«Το να είσαι μαύρος στην Αμερική δεν θα έπρεπε να είναι θανατική ποινή», έγραψε στο τουίτερ ο δήμαρχος της Μινεάπολης, Τζέικομπ Φρέι. Κι όμως, συνέβη για πολλοστή φορά στις ΗΠΑ. Αυτή τη φορά στην πόλη του, όταν ένας 40χρονος Αφροαμερικανός, ο Τζορτζ Φλόιντ, πέθανε από ασφυξία εξαιτίας του λευκού αστυνομικού που έμεινε για αρκετή ώρα γονατισμένος πάνω στον λαιμό του προκειμένου να τον ακινητοποιήσει κατά τη διάρκεια της σύλληψής του.
Το «δεν μπορώ να αναπνεύσω», η σπαρακτική παράκληση του Φλόιντ προς τον αστυνομικό να απελευθερώσει τον λαιμό του, που βιντεοσκοπήθηκε από περαστικούς, και το «δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ» κάνουν τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κι έγιναν τα κεντρικά συνθήματα στη διαδήλωση στο κέντρο της Μινεάπολης, η οποία διαλύθηκε από την αστυνομία με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες. Μια «ζέση» που δεν επέδειξε η αστυνομία σε καμία από τις διαδηλώσεις ακροδεξιών κατά κύριο λόγο ανά την επικράτεια στις οποίες απαιτούσαν να τερματιστεί η καραντίνα. Ούτε καν όταν λευκοί Αμερικανοί «πατριώτες» μπούκαραν με τα όπλα στο κοινοβούλιο του Μίσιγκαν κάνοντας επίδειξη ισχύος.
Οι τέσσερις αστυνομικοί που εμπλέκονταν στην υπόθεση Φλόιντ αποπέμφθηκαν από το σώμα. Η οικογένειά του ζητά -με κάθε δίκιο- τη φυλάκισή τους. Η υπόθεση ερευνάται από το FBI και τα ερωτήματα είναι πολλά. Κανείς δεν γνωρίζει ακόμα αν ο άτυχος Τζορτζ Φλόιντ επιχείρησε όντως να κάνει πληρωμή σε κατάστημα με πλαστό χαρτονόμισμα -γεγονός για το οποίο εκλήθη η αστυνομία- ούτε αν ήταν υπό την επήρεια ουσιών και αν αντιστάθηκε στη σύλληψή του, όπως ισχυρίζονται οι αστυνόμοι-δολοφόνοι. Κατά την εκδοχή της αστυνομίας της Μινεάπολης, ο Φλόιντ πέθανε έπειτα από «ιατρικό περιστατικό» κατά τη διάρκεια αλληλεπίδρασης με την αστυνομία. Η υπόθεση, στο μεταξύ, έχει πάρει μεγάλη δημοσιότητα, καθώς πολλοί εξέχοντες πολιτικοί, κυρίως από το Δημοκρατικό Κόμμα, με πρώτο τον υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές και πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αλλά και διάφοροι σταρ, ανάμεσά τους η Μαντόνα, εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους γι’ αυτόν τον άδικο θάνατο και ζητούν να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.
Ρατσιστοϊός
Ο ιός του ρατσισμού θα φύγει από τις ΗΠΑ πολύ αργότερα από τον κορονοϊό. Λίγες ώρες πριν από τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη, μια λευκή γυναίκα στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης τηλεφώνησε στην αστυνομία λέγοντας «ένας μαύρος απειλεί τη ζωή μου». Ψέματα, καθώς ο άντρας τής έκανε απλά παρατήρηση επειδή δεν είχε δεμένο τον σκύλο της. Σε αυτή την περίπτωση ο μαύρος άντρας δεν έγινε ακούσιο θύμα και η γυναίκα απολύθηκε από την εταιρεία στην οποία δούλευε για ρατσιστική συμπεριφορά. Πρόσφατα όμως έγινε γνωστή μια απίστευτη ιστορία που συνέβη τον Φεβρουάριο στην Τζόρτζια. Ενας συνταξιούχος αστυνομικός και ο γιος του σκότωσαν με πυροβόλο όπλο τον Αχμοντ Αρμπερι, έναν 25χρονο άντρα, την ώρα που έκανε τζόγκινγκ, επειδή τον θεώρησαν επικίνδυνο. Η αστυνομία επιχείρησε να συγκαλύψει την υπόθεση, μέχρι που κυκλοφόρησε βίντεο που είχε τραβήξει ένας αυτόπτης μάρτυρας, γεγονός που οδήγησε στη σύλληψη των δύο δραστών.
Σύμφωνα με το Mapping Police Violence, μια ιστοσελίδα που καταγράφει τα περιστατικά αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ, η αστυνομία σκότωσε 1.099 ανθρώπους μέσα στο 2019. Από αυτούς, το 24% ήταν Αφροαμερικανοί, διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με την αναλογία τους επί του γενικού πληθυσμού. «Αλλος ένας άοπλος μαύρος άντρας πέθανε στα χέρια της αστυνομίας», έγραφε στο κύριο άρθρο της η Washington Post, θέτοντας το ερώτημα «Πότε θα τελειώσει αυτό;».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας