η Ε.Ε. απειλεί τις φαρμακοβιομηχανίες με απαγόρευση εξαγωγών

 • A-
 • A+
Oι Βρυξέλλες αυξάνουν τις πιέσεις για τα εμβόλια μετά την ανακοίνωση της AstraZeneca για καθυστέρηση στις παραδόσεις εμβολίων • Προειδοποιητική επιστολή έστειλε η Ιταλία στη Pfizer • Για καθυστέρηση στις παραδόσεις ενημέρωσε την Πoλωνία (και) η Moderna.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η Κομισιόν απειλεί τις φαρμακευτικές εταιρείες, με απαγόρευση εξαγωγών εμβολίων σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αντίδραση αυτή από τις Βρυξέλλες ήρθε μετά την αιφνίδια ανακοίνωση της AstraZeneca την Παρασκευή, ότι θα παραδώσει σημαντικά λιγότερες ποσότητες από ό,τι αναφέρεται στο σχετικό συμβόλαιο: 31 εκατ. αντί για 80 εκατ. που έπρεπε να σταλούν μέχρι τα τέλη Μαρτίου. 

«Αυτό είναι απαράδεκτο για την Ε.Ε.», σημείωσε η αρμόδια Ευρωπαία επίτροπος Στέλλα Κυριακίδη σήμερα, έπειτα από τηλεδιάσκεψη αξιωματούχων της Κομισιόν και των χωρών-μελών με εκπροσώπους της AstraZeneca. Σύμφωαν με την κ. Κυριακίδη, η εταιρεία δεν έδωσε «ικανοποιητικές απαντήσεις».

Η αθέτηση της συμφωνίας και η αντίδραση της Ε.Ε.

Στα τέλη Αυγούστου η Κομισιόν ολοκλήρωσε την αρχική συμφωνία με την AstraZeneca για 300 εκατ. δόσεις εμβολίων, με την επιλογή για αγορά 100 εκατ. ακόμα. Ως αντάλλαγμα, η εταιρεία εισέπραξε περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή, προκειμένου να προχωρήσει στην παραγωγή του εμβολίου, ακόμα και πριν εγκριθεί επίσημα από τις αρμόδιες αρχές. Στα τέλη Οκτωβρίου, οι χώρες-μέλη υπέβαλαν τις δεσμευτικές παραγγελίες τους προς την εταιρεία. 

Όπως αναφέρει το γερμανικό Spiegel, το ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι τι έγιναν τα εμβόλια που έχουν ήδη παρασκευαστεί. Από την πλεuρά των Βρυξελλών φαίνεται να υπάρχουν μόνο δύο εξηγήσεις: είτε η AstraZeneca δεν τα παρασκεύασε ποτέ είτε πουλήθηκαν σε άλλους πελάτες. Και τα δύο σενάρια, σύμφωνα με την Κομισιόν, αποτελούν σοβαρή παραβίαση των συμφωνηθέντων. 

«Προπληρώσαμε την παρασκευή και παραγωγή, και τώρα περιμένουμε το αποτέλεσμα. Θέλουμε να ξέρουμε ακριβώς πόσα φιαλίδια παρασκευάστηκαν και εάν παραδόθηκαν κάπου αλλού, πού παραδόθηκαν», είπε η κ. Κυριακίδη.

Η AstraZeneca δεν έχει ακόμα απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα και εκκρεμεί άλλη μία συζήτηση με την εταιρεία τις επόμενες ώρες. Ως μοχλό πίεσης, η Κομισιόν προτείνει οι χώρες-μέλη να υιοθετήσουν έναν «μηχανισμό διαφάνειας εξαγωγών» το συντομότερο δυνατόν. Θα ορίζεται έτσι ότι όλες οι εταιρείες που παράγουν εμβόλια για τον κορονοϊό στην Ε.Ε., θα πρέπει να έχουν έγκριση εξαγωγών προς τρίτες χώρες στο μέλλον. 

«Η ΕΕ θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσει τους πολίτες της και τα δικαιώματά τους», είπε η Κυριακίδη, έχοντας και την υποστήριξη του Βερολίνου. 

«Είναι απολύτως λογικό να υπάρχει υποχρέωση έγκρισης εξαγωγών εμβολίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. «Εμείς, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να μπορούμε να ξέρουμε εάν υπάρχουν εμβόλια και ποια είναι αυτά που εξάγονται από την Ε.Ε.». 

Οι Βρυξέλλες πιστεύουν ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να αποσαφηνιστεί εάν εξυπηρετούνται δίκαια τα ευρωπαϊκά συμβόλαια με τις φαρμακοβιομηχανίες. 

Μόνο στην Ευρώπη...

Ιδιαίτερη ενόχληση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι οι καθυστερήσεις επηρεάζουν μόνο την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Όλοι οι άλλοι πελάτες εξυπηρετούνται κανονικά, συμπεριλαμβανομένης και της Βρετανίας», είπε ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Πίτερ Λίζε, υποστηρίζοντας ότι είναι «μεγάλη ανοησία» η ανακοίνωση της AstraZeneca.  

Όπως επισημαίνει το Spiegel, οι Ευρωπαίοι δεν έχουν πολλές επιλογές για να αντιμετωπίσουν την πανδημία άμεσα. Μπορούν φυσικά να μηνύσουν την εταιρεία, αλλά δεν εξυπηρετεί κανέναν μια αποζημίωση σε μερικά χρόνια. 

Η Ρώμη προειδοποιεί τη Pfizer

Από την πλευρά της, η ιταλική κυβέρνηση έστειλε μια προειδοποιητική επιστολή προς την φαρμακευτική εταιρεία Pfizer, ζητώντας της να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη σύμβαση με την Ε.Ε.

Η επιστολή –την οποία έστειλε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της χώρας–, αναμένεται να κλιμακώσει την ένταση μεταξύ της Ε.Ε. και της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας, μετά την ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα για προσωρινή καθυστέρηση στην παράδοση των εμβολίων. 

Και η Moderna;

Μία άλλη περίεργη είδηση ήρθε από την Πολωνία, όπου σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Michal Dworczyk, η Moderna ματαίωσε την αποστολή των εμβολίων στη χώρα, η οποία είχε προγραμματιστεί για αύριο. Εάν χρειαστεί, θα αλλάξουμε το πρόγραμμα εμβολιασμού, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Αλλά αυτή είναι άλλη μια μέρα που ακόμα μια εταιρεία μάς ενημερώνει, την τελευταία στιγμή, για αλλαγή στις ημερομηνίες παράδοσης.

Η Moderna υποσχέθηκε ότι το νωρίτερο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα παραδώσει την παραγγελία. Τα πρώτα 29.000 εμβόλια της Moderna έφτασαν στην Πολωνία στις 12 Ιανουαρίου.

ΕΥΡΩΠΗ
Αίτηση για έγκριση του εμβολίου της κατέθεσε στην Ε.Ε. η AstraZeneca
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι έλαβε την αίτηση της εταιρείας AstraZeneca για την έγκριση του εμβολίου που ανέπτυξε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατά της Covid-19.
Αίτηση για έγκριση του εμβολίου της κατέθεσε στην Ε.Ε. η AstraZeneca
ΕΥΡΩΠΗ
Αρχές Μαρτίου η έγκριση του εμβολίου της Johnson & Johnson στην Ε.Ε.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναμένεται να εγκρίνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της Covid-19 στις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με την υπουργό Βιομηχανίας της Γαλλίας, Ανιές Πανιέ-Ρισανέρ.
Αρχές Μαρτίου η έγκριση του εμβολίου της Johnson & Johnson στην Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Euractiv: Οι αεροπορικές πιέζουν την Ε.Ε. να εγκρίνει το «πιστοποιητικό εμβολιασμού»
Με στόχο να επανεκκινήσουν τα αεροπορικά ταξίδια και να ανακάμψει ο τομέας των αερομεταφορών, η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) κάλεσε τους ηγέτες της Ε.Ε. να δώσουν έγκριση στα αμφιλεγόμενα «πιστοποιητικά...
Euractiv: Οι αεροπορικές πιέζουν την Ε.Ε. να εγκρίνει το «πιστοποιητικό εμβολιασμού»
ΕΥΡΩΠΗ
Στο επίκεντρο των «27» το πιστοποιητικό εμβολιασμού - To προσχέδιο και η επιστολή Μισέλ
Θα παραμείνουν οι περιορισμοί των μη απαραίτητων ταξιδιών εντός της Ε.Ε. ενώ θα συνεχιστούν οι εργασίες για κοινό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, σύμφωνα με προσχέδιο συμπερασμάτων της τηλεδιάσκεψης των Ευρωπαίων...
Στο επίκεντρο των «27» το πιστοποιητικό εμβολιασμού - To προσχέδιο και η επιστολή Μισέλ
ΕΥΡΩΠΗ
Reuters: Η Pfizer παρέδωσε 30% λιγότερα εμβόλια από όσα προβλεπόταν
Η φαρμακοβιομηχανία Pfizer δεν έχει παραδώσει ακόμη στην Ε.Ε. 10 εκατομμύρια εμβόλια, τα οποία θα έπρεπε να έχουν παραδοθεί έως σήμερα, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, ποσοστό που...
Reuters: Η Pfizer παρέδωσε 30% λιγότερα εμβόλια από όσα προβλεπόταν
ΕΥΡΩΠΗ
Η Σερβία δείχνει τον δρόμο στην Ε.Ε. για σωστό εμβολιασμό
Αδιαφορώντας για το γεωπολιτικό παιχνίδι που έχει στηθεί πάνω από τα εμβόλια, το Βελιγράδι έχει κάνει περίφημη δουλειά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και η χώρα είναι 4η στον κόσμο σε εμβολιασμούς ανά 100 άτομα.
Η Σερβία δείχνει τον δρόμο στην Ε.Ε. για σωστό εμβολιασμό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας